Heb je een eigen horecaonderneming? Dan is het belangrijk dat dat je duurzaam gaat ondernemen en je klaar maakt voor de toekomst. Mensen krijgen steeds andere interesses, waar je met jouw zaak voortdurend aan moet blijven voldoen. Daarbij is de gezondheid van jouw gasten ook belangrijk. Dit bedrijf in Breda is een goed voorbeeld van hoe je veranderingen doorvoert met oog voor de mens en de planeet. Maar waar kun je zelf als ondernemer op letten? En hoe zorg je er dan voor dat jij klaar bent voor de toekomst?

Hieronder zijn 6 tips die je helpen bij duurzaam ondernemen.

Overstappen naar biologische producten

Een van de eerste duurzame veranderingen die je met jouw horecazaak kunt doorvoeren is door kritisch te kijken naar de producten die je gebruikt. Steeds meer mensen stappen over op biologische producten en willen deze ook bij hun gerechten terugzien. Het is daarom belangrijk dat je jouw gerechten hier ook op aan gaat passen. Je kunt daarom de volledige menukaart onder de loep nemen en bekijken welke gerechten je direct biologisch maakt. Je zult merken dat je hiermee ook direct weer meer klanten trekt en ook een geheel nieuwe doelgroep kunt bereiken met jouw horecazaak.

Het gebruik van afval in gerechten is duurzaam

Je kunt bij de producten ook kijken naar opties om afval te gebruiken in de gerechten. Alles wat in de vleesindustrie als afval wordt gezien, kan namelijk op een creatieve manier toch nog in gerechten verwerkt worden. Door zelf te bekijken welke producten je kunt recyclen, zorg je ervoor dat je jouw gerechten steeds meer verbetert. Ook deze manier van duurzaam ondernemen helpt jouw restaurant klaarmaken voor de toekomst. Het recyclen van producten is immers belangrijk en binnen de keuken kun je hiermee ook flinke stappen zetten door ‘afval’ te gebruiken.

Recyclen op de werkvloer toepassen

Recyclen kan echter ook nog op andere gebieden. Er zijn namelijk veel spullen die je kunt vervangen door recyclebaar materiaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan potten en blikken waar je bepaalde voeding in bewaart. Sommige restaurants kiezen er hierbij voor om zelf alles goed schoon te maken en opnieuw te verpakken, maar je kunt ook een samenwerking aangaan met een recyclebedrijf. Je bent hierdoor bewust en duurzaam bezig met het milieu en kunt met jouw horecazaak een groot verschil maken door het recyclen toe te passen. Klanten zullen het ook waarderen als jij deze veranderingen toepast binnen jouw zaak.

Vegetarisch en veganistisch toepassen

Bij duurzaam ondernemen hoort ook rekening houden met de gezondheid van de gasten. Er zijn namelijk veel producten die voor jarenlang gebruikt zijn in de keuken, maar na nader onderzoek een slechte uitwerking kunnen hebben op het lichaam. Te veel vlees, zuivel, vis en dierlijk eiwit zijn hier voorbeelden van. In plaats van uitsluitend gerechten aan te bieden met deze ingrediënten kun je ook opties aanbieden die vegetarisch of veganistisch zijn. Zo ben je bewuster bezig met de gezondheid van jouw klanten, maar kun je ook weer nieuwe doelgroepen trekken doordat je deze gerechten op de menukaart hebt staan.

Een nieuwe sfeer realiseren

Wanneer je de verschillende zaken hebt veranderd binnen jouw onderneming, kun je ook nog bekijken of je de sfeer in jouw horecazaak kunt verbeteren. Ook dit kan er namelijk voor zorgen dat jouw zaak weer voor langere tijd meegaat. Duurzame meubelstukken en duurzame verfsoorten op de muren kunnen weer een geheel ander effect geven. Daarnaast ben je hiermee ook bewuster bezig met het milieu. Ze zijn namelijk gemaakt zonder schadelijke stoffen, waardoor het ook weer beter is voor de gezondheid van jouw klanten. Zo kun je jouw zaak op een positieve manier veranderen voor de toekomst.

De gezondheid van jouw werknemers goed bijhouden

Hoewel de gezondheid en de ervaring van de klanten belangrijk zijn, is het ook van belang dat je naar de gezondheid van jouw werknemers kijkt. Je moet er namelijk voor zorgen dat je ook hiervoor maatregelen en veranderingen doorvoert. Zo kun je bijvoorbeeld voor andere diensten zorgen, zodat jouw werknemers niet 15 uur per dag bezig zijn. Niemand houdt het namelijk vol om urenlang per dag te lopen en werken en dit kan ook zorgen voor meer ziekteverzuim. Zorg daarom dat je hier ook rekening mee blijft houden.

Laat een reactie achter