Reductief, oxidatief, tactiel, wijnliefhebbers hebben er een handje van smaken uit te drukken in de meest obscure termen. Begrijpelijk, als je een woord als ‘petrichor’ -de geur van een regenbui- eenmaal kent, wil je die ook gebruiken. Vandaag gaan we terug naar de basis.

HOE WERKT SMAAK?

Hoe je een glas wijn ervaart is een samenspel van je zintuigen. Mensen kunnen slechts enkele basissmaken proeven; zoet, zuur bitter, zout en umami, waarvan de laatste twee ook nog eens nauwelijks van toepassing zijn op wijn.
Veel belangrijker zijn de ongeveer 10.000 aroma’s. Knijp je neus dicht en je proeft niets meer.
Indien je door je neus inademt komen de geuren van kaneel, gestoofd fruit of de peperige afdronk terug in de smaakbeleving.
Ook de ogen spelen een rol in deze. En al die relevante informatie geven je ogen door aan je andere zintuigen.

AAN DE SLAG

Genoeg theorie. Tijd om te proeven. Schenk je gekochte wijn in een glas, liefst met een steel. (Belangrijk, hierover later meer). Waar moet je op letten. Allereerst de kleur, is die donker of licht, de dikte of viscositeit. Al die zaken vertellen iets over de wijn in je glas. Zo is een paarsrode kleur waarschijnlijk een nog jonge wijn en kun je mogelijk meer fruit in de wijn verwachten.
Heeft de rode wijn bruine tinten dan is-ie waarschijnlijk notiger en komen aardse tonen naar boven. Een heldere witte wijn wijst op een frisse droge smaak. Oogt een wijn meer geel of goudkleurig dan smaakt hij mogelijk voller en krachtiger. Het zegt iets, niet alles, laat je verrassen.

RUIKEN

Dan de geur. En nee, begin niet als een idioot met je glas te zwiepen. Ruik rustig aan de inhoud van je glas. Draai je glas langzaam rond in kleine cirkels. Door die beweging komt
Je wijn in contact met zuurstof en komen er meer aroma’s vrij. Neem nu een diepe snuif.
Wat ruik je zoal? Het moet kalibreren met de woorden die je kiest, alsof je een nieuwe taal leert. De geur noemen we zus de smaak zo. Ik zal je een beetje helpen. Gewürztraminer is een uitgesproken druif. Misschien ruik je bloemen. Probeer nog een stapje erbij te doen. Welk soort fruit ruik je? En wat voor bloemen? Foute antwoorden bestaan niet.

PROEF

Neem een flinke slok en laat ‘m door je mond rollen. Zuig wat lucht aan via je verhemelte om nog meer aroma’s te verkrijgen. Hoe smaakt de wijn. Licht, zuur of zoet. Ook belangrijk, hoe voelt hij in de mond? Zacht of stroef? Als een rode wijn stroef is, komt dat door de tannines, meer suikers maken de wijn vaak voller en stroperiger.

TANNINES

Tannines spelen een grote rol in de structuur van de wijn. Ze zijn afkomstig uit de schillen, pitten en takjes. Tevens van het hout van de vaten waarin de wijn is gerijpt. Voor wie heeft opgelet weet dat witte wijn in principe geen tannines bevat. Daar worden de schillen immers meteen gescheiden van de most.

Laat een reactie achter