In het weekend genieten we ’s ochtends van een heerlijk ontbijt, lunchen we met vrienden en drinken er regelmatig een kop koffie en een match latte.
Het is een gezellige, netjes ingerichte zaak vlakbij de Grote Kerk en naast de bibliotheek in Alkmaar.
Eigenaresse Agnes en haar vriend Tom hebben meerdere Kaatjes, zo zit er in Bergen de eerste, een hele leuke en knusse vestiging van Kaatjes Bakery Café en in Egmond, aan de boulevard, zit Bras Kaatje.
“De brasserie in Egmond, dat is echt de plek van Tom. Het pand in Bergen kwam toevallig op ons pad. Ik kwam daar binnen en zei hardop: ‘Dit is Kaatjes Bakery Café’. We hebben het samen nooit over een naam gesproken, maar het voelde zo goed. Zo is Kaatjes Bakery Café ontstaan.”
“Ik woonde toen zelf nog in Zwolle en kende weinig mensen hier in de omgeving. Tom en ik kennen elkaar nog een paar jaar en in die tijd hebben we samen drie zaken geopend. We voelen elkaar goed aan, dat is iets wat heel belangrijk is, sowieso in een relatie, maar ook in de business waarin wij zitten. Als het goed zit, en alles valt op zijn plek, dan gaan we ervoor. En dat is hoe we het doen, en dat gaat ons tot nu toe heel goed af.”
Kwaliteit
Agnes en Tom voelen zich sterk verbonden met de regio en hun gasten. Ze hebben de taken onderling verdeeld: Agnes focust op de kwaliteit en Tom op de kwantiteit. Samen vormen ze een team dat niet alleen hun medewerkers mentor, maar ook continu zoekt naar manieren om zichzelf en hun zaak te blijven ontwikkelen.
“Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je kwaliteit serveert, de gasten ervoor terugkomen. Dus maken we zoveel mogelijk zelf en kies ik de ingrediënten die we gebruiken zorgvuldig uit. Daarbij let ik op of het gezond voor je is, hoe is de voedingswaarde. Zo gebruiken we voor de smoothies alleen fruit van biologische teelt.”
Foodie
Ik kom zelf op veel plekken waar je kunt ontbijten en lunchen, je kunt mij echt wel een foodie noemen. De kaart is voor mij helemaal top. Allemaal mooie gerechten die je hier in Alkmaar op deze manier niet veel op de kaart ziet.
Mensen zijn op zoek naar herkenning, het gevoel dat ze veilig zijn. Soms is dat bij ons even wennen, als je de kaart ziet. We werken veel met Japans Melkbrood. Dat kennen veel mensen niet, dat kan als je hiervoor het eerst bent spannend zijn, maar je kunt het ook gewoon proberen en proeven hoe de meest fantastische smaken bij elkaar komen.
Het is ontzettend leuk om gasten te leren over voeding, de, al dan niet bewuste, keuzes die we hier bij Kaatjes maken.
Verrassende menukaart
De gerechten bij Kaatje’s zijn uniek en smaakvol. Neem bijvoorbeeld de onze signature dish de Chunky Monkey Bowl. Een gerecht dat eigenlijk per ongeluk is ontstaan, een mix van een aantal heerlijke smaken: cashew, banaan en pindakaas, of Kaatje’s Eggs Benedict op een Engelse muffin. “Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je kwaliteit serveert, de gasten ervoor terugkomen,” zegt Agnes. Dit blijkt wel uit de populaire Kaatjes Kip, met ingrediënten die zorgen voor een prachtige combinatie van smaken.
“Het broodje ‘Pittige Chikado’ is zelf een van mijn favorieten en het meest bijzondere broodje dat op de kaart staat. Belegd met kikkererwten mousse, pesto, tomaat, avocado, augurk en jalapeno peper. De mooie ingrediënten zorgen ook hier weer de meest fantastische smaken.”
Wat Kaatjes echt uniek maakt is dat er zoveel zelf wordt gemaakt. Zo wordt er in Bergen de granola en het verrukkelijke bananenbrood gebakken. Een verrassende menukaart!
Fijne energie
De energie hier in de zaak is zo ontzettend fijn, je voelt het direct als je binnenkomt.
Er heerst een levendigheid.
We hebben samen hard gewerkt en zijn de uitdagingen aangegaan. Het belangrijkste is dat we staan. Ik kom niet uit de omgeving en heb echt mijn weg moeten vinden. Het team maakt mij trots, dit vorm je niet zo maar, daar moet je echt energie en tijd in steken.
De uitdaging is om elke dag nieuwe gasten te krijgen en de gasten te behouden. We zitten niet stil en kijken altijd vooruit, of het nu gaat om het verfijnen van het menu of het uitbreiden van hun locaties. De aanpak – als het goed voelt, gaan we ervoor – heeft hen tot nu toe goed gediend, en de toekomst ziet er smakelijk en goed uit voor Kaatje’s.