
Waarom eten?
Je bent geneigd hier heel snel antwoord te geven in de trant van “om je buik te vullen” of om niet dood te gaan van de honger.
En uiteraard is dit waar, maar los van het voeden van je lichaam heeft eten natuurlijk nog veel meer functies.
Wat denk je bijvoorbeeld van de sociale functie? Je eigen verjaardag, Kerstmis of een Suikerfeest.
Als je verder de geschiedenis induikt weet je: voor de rijke adel van vroeger was veel eten een teken van welvaart.
Wie wel eens een oud kasteel heeft bezocht heeft misschien gezien dat er gaten in de muur van de eetzaal zaten.
Wanneer men zich zo volgepropt had was het maar een kort loopje naar de gaten in de muur. Even de maaginhoud legen in de slotgracht en er kon weer door geschranst worden…
Geen smakelijk verhaal maar we kunnen wel met recht zetten: er zitten een hoop tradities en gewoontes rondom eten. Hoe is ons eten veranderd in de tijd?
Mijn beide ouders komen uit grote gezinnen. Om alle monden te kunnen voeden hadden mijn beide opa’s een grote moestuin en kwam het eten vers van het land.
De oer Hollandse piepers met klei en vlees, of zelf slachten, of van die ene boerderij verder op.
De eitjes hadden ze elke dag vers van hun kippen. Of gewoon, in je eigen doosje en èèn gulden in het sigarenkistje.
Had je geen geld mee, dan betaalde je die week erna dubbel.
De diversiteit aan voeding is de afgelopen 20 jaar enorm gestegen, iets wat de foodie in mij geweldig vind!
Natuurlijk heb ik ook de verandering gezien toen ik opgroeide. Van alle dagen in de week aardappels, groente en vlees, naar “op zaterdag naar de afhaal Chinees”.
Er werd ook wel eens gevarieerd met rijst gerecht of elleboogjes macaroni, maar veel meer smaakjes waren er gewoon nog niet.
Totdat de ambities van de supermarkten ineens verder reikten naar andere exotische landen.
Begrijp mij niet verkeerd, ik ben dol op de Aziatische keuken, een heerlijke Indiase curry en mmm die Italiaanse pasta’s!
De diversiteit aan voeding is de afgelopen 20 jaar enorm gestegen, iets wat de foodie in mij geweldig vind!
Ode aan de Nederlandse boeren!
Een belangrijk onderdeel van Smaakvol NH is het terug op de kaart brengen van al het moois van er in ons eigen Nederland gebeurt.
Want dat is er stiekem een beetje in geslopen is de afgelopen jaren: we halen “superfoods” uit verre landen en willen het liefst zo goedkoop mogelijke groentes en vlees waarvan we eigenlijk niet eens de afkomst meer weten.
En dit, terwijl wij onze eigen (vergeten) superfoods hebben van Nederlandse bodem!