MIRO: Modern koffiehuis en lunchroom met persoonlijke touch
In het hart van Heemstede, waar dorpse gezelligheid en moderne smaak samenkomen, vind je MIRO. Deze trendy ontbijt- en lunchroom wordt gerund door de beste vrienden Romi en Mike, twee horeca professionals die na jarenlange ervaring hun droom hebben waargemaakt. Met een verfrissend concept brengen ze een vleugje Amsterdam naar Heemstede, waar kwaliteit en persoonlijk contact centraal staan.

Mooi ruim opgezette horeca in Heemstede
Van vriendschap naar ondernemerschap
Romi en Mike kennen elkaar al hun hele leven. ‘Wij hebben eigenlijk samen in de wieg gelegen. Onze ouders zijn bevriend met elkaar. We zijn eigenlijk net broer en zus. Die hechte band vormt de basis voor onze samenwerking.’
Beide ondernemers hebben al een indrukwekkende horeca carrière achter de rug. Romi is op haar 15e begonnen bij het Hof van Heemstede. ‘Daar hebben we eigenlijk alles geleerd. Mike in de keuken en ik aan de voorkant. Daarna hebben we op diverse plekken gewerkt, van kleine cafés tot vijfsterrenhotels en grote event locaties.’
Na een uitstap naar de zakelijke kant van de branche miste ze de vloer te veel. ‘Het kantoorleven is niks voor mij.’ Toen ze Mike weer tegenkwam, die ook op zoek was naar iets nieuws, was het idee snel geboren. ‘Onder het genot van een wijntje in Haarlem zeiden we: laten we een zaak beginnen. Twee maanden later stond het al op papier.’
Bewuste keuze voor een dagzaak
MIRO is bewust opgezet als een dagzaak. ‘We hebben expres gekozen voor een dagzaak, ook voor onze eigen gezondheid. We weten als geen ander hoe het avondleven in de horeca eruit ziet: late uren, na de shift nog nazitten met een drankje, en de volgende dag weer aan het werk. We willen toch nog een soort van ‘gezond’, normaal leven behouden.’
Romi en Mike vullen elkaar perfect aan. Mike is een alleskunner: ‘Die kan je achter de bar zetten, in de keuken of in de bediening. Hij heeft eigenlijk ook alles van begin tot eind wel meegemaakt, dus overal ervaring.’ Romi blinkt uit als gastvrouw in de zaak.
Inmiddels hebben ze ook personeel in dienst. Na een jaar lang zes dagen per week zelf te hebben gewerkt, zijn ze nu zeven dagen per week open en werken ze zelf vijf dagen. ‘We zijn echt ontzettend blij met ons team van medewerkers.’

Avocado smash met zalm bij MIRO Heemstede
Lokale producten van topkwaliteit
Bij MIRO staat kwaliteit voorop, en daarom werken ze nauw samen met lokale leveranciers. ‘We werken samen met leveranciers hier uit de straat. Denk aan Keurslagerij Van der Geest, daar halen we onze carpaccio, kip en andere vleesproducten vandaan. Verderop zit de groenteboer, daar halen we al onze groente en fruit vandaan.’
Er is bewust gekozen voor kwaliteit boven kostenbesparing. ‘Je kunt heel erg gaan letten op de inkoop en alles zo goedkoop mogelijk willen doen. Maar mensen die hier komen eten, proeven echt wel dat wij onze groente en fruit bij de groenteboer vandaan halen en dat een stukje vlees ook echt bij de slager vandaan komt. Daarom komen mensen gewoon terug.’
De beste koffie van Heemstede
‘Er gaat rond dat wij hier een van de beste koffies in Heemstede hebben. De kwaliteit hiervan zorgt voor een stabiele stroom klanten, zelfs tijdens rustigere momenten.
Er zijn zelfs klanten die drie, vier keer per week langskomen, speciaal voor de koffie. Door de weeks kan het hier om 9 uur vol zitten. En dan zijn van alle tafels er misschien drie of vier aan het ontbijten. De rest is gewoon lekker aan het werken of koffie aan het drinken.’
Moderne Amsterdamse stijl in dorps Heemstede
‘Een van de redenen waarom we hier in Heemstede zijn begonnen, is dat het echt een dorp is. Als je het goed doet, dan omarmen ze je.’ Toch was de Amsterdamse koffietent stijl van MIRO wel een gok in het traditionele dorp. ‘Dat is hier totaal niet. Het was maar even afwachten of dit dan ook inderdaad aanslaat. Maar het gaat hartstikke goed. De gasten zijn gevarieerd – van jong tot oud – precies zoals we wilden.’
Zelfgemaakte producten en oog voor detail
Op de menukaart staan ontbijt- en lunchgerechten zoals broodjes, salades, soepen en wraps. ‘Allemaal van kwaliteit en mooi opgemaakt. Dat wat we belangrijk vinden. De gerechten zijn heel kleurrijk en het ziet er gezellig uit.’
De meeste producten worden door Mike en zijn team zelfgemaakt. ‘Tot aan aioli en sausjes maken we zelf. Ook de groene olie bij de ‘Smashed Avocado’ is door ons gemaakt. Van alle taarten zelf bakken, zijn ze afgestapt vanwege de hoeveelheid werk. ‘De brownies, bananenbrood en appeltaart maken we nog wel steeds zelf. Maar de pistachecake of carrotcake laten we bezorgen.’

Ontbijt bij MIRO Heemstede
Elke maand een borrel met live muziek
MIRO is niet alleen een ontbijt- en lunchplek. Elke eerste vrijdag van de maand is er een borrel met live muziek. ‘De afgelopen maand kwam er een saxofonist. Die speelde samen met een DJ. Tijdens deze avonden serveren we borrelhapjes en hebben we een uitgebreide cocktailkaart.’
Een verborgen pareltje: een binnentuin
Een bijzondere troef van MIRO is hun prachtige binnentuin. ‘Per april hebben we een mooi terras aan de voorkant én een mooie binnentuin aan de achterkant. De tuin ziet er gewoon hartstikke gezellig uit. Het is net alsof je even op vakantie bent als je hier zit.’
Romi en Mike hebben hun liefde voor het vak, hun ervaring en hun vriendschap samengevoegd in MIRO. Het resultaat is een plek waar kwaliteit, gezelligheid en persoonlijke aandacht samenkomen. Zoals Romi het samenvat: ‘Gezelligheid, goede kwaliteit van de koffie en gerechten en net even dat extra stukje persoonlijke touch dat is MIRO.’