Gingen ze oesters eten op het terras in Alkmaar bij Granada Food&Wine, met uitzicht op de Grote Kerk.
Ook om hen heen zaten de terrassen vol. Er was een zonnetje en een heerlijke drukte; vrijdagmiddag Happy Hour.
Eerder was deze locatie een winderige en dooie hoek. Waar het kleine Alkmaar groot in is.
Hij was met z’n dochter, ook een ‘culi’ van de eerste orde met haar ontbijt-bestelservice ‘De Ochtendbar’. Derhalve was hij in goed gezelschap.
Ze openden met een schaaltje oesters en een cava G.M. Moet gezegd: de oesters waren fris en fruitig en zonder gruis.
Wat nog wel eens voorkomt, als ze ondeskundig geopend zijn. Dit alles op een bedje van ijs en met een druppeltje citroen. Helemaal TOP!
Naast de oesters dronken ze dus die cava G.M. Deze letters staan voor Gusto & Motion, een cava brut, gemaakt van Perellada, Macabeo en Xarellodruiven uit de Penedès.
Een heerlijke strogele en heldere cava met een fijne mousse, die niet zomaar verdwenen is.
In de neus troffen ze aroma’s van bloemen, rijp fruit en een vleug citrus.
Deze G.M. Brut is een levendige wijn, met een aangenaam evenwichtige afdronk.
Bovendien ook nog vegan, dus er worden geen dierlijke producten gebruikt tijdens de het klaren van de wijn.
Een mooie droge ‘bubbel’ als de juiste combi bij de oesters. Let op: mocht er op de fles ‘demi sec’ staan, dan heeft de wijn juist een ‘zoetje’.
Voor Nederlanders vaak een plusje, want die drinken hun bubbels meestal bij de oliebollen. Een droeve combinatie. Enfin, ‘s lands wijs – ‘s lands eer.
Uit nostalgische overweging lieten ze een plankje met Spaanse vleeswaren aanrukken, (allebei hebben ze een poos in Spanje gewoond) en daarbij een ensalada rusa, omdat ze dit hapje ook zo vaak in Spanje uit de vitrine in een bar kozen als tapas naast de borrel.
Kortom, met uitzicht op de grauwe stenen van de Grote Kerk waren ze voor een moment weer even terug in het heerlijke Spanje.
Viva España.