Asperges, je houdt van ze of niet. Maar hoe asperge koken en wanneer is het aspergeseizoen?

Voor de echte liefhebbers van asperge duurt het aspergeseizoen veel te kort.

Ik ben steeds meer van asperges gaan houden omdat ik meer over ze te weten ben gekomen en met ze ben gaan koken.

Zo ben ik er achter gekomen wat ik lekker vind.

De klassieke versie is leuk, maar een asperge ovenschotel vind ik interessanter.

Ondanks dat de zogenaamde kenners des duivels zijn als ze hun geliefde groente uit de oven moeten eten.

Maar eten is net als mode, je bepaalt zelf wat je leuk en lekker vindt, dit kan niemand je opleggen, toch?

In dit artikel leg ik uit hoe je asperges kookt, is asperge gezond en meer over deze geliefde of gehate seizoensgroente.

Hoe asperge koken?

Witte asperges koken

Zorg dat als je asperges koopt, altijd verse asperges koopt. Vers kun je herkennen aan de stevigheid van de asperge en ze moeten er fris uitzien.

Hoe asperges koken:

  • Schil de asperges heel goed met een dunschiller en drukken niet te hard als je schilt
  • Snijd 2-3 cm af van het onderste houterige deel van de asperge
  • In een brede pan leg je de geschilde asperges en zet ze onder met koud water
  • Voeg een snuf zout toe en eventueel wat suiker en een klont roomboter
  • Zorg dat de asperges niet boven komen drijven door er een theedoek bovenop te leggen
  • Breng du de asperges aan de kook
  • Zet de asperges aan de kook en het vuur lager zodat je je ze nog 6 tot 8 minuten laat koken afhankelijk van de dikte van de asperge
  • Prik met ene vork in de asperges om te checken of ze gaar zijn. Buigt een asperge iets door, dan zijn ze goed
  • Schep ze met een schuimspaan uit het kookvocht en laat ze uitlekken opeen stuk keukenpapier en serveer ze direct

Wanneer aspergetijd?

Wanneer in het aspergeseizoen

De Nederlandse asperges zijn verkrijgbaar van begin februari tot eind juni. Traditioneel liep het seizoen van eind april tot de feestdag Sint jansfeest op 24 juni (Het is de dag waarop de geboorte van de Johannes de Doper wordt herdacht). Nu worden ze al vanaf begin februari in kassen geteeld en de kwaliteit is ook tot juni erg goed.

Jaarrond verkrijgbaar

Asperges zijn het hele jaar verkrijgbaar en beschikbaar uit Nederland van maart tot en met juni.

Het oorspronkelijk aspergeseizoen was van april tot en met juni. Tegenwoordig zijn witte asperges, die normaal niet in de Noord-Hollandse grond konden groeien, wel verkrijgbaar bij bijvoorbeeld by Broersen, de asperge- en aardbeienteler van Noord-Holland

Hoe asperges bereiden?

Witte asperges wil je eerst schillen met een dunschiller voordat je ze gaat koken. Verwijder het houterige stukje van ± 2 cm onderaan de asperge. Verwijder de vezels door ze goed te schillen. Doe je dit niet dan smaken de asperge bitter en blijven de vezels tussen je tanden zitten. Een beetje herkenbaar als bij …

Hoe moet je asperges eten?

Het leuk van asperges is dat je deze groenten op verschillende wijze kunt bereiden. Maak bijvoorbeeld de klassieker met gekookte asperges, ham, botersaus en gekookt eitje. Of je maakt er bijvoorbeeld een asperge ovenschotel mee met pasta, ham en kaas. De groene asperge gebruik je vooral in slades maar gaan ook goed bij een gepocheerd eitje.

Hoelang moeten asperges gekookt worden?

Asperges wil je nadat het water kookt, voor ± 3 a 4 minuten koken. Ze zijn klaar na 15 tot 20 minuten, afhankelijk van de dikte van de asperge.

Waar smaakt asperge naar?

