Het is ontzettend mooi om mensen te kunnen laten zien wat voor een bedrijf Natuurboederij Harderbol is.
Inmiddels hebben we een hoop terugkerende klanten die speciaal voor een bepaald product komen, maar er komen ook steeds nieuwe klanten bij.
Sommigen komen voor een speciaal streekproduct of een bepaald stuk vlees, anderen komen vooral op zaterdag voor het gerecht wat dan staat te pruttelen op het vuur. Dat varieert van hachee, pulled pork, snert tot een vers gebakken appeltaart, bananenbrood of slagroomtruffels.
We zijn een echt familiebedrijf. Mijn vader en broertje doen vooral het grote werk en rijden op de trekkers. Mijn moeder zorgt voor de kalfjes en de andere jonge dieren. En ik run de boerderijwinkel.
Streekproducten
Sinds halverwege 2020 doen we dit nu, en dat bevalt prima. De winkel is ontzettend leuk om te doen, dit omdat de producten met de seizoenen veranderen en er daardoor elke keer weer andere producten te koop zijn.
Ook is het mooi om producenten uit de streek een verkooppunt te kunnen bieden. Zo verkopen we verschillende soorten meel van de meelmolen in Oterleek, producten van ‘s Lands Beste, zuivel van West-Zaanse Zuivelboerderij. En sinds kort zijn we exclusief verkooppunt van het Croosduijkertje, een echt Landmeers likeurtje.
Naast de streekproducten verbouwen wij zelf op kleine schaal groente en fruit, zoals wortels, prei, aardbeien en rabarber. Dit is echt alleen in het seizoen.
De aardbeien verkopen wij in de winkel, maar we maken er ook jam van, of we gebruiken ze voor in andere producten die we maken en verkopen.
Soms krijgen we ook producten van omliggende telers, zoals pruimen, die gebruiken we dan weer in de appel-pruimentaart. En die kun je dan weer kopen in onze winkel.
Vlees van de Black Angus koeien
Het bedrijf dat wij samen runnen is een zogenaamd jong vee opfokbedrijf.
De kalfjes komen bij ons als ze 2 weken oud zijn. Zomers gaan zij lekker naar buiten.
Dat gebeurt bij ons op een andere manier dan meeste andere boeren. De koeien lopen dan in het uniek veenweide gebied; Het Ilperveld. Hier brengen wij ze naartoe met de grote koeien boot. Al het land is zogenoemd ‘’vaarland’’. Wanneer de koeien ongeveer 18 maanden oud zijn gaan ze naar de slacht. Dit vlees verkopen wij in de winkel. Het vlees is dan diepgevroren en vacuümverpakt per pond of 2 stuks.
De koeien die wij houden zijn dubbeldoel koeien. Zij begrazen en onderhouden zomers het land en winters lopen ze in de potstal. De potstal strooien we met het riet wat wij maaien in het Ilperveld en mesten wij 2x per jaar uit. Deze mest rijden we weer over het land. Ook maaien we zomers gras waar wij de koeien in de winter weer mee voeren. Dit noem je ook wel: landbouwkringloop.
Transparant
Naast de kalfjes en de koeien, hebben we ook schapen, konijnen en geiten. In het voorjaar hebben we veel jonkies. Kleine lammetjes, geitjes en de kalfjes.
Kinderen en ouders zijn welkom om de dieren eten te geven en te aaien en er staan traptrekkers waarmee de kinderen over het erf en door de stal kunnen rijden.