Ben je wel eens in Spanje op vakantie geweest?

Dan ben je ook vast wel ‘proppers’ tegengekomen op de boulevard. Een propper is iemand die bij een bar of discotheek mensen probeert over te halen naar binnen te gaan.

Irritant he 😉

Maar als dezelfde propper je eerst meer zou vertellen over de locatie, zichzelf, de lokale producten waarmee ze hun cocktails maken en hoe mooi en uniek de discotheek of bar is, dan zou je eerder met hem of haar meegaan, toch?

Dat zelfde geldt voor jou communicatie.

Want in plaats van berichten te plaatsen waarin je verkoopt, promoties en keiharde sales communiceert, kun je beter kiezen voor een vriendelijke en persoonlijke kennismaking.

Dat doe je door contact te maken met de consument en jezelf eerst aan hen voor te stellen door middel van je verhaal.

In dit artikel leg ik je uit waarom jouw verhaal de toekomst heeft.

Consumenten die je verhaal kennen en zich ermee verbonden voelen, worden loyaal aan je bedrijf.

Dit bereik je niet met harde verkooppraatjes.

Als ondernemers met hun eigen verhaal worden geconfronteerd, dan vragen heel wat ondernemers zich af, ‘zijn mensen hierin geïnteresseerd?’

Het antwoord is ja!

Als mensen de moeite nemen om naar je horecazaak te komen en hun tijd en geld bij je te spenderen, dan zijn ze zeker geïnteresseerd om meer over je te leren kennen.

Wat denk je van consumenten die jou nog helemaal niet kennen!

Als je hen eerst jouw verhaal vertelt, en zij voelen zich verwant of hebben dezelfde gedachten, dan heb je zoveel meer kans op terugkerende gasten dan wanneer jij de zoveelste gezichtsloze horecazaak bent.

Maar waar moet je beginnen met je verhaal? Hier zijn een aantal dingen die je beter wel of beter niet kunt vertellen.

Vertel over je geschiedenis

Begin met jouw motivatie, jouw reden dat je jouw horecazaak bent begonnen. Wat is het idee achter het menu, de ingrediënten of het pand.

Wat is je connectie met de chef en hoe ben je tot het team gekomen waarmee je werkt. Is het familie, vrienden etc.

Vertel over je motivatie

Gasten die regelmatig bij je komen eten, zien wat er bij je gebeurt. Vertel hen de reden achter sommige van je besluiten.

Waarom heb je je zaak uitgebreid of ben je op een tweede locatie begonnen? Waarom ben je met een andere boer gaan samenwerken?

Waarom ben je minder vlees maar meer groenten op het menu gaan zetten?

Start het gesprek

Jouw gasten zijn daar omdat ze in je bedrijf geloven, dus betrek hen in de conversatie. Ga het gesprek persoonlijk aan, maar ook op social media.

Laat ze weten dat jij openstaat voor hun feedback. Op deze manier ontwikkel je een relatie met hen.

Uit onderzoek komt naar voren dat de consument informatie belangrijk vind bij hun restaurant keuze. Dus zorg dat de informatie die je op social media zet, in lijn is met jouw verhaal.

Wees niet te ingewikkeld

Je verhaal en je bedrijf moeten overeenkomen in elk verhaal dat je vertelt, maar je wilt niet dat het verhaal je bedrijf overneemt.

Een goed uitgebalanceerde verhaal zal je bedrijf versterken, maar als het te ingewikkeld wordt of over iets dat geen verband houdt, kunnen je gasten in de war raken.

Verplaats de focus niet van je bedrijf

Natuurlijk ben je een groot deel van dat bedrijf en een groot deel van het verhaal. Zorg voor overlap en zorg ook voor persoonlijkheid, maar verlies de focus niet.

Zorg dat de verhalen die je vertelt, bijdragen aan het doel.

Wees niet nep of misleidend

Jouw gasten zijn niet gek. Ze weten wanneer jouw verhaal echt is of nep.

Een verhaal dat puur en alleen gemaakt is om gasten voor je te winnen, kan tegen je gaan werken.

Benader de mensen door oprechte verhalen te vertellen en vertel verhalen die je graag deelt.

Horeca Marketing Conclusie

Als je zorgt dat jouw communicatie is opgedeeld in 70% je verhaal vertellen en 30% verkopen dan doe je het goed. Vertel wie ben je, waarom ben je begonnen of met welke producten je werkt, zijn een paar voorbeelden uit je verhaal. Wees oprecht, stel vragen en maak van bezoekers terugkerende gasten.


Ben jij het ook zat om geld, tijd en energie te verspillen aan ineffectieve marketing? Het doel van Smaakvol NH is om jouw bedrijf te versterken door je te helpen groeien met behulp van onze kennis, ervaring en innovatieve oplossingen. Vertrouw op een duidelijke strategie die de juiste klanten naar jouw bedrijf brengt.

Laat een reactie achter