Bruut!
Bruut is een (nano)brouwerij in Amsterdam. Bij Bruut draait het niet zozeer om een grootschalige productie, maar om plezier hebben in wat je doet en natuurlijk om goed-, vers craftbier. We zijn super trots dat de bieren van Bruut niet onopgemerkt zijn gebleven en je ze op steeds meer plekken kunt drinken.
Wat maakt Bruut?
Pas du Poespas! Bij Bruut wordt er geen laatste hype ingeblikt of gebotteld. Daarvan is er wat ons betreft al te veel. We brouwen frisse ongefilterde bieren die niet worden gepasteuriseerd. Toegankelijk ongepolijst speciaalbier waarvan de recepten op de Belgische leest zijn gestoeld. Tegelijkertijd worden de bieren verreikt met nieuwe smaken en trends van nu. Dat maakt ze beheerst, vernieuwend en interessant tegelijk.
Duurzaam & sociaal – Gewoon doen!
De teruglopende biodiversiteit en klimaatverandering gaan ons aan het hart. Daarom steunt Bruut lokale initiatieven die streven naar een fijnere buurt; waarin je elkaar kent, groet, en helpt.
Bruut werkt samen met 7 Billion Presidents; een community van positieve denkers, die in staat is om te bewijzen dat het ‘anders’ kan. Samen zetten we Bruut in 2021 als sociaal biermerk in de markt.
Klimaatverandering is de grootste uitdaging voor de mensheid ooit. Wij willen niet langer wachten op een treuzelende overheid of multinationals die hun verantwoordelijkheid miskennen en maken een statement door een voorbeeldstellend project te realiseren.
10% van de marge op Bruutbier komt ten goede aan ons allemaal. Hiervan plaatsen we zonnecellen op daken in de stad en steunen we andere initiatieven van 7 Billion Presidents. Het rendement dat de zonnepanelen opbrengen wordt gebruikt om nog meer zonnepanelen te installeren. Zo levert Bruut samen met 7 Billion President een bijdrage aan een duurzamere, leukere en meer ontspannen wereld. In cafés, restaurants en bij onszelf kan er sociaal bier gekocht worden. Met ieder Bruut bier dat jij drinkt ben je dus goed bezig!
Duurzamer bierbrouwen
Bier meer is dan gebotteld vocht met alcohol. Het is een natuurproduct met een eigen verhaal. Speciaalbier moet de gelegenheid krijgen om op natuurlijke wijze te evolueren in smaak. De bieren van Bruut worden zonder haast gebrouwen, zonder toevoegingen en met respect voor de natuurlijke rijpings- en verouderingsprocessen. Zo kiezen we bijvoorbeeld bewust voor een tweede gisting op fles en voegen we geen industriële koolstofdioxide onder druk toe om het bier te voorzien van prik om daarmee het brouwproces te versnellen. Door gebruik te maken van de natuurlijke koolstofkringloop komen er veel minder broeikasgassen vrij dan bij industrieel gecarboniseerde bieren.
Circulaire Fermenterij
De plannen staan in de steigers om een circulaire frmenterij met proeflokaal te openen in Amsterdam. De fermenterij legt zich toe op een experimentele methode die informeel, organisch, betrokken en divers is, waarbij we zo veel mogelijk gebruik maken van wat er al is in de omgeving. Brouwinstallaties zijn er genoeg. Daarom betrekken we wort (de suikeroplossing vanuit mout) bij andere brouwerijen in de stad. In de eigen permacultuur-biertuin oosgsten we bessen, kruiden en andere smaakmakers die we vlak voor het afvullen toevoegen aan het bier dat binnen in houten vaten ligt te rijpen. Als aanvulling op de eigen oogst plukken we wild en kopen we aan uit volkstuinen en bij producenten in de nabije omgeving.
Anno 2014
In 2014 heeft Bruut de eerste bieren in het “groot” gebrouwen bij Brouwerij De Praght in Dronten. Hier hebben we met vallen en opstaan geleerd hoe je de installatie van een microbrouwerij zelfstandig bedient. Voor goede raad kan Bruut rekenen op de steun van diverse brouwmeesters en enthousiastelingen in de çraftbierwereld. Daarnaast hebben twee brouwopleidingen in België de nodige inzichten verschaft in fermentatieprocessen en bierbereiding.
Steun de plannen van Bruut
In de webwinkel kun je een bierpakket bestellen waarmee je de productie van sociaal speciaalbier ondersteunt.