Schoorl is een goed bezochte en populaire bestemming voor een weekendje weg in de provincie Noord-Holland. 

Het gigantische klimduin van 100 meter lang, 30 meter breed en maar liefst 51 meter hoog, grenst aan het centrum van Schoorl. Dit zorgt voor een uniek dorpscentrum en is mijn favoriete plek voor een ‘instant vakantiegevoel’!

Wat is er allemaal te doen in Schoorl?

Dat ‘instant vakantiegevoel’ ligt aan het feit dat wanneer je Schoorl inrijdt, je direct het idee hebt dat je in een ander land bent. Dat heeft te maken met de natuur, het bos, duinen en het aanbod winkels en horeca.

 • Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen door de Schoorlse duinen. Voor mountainbikers is Schoorl echt een paradijs.
 • Genieten kun je volop op het strand van Schoorl aan Zee. Het is een autovrij gebied, je kunt niet met de auto bij het strand komen. Het ligt ongeveer 5 kilometer vanaf Schoorl. 
 • Doordat er geen auto’s kunnen komen is het strand in de zomermaanden vrij rustig. Op het strand vind kun je wat eten en drinken bij strandpaviljoen Paal29. 
 • Callantsoog aan Zee ligt op zo’n 20 kilometer afstand en iets verder zo’n 30 kilometer vind je het prachtige strand van Julianadorp aan Zee.

Praktische informatie

Hieronder meer informatie over de bereikbaarheid en voorzieningen:

Parkeergelegenheid:Ja
Rolstoelvriendelijk:Ja
Toiletten:Nee
OV voorzieningen:Ja
EHBO:Nee
Horeca voorzieningen:Ja
Fietsenstalling:Ja
Elektrische fiets opladen:Nee
Huisdieren:Ja

Het VVV informatiepunt vind je in de hal bij Buitencentrum Schoorlse Duinen.

Het weer in Schoorl aan Zee

In de maand juli heeft Schoorl gemiddeld 10.48 uur zonneschijn. In juli zijn dat er in totaal 324.96 uren zon waarvan je kunt genieten.

Parkeren in Schoorl

In het centrum van Schoorl moet je het hele jaar door betaald parkeren. Wil je alleen Schoorl aan Zee bezoeken? Dan kun je het beste in Hargen aan Zee parkeren. Vanaf daar is Schoorl aan Zee 3 kilometer lopen in plaats van de 5 kilometer wanneer je parkeert in Schoorl zelf.

Strand Schoorl

Schoorl aan Zee is uitsluitend bereikbaar per fiets of te voet. Deze unieke toegang tot de Nederlandse kust zorgt ervoor dat zelfs op de drukste zomerdagen het strand relatief rustig blijft.

Het duingebied kan worden bereikt via het klimduin in het centrum van Schoorl, waar men te voet of op de fiets verder kan gaan. Na een reis van minder dan 5 kilometer komt men aan op het prachtige strand.

Doordat er geen auto’s kunnen komen is het strand in de zomermaanden vrij rustig. Op het strand vind kun je wat eten en drinken bij strandpaviljoen Paal29.

Meer informatie over: Uitjes in Noord-Holland

Stranden in de buurt van Schoorl

Gezellig naar het strand in Hargen
Naar het strand in Camperduin.

1. Strand Camperduin

Hier ligt de enige lagune van Nederland. Deze lagune is een veilig alternatief voor kinderen tijdens de zomermaanden dan zwemmen in de zee. Ook een leuk speelschip houdt de kinderen druk bezig. Strand Camperduin is een mooie plek om een dagje strand te beleven vanwege het mooie strand en de vele manieren van watersporten.

2. Schoorl aan Zee (6 km)

Het unieke aan Schoorl aan Zee is is dat het alleen per voet of fiets te bereiken is. Daardoor is het strand relatief rustig, zelfs op een prachtige zomerdag. Het strand bereik je na 5 kilometer lopen of fietsen.

Een gedeelte van het strand is ingericht als naaktstrand. Het naaktstrand grenst aan het strand van Bergen aan Zee. Je kunt het naaktstrand herkennen door de roze kleur op de paaltjes. Naaktrecreatie is toegestaan tussen paal 29,50 en 31,50. Op het naaktstrand zijn geen voorzieningen aanwezig.

3. Hargen aan Zee (8,5 km)

Ga je toch liever met de auto naar het strand, bezoek dan Hargen aan Zee. Hier is genoeg parkeerplek. De parkeertarieven zijn zoals bij veel andere badplaatsen redelijk en verder is er een plek voor kinderen om te spelen en een reddingsbrigade post. Het strand is mooi breed, schoon en ook de strandwacht zorgt voor een veilig gevoel.

