Een sladressing kan je salade of gerecht maken of breken. Maar wat is een lekkere dressing? En nog belangrijker, welke groenten of ingrediënten eet ik bij welke soort dressing?

Ik eet graag salades en steeds vaker staat er een avondmaaltijd salade op tafel. Gezond eten is voor mij ook steeds belangrijker maar moet wel goed smaken.

Met deze top 6 recepten van de lekkerste salade dressings heb je een goede basis om een lekker en gezond gerecht af te maken. Van een klassieke vinaigrette tot de zijdeachtige chimichurri.

Geen kant-en-klare dressings meer voor jou als je deze hebt geproefd.

Hoeveel dressing in salade?

Ik reken ongeveer 100 tot 150 gram per persoon. Probeer ook altijd met goede producten te werken. Een mooie azijn, verse kruiden en als je de basis van de dressings maakt met goede extra vergine olijfolie komt jouw zelfgemaakte dressing wel goed.

1. Klassieke vinaigrette

Ingrediënten:

  • 1/2 el Dijon-mosterd
  • 1/2 el azijn / of 1/2 eetlepel vers geperst citroensap
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • Zout en peper

Vinaigrette is een salade dressing gemaakt van een olie- en azijnemulsie, gekruid met zout, peper, mosterd en soms andere kruiden, net wat jij lekker vind. Vinaigrette wordt gemaakt door azijn of citroensap samen te kloppen; water; olie; zout; sommige smaakmakers, zoals zwarte peper, gemalen mosterd, tijm of basilicum; en suiker.

Type salade: ideaal voor elke soort salade.

2. Italiaanse dressing

Ingrediënten:

  • 6 el olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el gehakte verse peterselie
  • 1 el vers citroensap
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 tl gedroogde basilicum, verkruimeld
  • 1/4 theelepel gedroogde gemalen rode peper
  • Snufje gedroogde oregano

Met deze Italiaanse dressing tover je groenten, gestoomde broccoli of asperges om in een heerlijke salade. Sommige mensen houden van hun Italiaanse dressing met minder azijn en meer olie. Anderen houden van meer azijn en minder olie. Probeer uit wat jij lekker vind.

Type salade: probeer eens uit bij een salade met rucola, mozzarella en tomaten.

3. Mayo / Yoghurt dressing

Ingrediënten:

  • 2 tl vegan mayo
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el yoghurt
  • 1 tl Franse mosterd
  • 2 el peterselie
  • Zout en peper

Een yoghurtdressing past perfect bij salades, pastagerechten en warm brood. De dressing kan gemaakt worden met elk type yoghurt dat je graag gebruikt.

Type salade: super lekker met veldsla, Romainsla, kerstomaatjes en kleine stukjes geroosterde knoflookbroodjes.

4. Pittige dressing

Ingrediënten:

  • 2 el Sriracha
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 el water
  • Zout en peper

Voeg alle ingrediënten toe in een kom en meng goed door. Meer pit, voeg wat meer Sriracha toe.

Type salade: fantastisch lekker met rauwe Chinese kool, Romainsla, kerstomaatjes en blokjes Emmentaler kaas.

5. Aziatische dressing

Ingrediënten:

  • 1 el fijngetrapte gember
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el sojasaus
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1/2 tl suiker

Roer de ingrediënten door elkaar en als je hem scherper wilt, voeg dan wat rode pepervlokken toe voor nog meer pit.

Type salade: lekker bij een noedelsalade.

6. Chimichurri

Ingrediënten:

  • 120 ml olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 75 gr fijngehakte peterselie
  • 3 teentjes fijngehakte knoflook
  • 1 rode chili peper
  • 3/4 tl gedroogde oregano
  • 1 tl grof zout
  • Peper, naar smaak

Hak de peterselie, knoflook en rode peper klein, voeg toe aan een kom en maak aan met oregano, olijfolie, rode wijnazijn of citroensap als je geen rode wijnazijn hebt. Laat alles even rusten voor een intense smaak.

Type salade: lekker over je salade, biefstuk, kip en vis. Bekijk dit chimichurri recept.

Laat een reactie achter