Gedeeld genieten staat centraal
In het bruisende hart van Haarlem, op de Grote Markt, hebben vier jonge ondernemers; Fleur, Anne, Bas en Joris, een uniek concept tot leven gebracht. Café Beau is niet zomaar een ontbijt en lunchzaak, het is een plek waar delen, proeven en ontdekken de kern vormen van een vernieuwende horeca ervaring.
Het verhaal van Café Beau begint met een herkenbaar probleem: een menukaart vol heerlijke gerechten, maar je kunt maar één ding kiezen. ‘We zien altijd heel lekkere dingen op een kaart en dan denk je: ik wil eigenlijk alles proberen. Zo hebben we ook onze kaart samengesteld. Alles wat we zelf lekker vinden staat er op.’
Deze filosofie heeft geleid tot een unieke aanpak waarbij alle gerechten bewust klein zijn gehouden. Niet omdat ze minder willen bieden, maar juist om meer mogelijk te maken. ‘Het leuke daaraan is dat je kunt delen en zo alles kunt proberen.’

Genieten van een Pornstar Martini tijdens de VRIJMIBeau bij Café Beau in Haarlem
Gerechten met een eigen twist
De menukaart van Café Beau Haarlem weerspiegelt de diversiteit die zijzelf zo belangrijk vinden. Hun broodje carpaccio bijvoorbeeld, een klassieker die zij net even anders aanpakken met chimichurri bijvoorbeeld. Het aanbod varieert van de lekkerste ontbijtjes als acai bowl, french toast of bananenbrood uit de oven tot broodjes chicken cajun, camembert of avocado smash, waarbij elk gerecht zijn eigen verhaal vertelt.
Deze variatie komt voort uit de achtergrond van het team in de catering. ‘Doordat we uit de catering komen, hebben we heel veel ervaring opgedaan. We zijn heel oplossingsgericht en dat proberen we door te voeren in wat we hier neerzetten.’
Vrienden met elk hun eigen kwaliteit
Achter Café Beau staan vier ondernemers, elk met hun eigen expertise. Joris, de creatieve kracht achter het concept, startte zeven jaar geleden met Jor Events, een catering- en evenementenbureau. ‘Hij is hobbykok en heeft daar zijn werk van kunnen maken.’
Bas, een jeugdvriend, bracht zijn logistieke vaardigheden in. ‘Hij regelt altijd alles. Hij doet de financiële zaken en zorgt dat alles geregeld is. Ikzelf kom uit de mediawereld en nooit gedacht dat ik in de horeca zou belanden, vertelt Fleur. En de vierde, Anne, heeft haar diploma Hotelschool en brengt al haar hospitality skills in de praktijk en zorgt voor personeelszaken en de Bed & Breakfast boven het restaurant.’

De Café Beau borrelplank
Bed & Breakfast boven Café Beau Haarlem
Café Beau biedt ook accommodatie. Boven het restaurant bevindt zich een sfeervolle Bed & Breakfast voor vier personen. ‘Je komt binnen, dan heb je een kleine hal met een kastje voor je spullen, en dan de badkamer. Je kunt gewoon doorlopen naar de slaapruimte.’
Het team heeft de ruimte volledig zelf verbouwd en ingericht. ‘Het was allemaal zo lelijk, blauw, roze, paars, stippen, vogeltjes. Het resultaat is een warme, uitnodigende ruimte die perfect aansluit bij de sfeer beneden.’
VrijMiBeau: De vrijdagmiddag borrel herontdekt
Een bijzonder aspect van Café Beau is de ‘VrijMiBeau’, de vrijdagmiddag borrel die vanaf vier uur begint. ‘We willen écht de plek zijn waar mensen lekker kunnen chillen, niet weg hoeven.
Je kunt de borrelplank volledig zelf samenstellen, afhankelijk van hoeveel trek je hebt en met hoeveel personen je bent. Of ons eigen Beau’s Borrelplank.’
We werken samen met een Turkse slager die halal vlees levert. “Alles is bij ons halal. We willen dat Café Beau voor iedereen toegankelijk is.’

Zoete aardappel friet met truffelmayonaise en Parmigiano en een bruschetta
Een heerst een hele fijne teamsfeer
Tijdens ons bezoek merken we een hele fijne teamsfeer. En met een team van veertien medewerkers heeft Café Beau Haarlem bewust gekozen om zelf actief te blijven in de dagelijkse bedrijfsvoering. ‘We willen niet dat wij de bazen zijn die er niet staan. We zijn gelijk aan het personeel.’
‘Ons team bestaat uit een mix van leeftijden en achtergronden, van zestien tot vijfentwintig jaar, waarbij velen uit de buurt van Haarlem, en net als wij uit Vijfhuizen, komen. Deze diversiteit draagt bij aan de warme, persoonlijke sfeer die Café Beau kenmerkt. We zijn voortdurend bezig met het verfijnen van ons concept. We experimenteren met openingstijden, overwegen speciale avonden met DJ’s en blijven zoeken naar de perfecte balans tussen hun verschillende activiteiten.’
Café Beau is een plek voor elke gelegenheid
Of je nu komt voor een koffie met iets lekkers, een uitgebreide lunch met vrienden, de gezellige VrijMiBeau of een overnachting in de B&B, Café Beau biedt een setting voor elke gelegenheid. ‘Niks is te gek,’ benadrukt het team. ‘Ook vanuit de catering-ervaring zijn we heel oplossingsgericht.’
Ontdek gedeeld genieten bij Café Beau
Ben je nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere concept? Kom langs en ervaar zelf waarom steeds meer Haarlemmers en bezoekers terugkeren naar Café Beau. Stel je eigen borrelplank samen, proef van verschillende gerechten en laat je verrassen door de warme gastvrijheid van het jonge team.
Café Beau is geopend van woensdag tot zondag. Op vrijdag vanaf 16:00 uur kun je terecht voor de gezellige Vrijmibeau. Reserveren kan via hun website of kom gewoon langs, er is altijd plek voor een goed gesprek en heerlijk eten.
Maak van je volgende bezoek aan Haarlem een bijzondere ervaring en ontdek waarom delen bij Café Beau zoveel leuker is dan alleen genieten.