4. Bergen aan Zee (8,5 km)

Zoek je de drukte, ga dan op een zomerse dag naar Bergen aan Zee. Ga vroeg want dan heb je genoeg parkeerplek vlak bij het strand aan de rand van de duinen. Bergen aan Zee heeft een groter aanbod wat betreft horeca direct op het strand dan de bovenstaande stranden.

Wandelen door de Schoorlse duinen en het bos

5. Buitencentrum Schoorlse Duinen

Het bezoekerscentrum is het startpunt voor de diverse wandel- en fietsroutes door het prachtige duingebied. In het buitencentrum kun je terecht voor routekaarten die je kunt gebruiken op de fiets of tijdens het wandelen. Bij Brasserie IJgenweis dat naast het bezoekerscentrum zit kun je genieten van gerechten bereid van biologische producten uit de streek.

De prachtige Schoorlse duingebieden zijn zeer geschikt voor wandelen en fietsen. Hier liggen de de hoogste duinen van het land, dus houd hier rekening mee bij het fietsen.

6. Het centrum van Schoorl

Genieten van een drankje bij Joop onderaan het klimduin
Genieten van een drankje bij Joop onderaan het klimduin.

Het centrum van Schoorl is erg gezellig en knus. Je vindt er mooie speciaalzaken op het gebied van eten en drinken. Er zijn restaurantjes die grenzen aan het Klimduin, maar ook in de winkelstraat. In de maanden juli en augustus wordt er op dinsdagavond een braderie georganiseerd in het centrum van Schoorl.

Joop! direct onder het Klimduin is favoriet bij de mountainbikers, maar ook bij gezinnen met kinderen en mensen die net iets anders willen eten. Joop! heeft een hele andere kaart dan de omliggende horeca, waardoor het erg leuk is om er te ontbijten of lunchen. 

Ga je de andere kant op dan kom je langs Hotel restaurant Merlet. Het restaurant met een Michelin ster.

Joop Schoorl ontbijt klimduin
Liberte Schoorl centrum restaurant

7. Schoorl restaurant

Enkele andere restaurants en horeca in de buurt zijn:

 • Zilte Zoen
 • De Berenkuil
 • Honky Tonk
 • Puur Schoorl
 • Fletcher Hotel-restaurant
 • Paal 29
 • La Grotta

8. Klimduin

Het duindorp Schoorl is gelegen direct aan het duingebied en staat bekend om de hoge duinen en Het Klimduin. Hier rent iedereen van groot tot klein met veel plezier van boven naar beneden. Schoorl ligt in een prachtig afwisselende omgeving, waardoor men kan genieten van duinen, bos, polderlandschap, strand en zee en de gezellige dorpskern met winkels, terrassen en restaurants.

9. Markt in Schoorl

Foodtruck Joop Schoorl barista cafe

In juli en augustus zijn bezoekers elke dinsdag vanaf 15:00 tot 21:30 uur van harte welkom om te komen genieten van de zomermarkt in het centrum van Schoorl. Hier vind je producten zoals delicatessen, sieraden, speelgoed, kleding en allerlei andere creatieve dingen. Daarnaast nemen locals, zoals de boswachter je mee op beestjessafari in het bos of kun je een sportieve MTB, slackline of skate clinic volgen. De restaurants in het dorp zijn open. Coffeebar Joop pakt tijdens de markt uit met een foodtruck waar vanuit elke week andere heerlijke burgers worden geserveerd.

10. Wat te doen met kinderen in Schoorl

Beklim het hoogste duin in Schoorl. Deze duin is 55,4 meter hoog. Als je boven bent heb je een schitterend uitzicht. Naast het Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt Speelbos Het Zandspoor. 

Speelbos Het Zandspoor

In het Speelbos kun je elke dag van 10.00 tot 17.00 uur op ontdekking door de natuur: loop je op blote voeten over mos, voel je de dennenappels, door het zand. Naast dit Blote Voeten pad kun je ook het Kabouterpad lopen (3+), de Elfendeurtjes ontdekken (3+), het Hoge Duin beklimmen (8+) en op Expeditie (8+).

Wist je dat je op een hoop plekken ook kunt struinen en van de paden af mag? In Jan Bas z’n tuintje, Speelkuil, Wulpen dal, Hargerplas, Groeter en Zandgat kun je de duinen op je eigen manier ontdekken.

11. Molen Kijkduin

500 meter vanaf het centrum van Schoorl licht een prachtige Korenmolen aan de voet van de duinen. Elke zaterdag als het waait maalt deze molen o.a. pannenkoekenmeel en meel om je eigen brood te bakken.

