Je bent ze vast wel eens op straat tegen gekomen, van die meisjes die zichzelf of elkaar opnemen terwijl ze aan het dansen zijn.

99% kans dat ze dit deden voor TikTok. Maar TikTok is veel meer dan dansende tieners.

Social media is tegenwoordig de eerste plek als men op zoek is naar een restaurant, de openingstijden of reviews voordat men de zaak bezoekt.

Het gebruik van social media wordt elk jaar groter en groter. Deze manier van communiceren geeft je een unieke kans om de juiste doelgroep te bereiken, in real time!

Social media geeft je gasten de mogelijkheid om op een persoonlijke manier met jou in contact te staan.

Je meest loyale gasten zijn gasten die een persoonlijke band met je voelen.

Dit zijn ook de groep mensen die je helpen bij het krijgen van extra aandacht.

Je kunt nog de beste biefstuk, rijsttafel of pizza hebben, maar als er maar een handvol mensen elke dag bij je komt eten – dan gaat er iets niet goed.

Daarom is het belangrijk om de balans te vinden tussen je product, service en je marketing. Het social mediaspel van je restaurant moet net zo goed zijn als je eten, sfeer en je service.

Volgens Social Media Monthly gebruikt 75% van de consumenten Facebook om te beslissen in welk restaurant ze gaan eten. Dit komt overeen met cijfers van verschillende andere social mediakanalen.

De invloed van social media op aankoop- en eetbeslissingen neemt alleen maar toe.

Maar voordat met je marketing begint is het belangrijk om te weten wie jouw doelgroep is.

Neem de tijd om uit te zoeken welke mensen bij je komen en welke gasten jij wilt dat er komen en wat hun interesse zijn.

Je wilt er voor zorgen dat je contact maakt met de juiste doelgroep en niet de koopjesjagers die via Groupon of Social Deals komen.

Want dit type gast komt alleen omdat je een aanbieding hebt, anders zijn ze niet in je geïnteresseerd.

De inkomsten die je met dit soort partijen misloopt kun je beter steken in goede marketing.

Goede marketing verdient zich terug, de koopjesjagers kosten je alleen maar geld.

Effectieve strategieën voor je restaurant

Deze strategieën helpen je effectief met social media zodat je meer tijd over houd voor wat belangrijk is – meer tijd voor je horecazaak en familie.

1e strategie – Zet in op TikTok

Was Instagram kortgeleden het meest effectieve sociale mediaplatform voor restaurants, dan is TikTok het op dit moment.

Een paar statistieken die laten zien waarom een ​​bedrijf het zich niet kan veroorloven om TikTok te negeren.

  • Het heeft wereldwijd 500 miljoen actieve gebruikers
  • Met 33 miljoen downloads in het eerste kwartaal van 2019 was het de meest gedownloade app in de AppStore
  • Het is beschikbaar in 155 landen
  • 90% van de TikTok-gebruikers gebruikt de app meerdere keren per dag
  • Op TikTok worden dagelijks gemiddeld 1 miljoen video’s bekeken

Gebruikers consumeren content via video’s, en daarom moet je je gebruikers zien als een onderdeel van een community. Het delen van ideeën via video’s en het opwekken van de interesse van gelijkgestemden is waar het om gaat.

Daarom is TikTok een gemakkelijke manier om een community op te bouwen.

Hoe doe ik dit?
Het snelle tempo van TikTok’s korte video’s geeft je tal van creatieve mogelijkheden. Een top restaurant wordt je niet alleen door Instagram foto’s te plaatsen van eten en drinken.

Een eenvoudig idee: neem je gasten mee op rondleidingen door je bedrijf.

Stel een medewerker voor, begroet de leveranciers die eten komt bezorgen of laat de voorbereidingen achter de schermen zien voor een speciaal evenement of feest.

Video’s kunnen helpen om wat je doet menselijker te maken, je benaderbaarder te maken en een gesprek op gang te brengen dat nieuwe klanten kan binnenhalen die misschien niet eerder wisten van je bestaan.

2e strategie – Gebruik video

Zoals we net bij strategie 1 hebben gezien, draait jouw succes om de interactie met je gast. Video’s leveren het hoogste percentage interactie op. Dit is ook de reden dat een groot deel van je social media berichten uit video’s zal moeten bestaan.

Je kunt video’s op verschillende manieren maken. Probeer de Live video van Facebook, maar ook de video mogelijkheden van Instagram. Instagram zet in op het behouden van hun bezoekers en daarom zet Instagram in op video’s kijken en IGTV.

Als je op vaste tijden video berichten plaatst die de kijker betrekt, dan zal je uiteindelijk meer bezoekers krijgen.

Hoe doe ik dit?
Tip: Schiet langere video’s en knip deze op in meerdere korte 59 seconde durende video’s. Vervolgens plaats je de verschillende kleine video’s op diverse social media kanalen.

Het maken van leuk video’s is makkelijke dan je denkt. Browse door Canva of PosterMyWall’s video templates en begin met het maken van video’s voor jouw social media.

Zorg dat jouw horecazaak tot leven komt door je video’s en trek gasten naar je zaak.

3e strategie – Zit er boven op

Het eerste wat bezoekers niet moeten zien als ze jouw social media bezoeken is een bericht van twee weken geleden over een aanbieding.

Tijd gebonden berichten zoals je special voor vanavond, een video voor een evenement aankomende week of een aankondiging van een tijdelijke actie speciaal voor jouw social media volgers zijn de beste manieren om direct te verkopen.