Waar smaken asperges naar? Het verschil tussen de witte en groene asperge is dat de witte wat zoeter zijn. Ook zijn ze wat delicater. De groene asperges kun je makkelijk kort en heet bakken in knoflook. Iets wat je met de witte asperge niet wilt doen. Witte asperge komen beter tot hun recht als je er ingrediënten aan toevoegt die de smaak van de asperge niet verbloemen, maar juist tot hun recht laat komen.

Is asperge gezond?

Asperges zijn gezond. Ze bevatten veel vitamine K, C, vitamine B1 en B2, vitamine E en foliumzuur of B11 genoemd. Hiermee zorgen ze voor het lichaam, immuunsysteem, celdeling, haar en je botten.

Wat doen asperges met je nieren?

Vaak wordt gedacht dat asperges slecht zijn voor je nieren. Het tegenovergestelde is waar. Asperges zijn goed voor de nieren. Ze drijven vocht af, wat juist goed is voor de nieren. De geur van je urine komt omdat jouw lichaam reageert op de manier hoe hij de asperges verteert.

Wat is gezonder groene of witte asperges?

Wat betreft voedingstoffen zijn de groene en witte asperges niet ver van elkaar verwijderd. Maar welke is gezonder? De belangrijkste voedingsstof zit in het kopje van de asperge. Hier zitten de meeste vitamine en mineralen zoals de B-vitaminen.

Waarom asperges schillen?

Het schillen van de asperges is erg belangrijk voor de smaak en mondgevoel. Je wilt je gasten niet vervelen met lange vezels in de mond die niet te kauwen zijn. De groene asperges hoef je vaak niet te schillen voordat je ze verwerkt in een gerecht. De witte dat en tegen moet je wel schillen met een dunschiller voordat je ze gaat koken of verwerken op een ander manier. Geschilde asperges kun je bewaren in een vochtige theedoek en bewaren in de koelkast. Bewaar ze niet langer dan één dag in de koelkast of vries ze geschild in maar niet gekookt. Bevroren asperges hoef je niet te ontdooien voordat je ze verwerkt in kokend water.

Waarom zijn asperges zo duur?

Vraag en aanbod zijn bepalend voor de prijsvorming van de asperges. Hoe minder aanbod hoe hoger de prijs. Werkt het weer mee dan is het aspergeseizoen vroeg en als het weert tegenzit dan wordt het seizoen vertraagd, en begint het ± 10 dagen later dan normaal. Daarnaast wordt er slechts 14 hectare grond gebruikt voor de teelt van witte serre-asperges. Dit zorgt voor schaarste en dus de hoge prijs.

Welke wijn bij witte asperges?

Een witte wijn zoals een Chardonnay zonder eikenhout past perfect bij de klassieke bereiding van Hollandse asperges met ham ,ei en een botersaus. Ook gaat de chardonnay goed bij zalm en een Hollandaise saus, of asperges op z’n Vlaams.

De romige saus en de zachte smaak van de asperges gaan namelijk goed samen bij het karakter van de chardonnay. Vanwege de milde frisse zuren gaan de Pinot Blanc of de Duitse Weissburgunder ook prima bij de klassieke bereiding van asperges. Gek op de Oostenrijkse Grüner Veltliner, pak deze er dan bij want het licht peperige karakter van de wijn gaat ook prima bij witte asperges.

Welke wijn bij groene asperges?

Ga je toch liever voor de groene asperges, dan raden we een Sauvignon Blanc aan zoals Pouilly-Fumé, Sancerre of Touraine. De Sauvignon Blanc uit Chili of Nieuw-Zeeland kun je ook prima drinken bij de groene asperges vanwege het frisse van deze wijnen.

Geitenkaas en Sauvignon Blanc gaan prachtig samen doordat ze elkaar versterken. Dus bereid de volgende keer die salade met geitenkaas en groene asperges, want dat gaat een gegarandeerd succes zijn.

Asperges te koop

Asperges zijn tegenwoordig overal te koop, bij de supermarkt, stalletjes langs de weg en bij de boer. Belangrijk is dat je ze vers koopt en er een mooi asperge gerecht maakt.

Laat een reactie achter