Klimduin Schoorl
Schoorlse bos

Welke activiteiten kun je doen in Schoorl

Naast het strand in Schoorl en de klimduin zijn er nog meer leuke activiteiten te ondernemen in Schoorl. Zo is Schoorl een van de leukste plekken in Nederland om te mountainbiken en kun je er ook heerlijk fietsen en wandelen.

12. Mountainbiken door Schoorl

Er zijn verschillende winkels waar je mountainbikes kunt huren. Eén daarvan is de winkel van Floor Krul: ‘Fietsenwinkel Schoorl’, vlakbij het Klimduin en het bos op de Laanweg. Voor de deur heeft Floor een parkeerplaats, waar je gratis kunt parkeren als je een mountainbike komt huren.

Het huren van een mountainbike is inclusief helm. Iedereen die op pad gaat met een mountainbike moet verplicht een helm op, veiligheid staat voorop. Zorg zelf voor sportieve kleding, denk aan een fietsbroek en eventueel fietsschoenen. De winkel heeft paskamers en kluisjes. Zo kun je je omkleden als dit nodig is, en bewaar je je (waardevolle) spullen.

Moutainbike voorbereiden Schoorl
Moutainbiking Schoorl

MTB-routes in Noord-Holland

Er zijn vijf MTB-routes in Noord-Holland, waarvan er één van 15 km door het bos en de duinen van Schoorl gaat. De route staat bekend als de mooiste en ook wel uitdagendste. Flink klimmen, diepe kuilen en prachtige uitzichten zorgen ervoor dat je je met alle liefde in het zweet werkt. De paaltjes met het blauwe MTB-teken en een logo van een fiets geven de route aan.

Je kunt ook in het PWN gebied fietsen, dit ligt naast het Staatsbosbeheer gebied, van zonsopkomst tot half 11 ’s ochtends over de wandelpaden fietsen. Hier heb je wel een duinkaart voor nodig.

De MTB route is in elk jaar getijde prachtig. Wat een voordeel is, als het flink heeft geregend in de herfst of winter, dan staat de MTB route hier in Schoorl al snel weer droog, omdat het hoger ligt en op zandgrond. Dat laatste kan in de zomer wel eens een nadeel zijn, vooral wanneer het langere tijd droog is. De ondergrond, het zand, is erg fijn hier in de regio.

13. De Berenkuil

Een erg leuke route is via Schoorl, langs de Berenkuil, richting het strand en dan door de duinen naar Bergen aan Zee en Bergen. Je fietst onder andere langs de stuifduinen, een ontzettend mooi en bijzonder gebied.

Als je daarna de Zwarte Blink beklimt heb je een mooi uitzicht over het gehele landschap. Hier kun je een korte pauze nemen om te genieten van het landschap en daarna gaat de route verder langs een gedeelte aan de zee om daarna de bossen weer in te duiken. Na het passeren van de kleine zandverstuiving De Bokkenweide beland je bij het hoogste punt van de route namelijk de Schoorlse Nok. Dit is een van de hoogste duinen van Nederland. Je staat hier 48 meter boven NAP. Het is een zware klim met daarna een uitdagende afdaling. Een beetje ervaring is dus wenselijk mocht je de Schoorlse Nok gaan beklimmen.

Schoorlse duinen wandelen met kinderen
Op weg naar Zwarte blink in de Schoorlse duinen

15. Wandelen door Schoorl

Schoorl beschikt over een wandelpaden netwerk van wel 60 kilometer lang. Er zijn veel verschillende routes die je kunt gaan wandelen. Deze routes kun je online vinden of bij het bezoekerscentrum. Je kunt kiezen voor korte wandelingen voor het hele gezin, tot aan wandelingen waar je bijna een hele dag voor nodig hebt. De meeste van deze wandelingen beginnen bij het bezoekerscentrum. Een ander leuk startpunt om te beginnen is de klimduin. De wandelroutes zijn het gehele jaar te belopen. Elk seizoen heeft zijn eigen sfeer en de beleving veranderd daarom elke keer weer. Je loopt langs heidevelden, bossen, het Vogelmeer en natuurlijk de duinen. Wil je naar de zee wandelen? Dat kan natuurlijk ook! Het is een wandeling van ongeveer 5 kilometer van het centrum van Schoorl naar Schoorl aan Zee.

16. Raadhuis

Dit in Hollands Renaissance gebouwde Raadhuisje ligt aan de duinweg en werd gebouwd in 1601. Het is het kleinste raadhuis van Nederland. Tegenwoordig bevind zich hier stichting ‘Wunderkammer’ en toont hier een bijzondere verzameling exotica, rariteiten, opgezette dieren, sieraden en andere kunstvoorwerpen. In de zomer kun je hier een kopje koffie en thee komen drinken uit het antieke servies.

