Bistrot Le Béret: de Franse keuken met hart en ziel
In het pittoreske Medemblik aan de Oosterdijk vind je in een schitterend pand Bistrot Le Béret. Een restaurant met de klassieke Franse keuken en gerund door de gepassioneerde chef-eigenaar Marc Kok. Hij biedt gasten meer dan alleen een diner – het is een warme omhelzing, waarin ambacht en gastvrijheid samenkomen.
Van passie naar een eigen zaak
‘Ik kwam er steeds meer achter dat de horeca echt een passie en mijn liefde is. Ik merk dat ik er happy van wordt,’ vertelt Marc over zijn reis door de culinaire wereld. Zijn droom was helder: op zijn 29ste een eigen zaak. Die droom werd werkelijkheid toen hij van chef naar ondernemer ging, een eigen restaurant.
Eerst opende hij Bistro Marc, ook in Medemblik, waar hij drie jaar lang een kleinschalig bistrootje runde. Bistrot Le Béret is de verfijnde evolutie van die eerste stappen – iets exclusiever, maar nog altijd met die warme, huiselijke sfeer die Marc zo belangrijk vindt.

De oude details van het pand maken de ervaring compleet
Het huiskamergevoel bij Bistrot Le Béret
‘Wat ik vooral wil uitstralen is het huiskamer gevoel. Ik ontvang ook iedereen als familie,’ legt Marc uit. ‘Het is bij mij niet van ‘strak in pak’, je moet lekker jezelf kunnen zijn.’ Deze filosofie vormt de kern van Bistrot Le Béret – een plek waar gasten zich thuis voelen.
Marc komt zelf aan tafel, leert zijn gasten kennen en onthoud hun voorkeuren. ‘Ik probeer een hele leuke avond te creëren. Dat is waar ik voor sta. Ik houd ervan om mensen een mooie avond te geven en daarmee een prachtige herinnering.’
Authentieke Franse gerechten
De Franse keuken staat centraal bij Bistrot Le Béret, maar dan wel op Marc zijn eigen manier. ‘De Franse keuken is in mijn optiek echt ambacht. Ik hou ervan als heel een varken binnenkomt of een vis. Ik vind het heel gaaf om aan tafel te vertellen dat het allemaal van nul af aan bereidt is.’
Deze liefde voor ambacht blijkt uit zijn werkwijze. Sauzen pruttelen drie dagen om die extra smaak te creëren. Marc heeft zelfs een tijd in een slagerij gewerkt om hele koeien schoon te maken, echt vanaf de basis. ‘Ik hou niet van pakjes. Ik heb een hekel aan een pakje opentrekken.’

Mooi opgemaakte klassieke gerechten
Gerechten vol smaak en balans
Marc zijn gerechten zijn geïnspireerd door zijn jeugd en zijn opgedane ervaring in Frankrijk. ‘Mijn moeder kookt ook graag en het zijn die gerecht die ik eigenlijk van jongs af aan al ken. En vanuit daar is het een mix met de Franse keuken. Ik speel graag met smaken, zo zit er altijd een zuurtje in mijn gerechten, een zoetje en een bittertje. Ook hou ik van umami.’
Het resultaat? Borden waar niets aan toegevoegd hoeft te worden. ‘Bij mij gebeurt het zelden dat een gast vraagt van ‘mag ik zout en peper?’ Want ik maak het af. Goed gevulde borden, het is niet veel, maar zeker ook niet te weinig.’
Marc werkt bewust samen met lokale ondernemers. ‘Ik hou van samen ergens naartoe werken. Dus werk ik met veel lokale ondernemers. Zoals een slagerij hier in de stad, een visboer in Den Oever, een wijnhandel in Enkhuizen.’ Daarnaast schenk ik de koffie van Koffie van Hoorn.
Het menu wisselt met de seizoenen, ongeveer vier keer per jaar. Naast het wisselende gangenmenu heeft Bistrot Le Béret een à la carte kaart met klassiekers zoals steak tartaar, tong meunière en escargots.
‘De à la carte is inderdaad aan de klassieke kant. Maar ik probeer me vooral te focussen op het 4 en 5 gangen menu.’
Een ideale combinatie. Zo kun je een volledige avond vullen, maar ook kiezen voor één gerecht en een goed glas wijn. Net waar je zin in hebt.
Inspiratie opdoen in Parijs
Parijs is voor Marc een tweede thuis en een belangrijke inspiratiebron. Hij heeft er stage gelopen bij Alain Ducasse, één van de grootste chefs ter wereld. ‘Ontzettend leuk, maar ook wel heel spannend: je staat weer onderaan de ladder en je moet jezelf bewijzen. Een stage met twee kanten. En natuurlijk een geweldige ervaring.’
Regelmatig bezoekt Marc restaurants in Parijs, vooral de kleinere bistro’s die hun eigen ding doen. Zijn favorieten zijn ‘Brasserie Bofinger’, ‘Café de Flore’ en ‘Chez Janou’. Maar ook wijnbars zoals ‘Pépites Caviste et Bar à Vin’ en ‘Le Grande Crèmerie’ slaat hij niet over.

Paling met appel
Het pand van Bistrot Le Béret
Het pand waarin Marc met zijn Bistrot is gevestigd, heeft een rijke geschiedenis. Voorheen was het een afhaal sushi restaurant en daarvoor het legendarische ‘Brasserie De Twee Schouwtjes’, dertig jaar lang een begrip in Medemblik.
‘Hij was wel één van de eerste hier in Medemblik waar je écht goed kon eten. Beneden was de kroeg, een plek waar veel mensen in Medemblik elkaar hebben ontmoet. Die functie als ontmoetingsplek wil ik weer herstellen. Dit door het organiseren van gezellige avonden: van wijn spijs met een sommelier en een wijnimporteur, tot wild avonden en een wijnfestival op de kade voor Bistrot Le Béret.’