Je maakt je potentiële gasten niet blij met een kortingscode die geldig was tot afgelopen vrijdag.

Hoe doe ik dit?
Gebruik de social media planning tools als Social Report. Hier betaal je maandelijks een bedrag voor het inplannen van je wekelijkse en maandelijkse berichten.

Dit zal zorgen dat jij berichten plaatst over evenementen en aanbiedingen die op gezette tijden geplaatst worden.

6 social media trends

4e strategie – Laat je menukaart zien

Mensen vinden het fijn om een idee te hebben over de opties voordat ze een keuze maken om een horecazaak te bezoeken. Daarom is het belangrijk om je menukaart op een aantrekkelijke manier op al jouw social media kanalen te plaatsen.

Wees creatief maar let op dat jij online op de juiste manier communiceert.

Dat wil zeggen dat je bestand van je menukaart niet in A4 pdf moet maken als jij op Instagram of Facebook je menukaart wil tonen.

Ik zie dit nog steeds te vaak voorbij komen 🙁

Zorg dat jij je menukaart regelmatig toont op je verschillende social media kanalen. Als je nieuwe of seizoensgerechten aan je menu toevoegt, zorg dan dat dit op al je social media kanalen wordt doorgevoerd.

Hoe doe ik dit?
Het makkelijkste om op Facebook jouw menukaart toe te voegen is via de app Menutab. Dit is een gratis app en makkelijk in gebruik.

Je kunt natuurlijk ook je eigen menukaart maken in PosterMyWall waarin je handig en op het juiste formaat je menukaart ontwerpt.

Eenmaal klaar voeg hem toe aan je Facebook en andere social media kanalen. Een goede menukaart is makkelijke te scannen voor de gasten.

5e strategie – Praat met je gasten

Social media is de perfecte plek voor je gasten om niet alleen tegen je te praten, maar ook over je te praten. Maak het leuk en persoonlijk.

Een gesprek beginnen op social media met je gasten zorgt er voor dat gasten je gaan zien als ‘echt’ en dat zal leiden tot meer bezoeken in de toekomst.

Hoe doe ik dit?
Zorg dat je jouw social media checkt op reacties en opmerkingen over jou en je horecazaak en reageer op iedereen. Het is belangrijk dat je persoonlijk en met een individueel bericht reageert op elk persoon.

De snelste manier om gasten krijt te raken is een one-size-fits-all reactie plaatsen. Mensen zien dit en zullen dit niet in dank afnemen maar er juist slecht op reageren.

Horecaondernemers die tijdig reageren op social media genereren een groter bereik.

Mensen geven aan dat ze een restaurant eerder zouden aandragen aan familie en vrienden als ze snel reageren op social media.

Een tool als Mention, helpt je met het monitoren van jouw bedrijf en laat je reageren op jouw social media kanalen.

6e strategie – Influencer Marketing


In plaats van traditionele marketing, waarbij het bedrijf probeert rechtstreeks aan de eindgebruiker te verkopen via sociale media en een website, bieden bloggers, vloggers en niche platforms een meer gepersonaliseerde verbinding met de gast.

Het is belangrijk deze trend op een juiste manier te benutten.

Consumenten zullen dwars door elke neppe, gemanipuleerde berichten kijken en zien dat het geen onafhankelijke partij is die tegen hen praat.

Hoe doe ik dit?
Kijk eerst naar wie jij zelf bent en waar je voor staat, je menselijke kant laat zien zoals ik bespreek in dit artikel. Daarna kun je kijken welke blogger, vlogger of platform hier op aansluit.

Als jullie dezelfde taal spreken en ideeën sluiten bij elkaar aan, dan weet je dat dit goed aansluit bij de doelgroep die jullie willen bereiken en een samenwerking aan kunnen gaan.

Een voorbeeld van een platform is Smaakvol NH. We dragen bij aan lokale ondernemerschap, MVO of te wel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

We vertellen de verhalen en delen deze aan onze lezers.

Streekproducten zijn een geliefd item. De producent en de producten komen aan bod en er wordt ook mee gekookt in kookvideo’s.

Dus als jij een horecaondernemer bent die werkt met lokale producten en Maatschappelijk verantwoord onderneemt, dan vind je aansluiting bij lezers van Smaakvol NH.

We staan in direct contact met onze lezers en weten wat zij willen lezen.

De doelgroep van Smaakvol NH is geïnteresseerd in de lokale manier van ondernemen.

Social Media Trends Conclusie

Met het coronavirus nog steeds in de buurt, is dit wel de perfecte tijd om te evalueren welke nieuwe mogelijkheden er zijn voor jouw restaurant.

Neem de tijd om uit te vinden waar je nu kansen laat liggen. Met een paar aanpassingen zoals ik hier heb besproken kun jij een positieve verandering brengen aan je zichtbaarheid.

Start met het bouwen van TikTok community, zet video in om meer reacties te krijgen en zorgen dat je vooruit werkt en berichten inplant van evenementen en aanbiedingen.

Laat jouw menukaart op alle mogelijke online plekken zien en praat online ook met je gasten.

Last but not least, gebruik influencer marketing om bij je doelgroep onder de aandacht te komen. Het is betaalbaarder dan je misschien denkt.


Ben jij het ook zat om geld, tijd en energie te verspillen aan ineffectieve marketing? Het doel van Smaakvol NH is om jouw bedrijf te versterken door je te helpen groeien met behulp van onze kennis, ervaring en innovatieve oplossingen. Vertrouw op een duidelijke strategie die de juiste klanten naar jouw bedrijf brengt.

Laat een reactie achter