De Grote Kerk in Hoorn heeft een flinke metamorfose ondergaan. Op de benedenverdieping is het restaurant The Saint Food & Wine gerealiseerd, terwijl op de eerste en tweede verdieping Hotel Heavens zijn deuren opende.
Bij binnenkomst valt direct de schitterende ronde bar op, met daarboven een glazen plafond dat zorgt voor voldoende lichtinval en biedt een uniek uitzicht op het hotel.
De ruime en open indeling van het restaurant biedt diverse zitjes, variërend van fijne stoelen bij de open haard tot een mooie plek aan de bar of op het altaar in de wijnbar.
The Saint Food & Wine richt zich op een internationaal publiek en biedt met de Franse keuken en een uitgebreide wijnselectie een unieke, smaakvolle ervaring voor iedereen die van goed eten en drinken houdt.
Franse brasserie
‘Een brasserie is eigenlijk een Bauhaus en komt officieel uit Duitsland. Later is dit in Frankrijk en met name in Parijs opgepakt. In een brasserie worden eenvoudige, maar pure, mooie gerechten geserveerd.
Denk hierbij aan Coq au Vin, Boeuf Bourguignon, Steak Tartaar, een goede Hollandaise saus en mooi gepocheerde eitjes.’
‘Wat we hier doen is echt een ambacht. Dit laten we zien door de open keuken en de eerlijke gerechten. ‘Wat je ziet, is wat je krijgt.’
‘In Hoorn kun je bij restaurants in het hoogsegment erg goed eten, ook in het laag segment is er veel keus. Maar hoog in het middensegment, chique en ambachtelijke gerechten presenteren, dat is er nog niet. ‘In dat gat zijn we gesprongen, en met succes.’
Eten bij de kerk
‘Een van de belangrijkste punten die we hebben als het om eten gaat, is dat de producten zo veel mogelijk lokaal en dus echt seizoensgebonden zijn. Er worden hier veel producten geteeld en dat sluit heel mooi aan bij ons idee.’
‘We hebben hier in West-Friesland kleigrond, deze grond bevat veel voedingsstoffen, waardoor alles wat je hierop verbouwt een zachte structuur krijgt en heel goed van smaak is. ‘Het zou eigenlijk gek zijn als we niet met deze lokale producten zouden koken.’
‘Elke donderdag rijdt onze chef-kok Chris een rondje door de regio langs verschillende boeren. Op het land bekijken we de groente en nemen we mee wat we die dagen kunnen gebruiken bij de verschillende gerechten, zoals de vis van de dag.
Een palmkool is een ontzettend mooi product dat we vaak meenemen. Ook de Opperdoezer rondes gebruiken we veel. Deze aardappelen zijn aards en vol van smaak. ‘Die specifieke smaken van deze producten vind je alleen hier in West-Friesland, waaronder bij ons The Saint Food & Wine.’
‘Verse groente en fruit uit West-Friesland, daar kan niks anders tegenop. We laten onze gasten graag deze mooie producten proeven.’
Niet alleen groente en fruit is lokaal. Er is goed gekeken wat er in Hoorn zelf is en met wie er samengewerkt zou kunnen worden.
‘Het samen doen, het met elkaar meedenken, dat is ontzettend leuk. Dat is het mooie van ons netwerk.’
‘Ik kan overal mijn spullen bestellen, maar de gast ervaart dat anders. Het dorpse, het lokale, dat maakt het juist mooi. De gasten van deze bedrijven komen ook weer bij ons eten. Je hebt te maken met herkenning. Als je hier de kerk uitloopt en je gaat de stad ontdekken, dan loop je al snel langs ‘De Bakker van Hoorn’, waar ons desem brood vandaan komt.’
‘Onze wijnkaart hebben we samen met ‘Midiwines’, Tjalle en Jorien, samengesteld. Ideaal is natuurlijk dat als ik een doosje wijn nodig heb, of net even een andere wijn, dan bel ik even op en dan wordt dat geregeld. ‘
‘Spataro’ is de ondersteuning van onze patissier, de bonbons voor onze gasten in het hotel of een bruidstaart, die maken zij. Tijdens het ontbijt serveren we een écht ouderwets lekkernij met kaneel en suiker uit Hoorn: de Hoornse broeder. Deze wordt gemaakt door ’Bakkerij Otte’.’
‘Zelfs het drukwerk komt bij ons uit Hoorn. Als ik een idee heb, rijd ik er even heen. Het maakt het ondernemen daardoor ook een stuk leuker.
Duurzame horeca
‘Dat samenwerken zie ik ook terug in de duurzaamheid; de relatie met ons team. De deuren van de kerk zijn vrijdagmiddag om 12.00 uur open gegaan en we zijn met elkaar begonnen.
‘Het eerste contact dat je hebt met de gast is ontzettend belangrijk, maar ook de samenwerking met elkaar. Door het gewoon doen, raak je op elkaar ingespeeld.
We zorgen voor elkaar, helpen elkaar, zijn eerlijk en stellen ons kwetsbaar op. Het duurzaam opbouwen met elkaar, zodat je een team kunt worden.’
‘Duurzaamheid zit hem wat mij betreft dus niet alleen in onze relatie met de producenten, de producten die we gebruiken, de lokale ondernemers waar we mee samenwerken, maar ook in de herbestemming van de kerk.
Het is niet de intentie geweest om mensen hier te laten eten, drinken, slapen of te wonen. ‘Het samen zijn, het samenkomen dat zeker wel.’
‘Wat we in de keuken doen aan duurzaamheid is kijken hoe we de producten al dan niet kunnen hergebruiken. Zo doen we dat al met ons brioche brood wat tijdens het ontbijt wordt geserveerd. Wat ’s ochtends overblijft verwerken we in een dessert, een verrukkelijke Bread Pudding.
Dit doen we ook met de croissantjes. Dat toasten we, het geeft een heerlijke smaak. Dan lossen we de croissantjes op in melk. Hiermee maken we ijs en verwerken dit in een fantastisch dessert.’
Bezoek voor meer informatie over de evenementen de website van The Saint Food & Wine.