Café Perron: Een fijne ontmoetingsplek bij het station van Alkmaar
“Zijn jullie al eens bij Café Perron geweest?” vroeg Guillaume, de bakker en mede eigenaar van Eric’s Landwinkel in Bergen, toen we onlangs bij hem op bezoek waren. “Ze werken met mijn brood en ik denk dat jullie het daar geweldig vinden.”
En zo zijn we langs gegaan bij Café Perron om een broodje te eten en de ondernemers te leren kennen.
Van meubelmaakster tot horeca ondernemer.
Sterre Volkers runt Café Perron samen met haar partner Daniel. Twee maanden voor ons gesprek opende ze de deuren van hun eigen zaak, de vervulling van een langgekoesterde droom. “We wilden altijd al iets samen oprichten,” vertelt Sterre. Maar de weg erheen was niet rechtlijnig.
Jarenlang maakte Sterre meubels, werk dat ze met passie deed. Toch miste ze iets essentieels. “Ik stond vaak alleen in de werkplaats. Ik miste het contact met mensen enorm.” Met veel horeca-ervaring uit haar studententijd voelde ze steeds sterker dat ze terug wilde naar wat haar echt blij maakt: mensen ontmoeten en voor ze zorgen.
Toen Sterre vorig jaar in verwachting was van hun eerste kindje, kreeg ze de tijd om na te denken over wat ze echt wilde. “Ik dacht: wil ik terug naar het meubelmakerij? Het is leuk werk, maar past het bij mijn leven nu?” Het antwoord kwam toen de vorige eigenaar van de locatie aan de overkant van het station wegging. “Het voelde als een soort bestemming. We dachten: dit moet zo zijn. Dit wordt ons plekje.”
Café Perron Alkmaar: Waar de buurt samenkomt
De naam Café Perron is niet toevallig gekozen. Direct tegenover het station gelegen, vormt het café een verbinding tussen de wijk en de stad, tussen haast en rust. “We misten hier echt een warme plek waar je gezellig een koffietje kunt drinken zonder eerst de hele stad in te moeten,” legt Sterre uit. “Een plek die alles verbindt, reizigers, buurtbewoners, jong en oud.”
Het café heeft snel een trouwe schare vaste klanten opgebouwd. “We hebben veel buren die hier regelmatig komen. Maar ook veel mensen die snel even iets meenemen voor in de trein. En natuurlijk toeristen, vooral tijdens het kaasmarkt seizoen.” Die mix maakt het café bijzonder: het is tegelijkertijd een buurtcafé en een praktische stopplaats voor reizigers.
Pure producten uit de regio
Wat Café Perron onderscheidt van andere koffiezaken is de bewuste keuze voor lokale, pure producten. Deze focus komt voort uit Sterre’s persoonlijke reis met voeding. “We zijn zelf thuis veel met voeding bezig. De vraag die we onszelf veel stelden was: waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Alles wat we hier serveren, hebben we eerst zelf thuis uitgeprobeerd en is onderdeel van onze levensstijl geworden.”
Die levensstijl draait om puurheid. “Het brood bestaat uit drie ingrediënten, niet uit allemaal rommel. Alles is zo natuurlijk mogelijk, zonder onnodige toevoegingen.” Voor het brood werkt Café Perron samen met Eric’s Landwinkel, een winkel in Bergen die speciaal voor hen ambachtelijk baquettes bakt.
De koffie komt van een kleinschalige branderij in Den Haag. ”De ondernemer ontdekte dat er in de koffiewereld veel gewerkt wordt met oude batches die met nieuwe worden gemixt. Daar stond hij niet achter. Bij hem duurt het traject van boer tot branderij maximaal drie maanden. Zo is de koffie die we hier hebben, vorige week gebrand.”
Ook de koekjes worden zorgvuldig uitgekozen. De koekjes komen van Amsterdam Bakes. De boterkoek die je bij je kop koffie krijgt bakt Sterre zelf.
En elke ochtend bakken ze de verse croissants af, een proces dat ze inmiddels onder de knie hebben. “Dat was in het begin best een uitdaging,” lacht Sterre. “Ze mogen niet te klein of te groot zijn, niet gerezen of te weinig gerezen. Je moet echt op het perfecte bakken.”
Huisgemaakt en met liefde bereid
Naast koffie en gebak kun je bij Café Perron terecht voor verse baguettes, salades en een ontbijtje. De baguettes worden belegd met opties zoals pastrami, rundvlees met gegrilde groenten. Bijzonder zijn de twee varianten zelfgemaakte Pulled Chicken: Java en Suri. “We marineren het vlees twee dagen voordat het de oven ingaat.”
Het interieur van het café ademt dezelfde warmte uit als de producten. Dat is niet verwonderlijk: veel meubels zijn door Sterre zelf gemaakt. “Dit is eigenlijk een soort verlengstuk van onze eigen huiskamer. We ontvangen mensen hier zoals we thuis ook zouden doen.” De inrichting nodigt uit om te blijven zitten, met comfortabele stoelen en een huiselijke sfeer.
Café Perron, voor elk moment van de dag
Café Perron opent vroeg en biedt voor verschillende momenten een passende setting.” Daniel opent vaak ’s ochtends om half 8, waardoor veel mensen ons hier dagelijks zien en er zo mooie vaste contacten ontstaan.”
Alles op het menu is geschikt om mee te nemen, handig voor reizigers die snel hun trein moeten halen. Buiten is een gezellig terras met zelfs een speelhoek voor kinderen. “Dat vinden we belangrijk. Ouders kunnen rustig een kopje koffie drinken, terwijl de kinderen zich vermaken. Ze kunnen niet de straat op rennen, dus het is ook veilig.”
In de zomer heeft het terras twee uur volle zon en ontstaat er een heerlijk vakantie sfeertje. “Met de lekkere stoelen, de zon op je gezicht, dan kom je echt even tot rust.”
Een plek die verbindt
Als ik Sterre vraag waarom mensen naar Café Perron moeten komen zegt ze: “Voor een stukje warmte en gezelligheid. En het is een plek die verbindt. Jong, oud, reizigers, buurtbewoners, iedereen is hier welkom.”
Die verbinding is tastbaar. En wat ik zo leuk vind is dat je dit terug ziet in het meubilair dat Sterre eigenhandig heeft gemaakt, in de zorgvuldig geselecteerde lokale producten, in de aandacht waarmee elke croissant wordt afgebakken en elke gast wordt ontvangen.
Dat maakt Café Perron wat mij betreft meer dan een plek om even snel een koffie te pakken. Het is een thuis aan de overkant van het station, waar pure smaak en menselijke warmte elkaar ontmoeten.