17. Hervormde Kerk

Het 18de eeuwse Hervormde Kerkje van Schoorl (gemeente Bergen), met zijn fraaie maar kleine afmetingen, staat naast het voormalige kleine raadhuisje van Schoorl, dat dateert uit het jaar 1601.

18. Fietsen in en door Schoorl

Fietsverhuur RAAT Schoorl

De Schoorlse duinen zijn autovrij. Naast wandelen kun je de duinen en zijn omgeving bekijken op de fiets. De meeste fietsenroutes duren zo een 2 uur. Je kunt een plattegrond kopen, online een fietsroute opzoeken of de paaltjes volgen. Onderweg kom je langs plekken als De Berenkuil, het Ganzenveld en het Vogelmeer (een duinmeertje). Ook kun je een stuk langs het strand fietsen en door het gebied de Kerf.

19. Stalletjes langs de weg

De regio Schoorl met Bergen NH als gemeente biedt tal van mogelijkheden als het gaat om streekproducten. Stap op de fiets en je komt op willekeurige plekken in deze regio boeren en producenten van lokale producten tegen. Allemaal super vers en met veel liefde gemaakt. Stel je eigen picknickmand samen en fiets door naar Schoorl aan Zee om daar mooie herinneringen te maken.

Informatie over: welke strand gerechten meenemen

20. Workshop broodbakken

Doe mee met een workshop broodbakken. Brood vlechten, krentenmik, bladerdeeg hapjes en koekjes maken. Als alles gebakken is neem je een tas vol mee naar huis.

21. Fietsen huren in Schoorl

Door de Schoorlse bossen fietsen met kinderen in de bakfiets
Met de bakfiets naar de Camperduin
Raat fietsverhuur Schoorl

RAAT fietsverhuur is een begrip in Schoorl. Als sinds 1930 kun je hier, onderaan het Klimduin, fietsen huren. Wat direct opvalt als je binnenkomt, is dat er een heel breed assortiment aan fietsen in de winkel staat: van stadsfietsen, elektrische fietsen, sportieve fietsen, tandems tot diverse bakfietsen. Zo is er voor iedereen de perfecte fiets om de omgeving van Schoorl mee te verkennen. En dat 7 dagen per week. 

22. De Putten

Voor vogelliefhebbers is vogelreservaat ‘De Putten’ het paradijs! Het is een uitgestrekt er heel rustig gebied om te bekijken. In het voorjaar en de zomer het broed en leefgebied van vogel-soorten. De ernaast gelegen Hondsbossche dijk is ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

23. Off Road Centre Schoorl

Gelegen aan de rand van het Schoorlse bos vind je Off Road Centre Schoorl. Hier kun je terecht voor de ultieme mountainbikebeleving. Na het mountainbiken kun je douchen en napraten over jouw ervaring in het gezellige clubhuis en genieten van een kop thee, koffie en appeltaart.

24. Overnachten in Schoorl

Knusjes Schoorl (B&B)

Overnachten in Schoorl kan volop. Er zijn diverse hotels en vakantieparken. Maar hoe leuk is het om te slapen in een bed & breakfast. Knusjes Schoorl is een b&b in het centrum van Schoorl en wordt gerund door Mirella en John. 

‘Na het wonen in de stad, is het wonen in Schoorl, heel erg fijn. Je bent zoveel buiten, zelf als het een beetje regent zijn we buiten in het bos te vinden.’ 

Het b&b ligt dichtbij het Klimduin en het bos en een kwartiertje fietsen vanaf het strand. Ook loop je zo het centrum van Schoorl in.’ 

Knusje Schoorl ontbijt

De kamer is eenvoudig ingericht en voorzien van alles wat je nodig hebt tijdens een weekendje weg. Via de openslaande deuren kom je in de tuin, waar je heerlijk kunt ontbijten op de bank in het ochtendzonnetje. Ook vind je in de tuin de douche. Een bijna buitendouche waar je na een dagje strand zo onder kunt springen.

‘De ontbijtjes maak ik zelf. Deze zijn standaard plantaardig. En maak ik met producten die komen uit het seizoen en die ik zelf maak. Zo serveer ik kokosyoghurt met fruit, broodjes met beleg als zelfgemaakte jam met chiazaad en een vers sapje. Ik hoor regelmatig dat de ontbijtjes en de stortdouche het hoogtepunt zijn van het verblijf.’ 

Van Schoorl naar Alkmaar

Met de auto rij je binnen 20 minuten naar Alkmaar. Daar kun je de Alkmaarse kaasmarkt bezoeken. Deze wereldberoemde kaasmarkt is op vrijdagen in de maanden maart t/m september van 10:00 tot 13:00 uur te bezoeken.

Meer informatie over wat te doen in Alkmaar?

Laat een reactie achter