Experimenteer ook met knoflookpoeder, gerookte pittige paprikapoeder of voeg er cayennepeper aan toe.

Makkelijke nacho kaassaus is precies zoals dit recept is. Makkelijk. Deze kaassaus gaat natuurlijk goed bij je nacho’s met kaas.

Want ben je ook zo gek op nacho’s dan ben je gek op kaas.

Maar misschien vind je kaassaus lekkerder dan geraspte kaas over je nacho’s met gehakt uit de oven?

Dan is kaassaus om je nacho in te dippen de oplossing.

Maar hoe maak je lekkere en vooral makkelijke kaassaus?

Dat leg ik je allemaal uit in dit recept en ik geef je wat tips om te variëren met de saus.

Gebruik alleen echte kaas

In plaats voor de goedkoopste kaas te gaan, wat meestal weinig met kaas te maken heeft, ga voor kwaliteit.

Echt je proeft het!

Maar welke kaas is het beste voor nacho’s?

Een kaaswinkel is nooit ver weg en bestel er dan een blok echte cheddar.

Koop geen supermarkt plakjes cheddar want dat is echt zonde voor je nacho kaassaus.

Maak het pittig

Het onderstaande recept is een super makkelijk en eenvoudig zelf thuis te maken kaassaus die je op verschillende manieren kunt aanpassen.

Zo kun je bijvoorbeeld een deel van de cheddar vervangen voor Montere Jack of peper jack.

Pepper Jack is een heerlijke kaas uit Amerika. Dit kaasje is het pittige broertje van Monterey Jack.

Experimenteer ook met knoflookpoeder, gerookte pittige paprikapoeder of voeg er cayennepeper aan toe.

Ik ben gek op jalapeno pepers en ook die kun je heel fijn snijden en toevoegen.

Je begrijpt de bedoeling, lekker experimenteren

Nacho-kaassaus tips

Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je nacho-kaassaus een succes wordt:

Zorg dat je de bloem een ​​minuut in de boter kookt. Dit helpt de “bloemachtige” smaak te verwijderen.

Gebruik medium cheddar voor gladdere resultaten. Pittige cheddar heeft de neiging om korrelig te worden.

Haal de pan van het vuur voordat je de kaas erdoor roert. Oververhitting van de saus nadat de kaas is toegevoegd, kan ervoor zorgen dat de saus vastloopt en dik en/of korrelig wordt.

Gebruik indien nodig alleen een laag vuur om de kaas volledig te laten smelten.

Gebruik blokkaas voor je nacho-kaassaus en rasp het met de hand.

Voor geraspte kazen bevatten soms veel antiklonter poeders, wat voor een poederachtige smaak af kan geven.

Ingrediënten voor de kaassaus

  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels bloem
  • 240 ml volle melk
  • 170 gram medium cheddar, geraspt
  • flinke snuf zout
  • 1/4 theelepel chilipoeder

Bereidingswijze nacho-kaassaus

  1. Voeg de boter en bloem toe aan een kleine steelpan.
  2. Verhit en klop de boter en de bloem samen tot ze bruisend en schuimig worden.
  3. Blijf koken en klop het mengsel ongeveer 60 seconden.
  4. Klop de melk door het bloem- en botermengsel.
  5. Draai het vuur iets hoger en laat de melk al roerend aan de kook komen. Als het kookt, wordt het mengsel dikker. Zodra het dik genoeg is om een ​​lepel te bedekken, zet je het vuur uit.
  6. Roer de geraspte cheddar erdoor, handje voor handje, tot het in de saus is gesmolten. Zet indien nodig de pan op een laag vuur om de kaas te laten smelten. De kaassaus niet aan laten bakken.
  7. Als alle kaas in de saus is gesmolten, roer je het zout en de chilipoeder erdoor. Proef en pas de kruiden naar behoefte aan. Als de saus te dik wordt, klop je er gewoon nog een scheutje melk door.

Kan je nacho-kaassaus bewaren?

Kaassaus kun je enkele dagen voor gebruik maken en bewaren in d koelkast. Eerst even op kamertemperatuur af laten kolen voordat je hem afgedekt in de koelkast bewaart. De kaassaus blijft zo 3 tot 5 dagen goed.

Kan je kaassaus invriezen?

Je kunt meestal kaassaus invriezen. Ontdooi de kaassaus goed en verwarm deze rustig in een steel pannetje.

Laat een reactie achter