In het centrum van Bergen NH vind je ‘Sassen Deli’, een lang gekoesterde droom van Rick Sassen. Een unieke delicatessenwinkel waar de beste producten van over de hele wereld samenkomen dit door de expertise van een chef die tien jaar lang werkzaam was in sterrenrestaurants.
Van sterrenrestaurants naar een eigen delicatessenzaak
Het verhaal van Rick Sassen begint al op 12-jarige leeftijd, toen hij zijn stiefvader mocht helpen in de keuken van het restaurant Van der Valk. ‘De drukte om me heen, adrenaline in de keuken en die geuren – ja, dit wordt mijn vak,’ vertelt Rick over dat beslissende moment. Op veertienjarige leeftijd maakte hij definitief zijn keuze: hij zou kok worden.
Zijn culinaire reis leidde hem door verschillende keukens van toprestaurants. Bij restaurant ‘De Hoop op D’ Swarte Walvis’ in Zaandam leerde hij de basis van het koken, waarna hij in het Amstel Hotel de Franse klassieke keuken onder de knie kreeg. ‘Bisque, bouillabaisse, julienne, hollandaise, béarnaise – die technieken gebruik ik tot vandaag nog steeds.’
Later volgde een periode bij ‘Rijks’ onder Joris Bijdendijk, waar hij een moderne, lichte kookstijl leerde. Deze combinatie van klassiek en modern vormt nu de basis van zijn culinaire identiteit.
Lockdown als keerpunt
De coronaperiode werd voor Rick een onverwacht keerpunt. “Ik stond tien jaar lang achter de kachel en sprak niemand anders dan mijn collega’s. Tijdens corona ging ik cateren en kwam ik bij mensen thuis. Dat gesprek aangaan met die mensen vond ik superleuk.” Deze ervaring opende zijn ogen voor de mogelijkheden buiten de traditionele restaurantwereld.
In deze periode maakte Rick samen met Smaakvol NH meer dan dertig kookvideo’s met fantastische gerechten, waarmee hij zijn kennis en passie voor koken breder kon delen. Een leuk detail is, vertelt Rick, dat hij de podcast met Eric van Eric’s Landwinkel uit Bergen heeft gekeken voordat hij de deli begon – lokale inspiratie voor zijn eigen ondernemersdroom.
Tegelijkertijd begon Rick veel te reizen naar landen als Japan, Mexico, Indonesië, Italië en Vietnam. ‘De smaken die ik geproefd heb, wil ik ook aan de mensen laten proeven. Dat kan met mijn Sassen Deli.’
Wereldse producten van Sassen Deli

Een eyecatcher is de scooter in de winkel
Het draait bij Sassen Deli om kwaliteit en authenticiteit. Rick reist zelf naar Madrid voor de beste ansjovis die er zijn – half geconserveerd en zo goed van zichzelf dat ze alleen een getoast broodje met knoflook en tomaat nodig hebben.
De handgeslagen boter uit Bretagne wordt niet voor het bakken gebruikt – ‘dit is zo mooi van zichzelf’ – maar als luxe beleg op goed brood. Bijzonder zijn de sojasauzen en sake die Rick rechtstreeks uit Japan importeert. ‘Sake is voor mij het nieuwe alternatief voor witte wijn. Het heeft heel veel diepgang, weinig zuur, en je kunt het bij van alles drinken – van sushi tot barbecue.’ Voor veel mensen in Bergen is sake nog onontdekt terrein, maar Rick merkt dat steeds meer mensen open staan voor nieuwe smaken.
Lokale verbinding met mondiale smaken

Kom langs bij Sassen Deli voor een vers belegd Italiaans broodje zoals deze met Mortadella
Hoewel Rick de hele wereld afreist voor bijzondere producten, vergeet hij de lokale verbinding niet. In de bossen rond Bergen plukt hij wilde producten zoals daslook en paddenstoelen, die hij verwerkt in zijn gerechten.
Het brood wordt gebakken door Kiss Bakery in Zaandam, een bijzondere bakkerij die mensen opleidt die een carrièreswitch willen maken. ‘Dit brood is allemaal gebakken door oud-brandweermannen, dokters, advocaten die iets anders willen doen met hun handen.’
Catering en traiteur: fine dining voor thuis
Naast de winkel biedt Rick ook catering en traiteur service. Zijn filosofie is simpel: ‘Alles is mogelijk. Het antwoord zal nooit nee zijn.’ Of het nu gaat om een brood lunch met soep of een zesgangendiner met bijpassende wijnen – Rick past zich aan, aan de wensen van zijn klanten.
De traiteur wisselt wekelijks en focust op groenten, aangevuld met hoogwaardige vlees- en visproducten. ‘Een lamsboutje dat eerst een dag gepekeld wordt en daarna een hele dag gegaard – daar zit zoveel liefde en aandacht in. Dit is geen alledaags worstje uit de vitrine.’
Wijnselectie van Sassen Deli met een verhaal
Samen met sommelier Casper, een vriend met jarenlange ervaring in sterrenrestaurants, bouwt Rick een wijnkaart die bij de smaak van Bergen past. Casper heeft een indrukwekkende achtergrond: ‘Ik ben sommelier en fromager geweest en restaurantmanager in sterrenrestaurants. Ook heb ik een eigen restaurant gehad en daarmee en Michelinster behaald. Rick en ik zijn al meer dan tien jaar bevriend.’
Een leuke ontdekking was een Spaanse wijn uit Zuid-Valencia: ‘Heel veel mensen uit Bergen gaan daar op vakantie of hebben er een huis. Die herkenning zorgt ervoor dat deze wijn ontzettend goed gaat.’
De perfecte avond van Casper

De perfecte avond volgens Casper
Casper zijn expertise blijkt ook uit zijn keuze aan producten voor de perfecte avond: ‘Bij ondergaande zon en een klein vuurtje begin ik met champagne, daarna sake – niet te zwaar, met mooie romigheid. Daarbij ansjovis, ingelegde octopus. En een zomerse worst met cognac en twee verschillende kazen: een lichte witte koemelk en een zwaardere rode, de Époisses-achtige Troubadour. Alles gewoon lekker op tafel en gaan borrelen – dat is genieten.’
Een avondje geniete a la Sassen

Een avondje geniete a la Chef Sassen
Wat neemt Rick zelf mee voor een gezellige avond? ‘Een mooi stokbrood, ansjovis, een blikje mosselen, goede olijfolie en een fles wijn. Dat is het – prachtige producten zonder poespas. Je krijgt geen salade met 24 ingrediënten. Het is echt: goede producten met een goede olijfolie. Daar sta ik voor.’
Sassen Deli is meer dan een winkel – het is een culinaire ontdekkingsreis waar wereldse smaken en lokale passie samenkomen. Rick Sassen heeft zijn droom waargemaakt: fine dining-kwaliteit toegankelijk maken voor iedereen die thuis wil genieten van de beste producten ter wereld.