Waar passie voor sport en kwaliteit samenkomen
In het hart van Schoorl, tussen de imposante bossen die dit Noord-Hollandse dorp zo karakteristiek maken, vind je JOOP. Een bijzondere plek waar de liefde voor sport, ambachtelijk eten en duurzaamheid samen een unieke ervaring creëren. Jolijn, één van de oprichters, vertelt het verhaal achter dit concept dat veel meer is dan alleen een fietscafé.
Jolijn brengt een rijke achtergrond mee uit de horeca; van strandpaviljoens tot evenementenlocaties en zelfs een restaurant met twee Michelin-sterren, wist zij precies wat er ontbrak in Schoorl. ‘Ik miste een plek waar je terecht kunt voor goede kop koffie en vers bereidt eten met een sportieve vibe en een bepaalde kwaliteit naast een ongedwongen sfeer.’ Wat is er leuker wanneer je met persoonlijke aandacht een community kan vormen samen.
Samen met compagnons Peter & Caroline, die zij al bijna 20 jaar kent uit hun tijd bij strandpaviljoen ‘Aloha’ in Wijk aan Zee, ontstond het idee tijdens een spontaan gesprek bij de open haard. ‘We zaten te kletsen wat we beiden in Schoorl mistte. Paar weken later belde Peter mij terug, en wat bleek hij had in grote lijnen hetzelfde idee als ik! Zo is het idee voor JOOP begonnen.’

Joop aan het Klimduin in Schoorl
Sport als rode draad
De passie voor fietsen en buitensport vormt de basis van JOOP. Jolijn houdt van mountainbiken, hardlopen en snowboarden. Peter & Caroline van surfen, foilen, fietsen en snowboarden. ‘We hebben alle drie veel gereisd en ook in het buitenland gewerkt. Vanuit het mountainbiken, wielrennen en gravellen wilde we iets doen. Er is genoeg te doen in Schoorl. De fiets is natuurlijk een heel groot onderdeel van Schoorl, met de mooie mountainbike routes en prachtige gravelpaden en diverse wielerroutes door Noord-Holland. Net als trailrunning door de bossen.’
De sportieve insteek zie je terug in de menukaart. ‘Je hebt met sport ook suikers en de juiste voedingswaarde nodig. Sport is niet een blaadje sla, maar brandstof of herstellen. We hebben bijvoorbeeld bananenpannenkoeken met extra havermout en eiwitten, maar dan echte eiwitten. We kiezen bewust voor natuurlijke producten.’
Bij Joop staat kwaliteit centraal
Bij JOOP wordt alles vers gemaakt. ‘We maken al onze sapjes vers a la minute dus niet zo’n hele kan vol geperst waar je de hele dag mee doet. Onze ‘cycling’ koffie wordt elke week vers gebrand en is hooguit twee, drie weken oud. En het is biologisch, met aandacht voor de lokale bevolking.’
De menukaart draait om de seizoenen en kwaliteit. ‘We hebben twee menukaarten per jaar – een zomer- en winterkaart. Daarnaast zijn er elke week drie specials: een taart, soep, broodje of salade.’

Vers gebakken bananenbrood en divers gebak
Hoewel JOOP niet kan garanderen dat alles qua groenten en fruit biologisch is, doen zij hun uiterste best. ‘De zuivel, eieren en het vlees komen allemaal uit Noord-Holland en zijn altijd biologisch. We proberen zoveel mogelijk met Nederlandse producten te werken.’
Ook bij de drankjes zie je deze filosofie terug. Alle bieren komen uit Nederland, behalve de Radler. De Nederlandse Radler wordt met citroenconcentraat gemaakt, de echte Radler uit Duitsland en Oostenrijk met verse citroenen. Dan kies ik toch voor het product en de kwaliteit. Onze wijnen uit Europa en zijn allen vegan en biologische om zo onze voetprint zo klein mogelijk te houden.’
Community en binding
JOOP is meer dan een café – het is een ontmoetingsplek. Eén keer per maand organiseert JOOP een ‘Social Ride’.
‘We verzamelen bij JOOP met een mountainbike groep, gravel- of racefietsers en samen gaan we een rondje fietsen waarna we afsluiten met een burger en een fietsbiertje. De reden waarom ik dat doe is puur voor onze community, om mensen te verbinden.’
Deze evenementen breiden zich uit naar andere sport gerelateerde activiteiten. ‘We hebben Mark Wouters als gastspreker gehad. Hij is chef-kok en heeft voor de Olympische roeiploeg gekookt. Hij heeft een presentatie gegeven over zijn ervaring om te koken voor topsporters. Of Bas Rotgans die langskwam om te vertellen over bikepacken, we organiseren filmavonden, een pub-quiz en ga zo maar door. We zijn nu al druk bezig voor de komende maanden, dus houdt de agenda in de gaten.. Dit soort avonden zijn ontzettend leuk en leerzaam!’

Mango chia pudding als ontbijt of lunch
Het verhaal achter de naam
De naam JOOP ontstond op meerdere niveaus. ‘We hadden het logo van de MTB route bordje wat in onze naam zit – die twee rondjes met het driehoekje. Dit beeld is over de hele wereld bekend. Het is Jolijn en Peter, dus ook de J en P komen erin terug. Samen maakt dat JOOP. Daarbij kent iedereen de legendarische fietser Joop Zoetemelk en heel toevallig heet mijn vader ook nog eens Joop.’
‘We wilden iets eclectisch: kleurrijk, stoer, internationaal, maar dan is het ook wel grappig met een oud-Hollandse naam. ‘We gaan even een bakje doen bij JOOP’ – klinkt heel persoonlijk toch?’
‘Het logo, huisstijl en onze merchandise zijn ontworpen door Caroline, de vrouw van Peter. Tijdens de lockdown ontstonden de mutsen uit noodzaak, maar werden een succes en versterken nu de community-feeling. De shirts, tassen en truien worden door bekende van ons met de hand bedrukt d.m.v. zeefdruk.’
JOOP biedt een unieke ervaring in Schoorl
‘Ik wil vooral mensen bereiken die blij worden van JOOP in zijn geheel. De sfeer, de gasten, het lekkere eten en drinken. Gasten die bewust kiezen voor persoonlijke aandacht met een super enthousiast team’ Gasten die juist blij zijn dat we geen standaard gerechten serveren en ook een plasticvrij- en rookvrij terras hebben.
‘De omgeving is de ideale plek om te sporten, wandelen of te fietsen. We zitten als eerste direct onderaan het Klimduin. Bijna iedereen heeft wel een actieve herinnering aan het duin, jong en oud. Het is volop genieten van de mogelijkheden en de natuur die Schoorl te bieden heeft.’