Authentieke keuken in een VOC-Pand
In het hart van Hoorn, met een adembenemend uitzicht over de Hoornse haven, bevindt zich Restaurant J&T Mos. Eigenaren Jeroen en Tessa Mos verwelkomen hun gasten in een karakteristiek VOC-pand uit de 17e eeuw. Het restaurant heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een gevestigde naam in de regio.

Het restaurant in een karakteristiek VOC-pand uit de 17e eeuw in de haven van Hoorn
Gastvrijheid als sleutel tot succes
‘Een restaurant draait niet alleen om lekker eten en drinken,” benadrukt chef en eigenaar Jeroen.
‘Het is de totale beleving die telt.’ Zijn vrouw Tessa vervult de rol van gastvrouw en zorgt samen met haar team voor een warme, persoonlijke sfeer. ‘Die rol wordt vaak onderschat, maar is soms zelfs belangrijker dan het eten zelf.’

Tafel in de keuken bij J&T Mos in Hoorn
De plek die wij krijgen toegewezen is helemaal anders dan anders dan we gewend zijn. We zitten in de keuken van het restaurant, waar ook plek is voor een grotere groep. Vanaf hier zien we hoe de unieke en zeer smaakvolle gerechten van het worden bereidt.
Verrassingsmenu als culinaire reis
‘Het paradepaardje van restaurant J&T Mos is zonder twijfel het verrassingsmenu, dat maar liefst 80% van de gasten bestelt. We bieden deze van drie tot zes gangen,’ vertelt chef-eigenaar Jeroen Mos. ‘Daarbij werken we met een zorgvuldige mix van vis- en vleesgerechten, waarbij het voorgerecht altijd vis is. Voor wie wil, wordt elk gerecht begeleid door een perfect afgestemde wijn uit het zorgvuldig samengestelde wijnarrangement. Daarnaast hebben we ook een a la carte kaart.’
Wijnbeleving op maat
Er wordt veel aandacht besteed aan de wijnselectie. In samenwerking met wijnleverancier Fourcroy uit Bussum, wordt elk gerecht zorgvuldig gepaard met een passende wijn. ‘We proeven alle wijnen daadwerkelijk bij de gerechten. We zoeken bewust naar wijnen uit minder bekende wijnlanden, wat zorgt voor een spannende en gevarieerde wijnbeleving.’

Een fantastisch verfijnd dessert met bijpassende wijn bij JT Mos in Hoorn
Lokale producten
De keuken van J&T Mos werkt nauw samen met lokale producenten. Een bijzondere samenwerking is die met de familie Las, dit zijn professionele vis- en IJsselmeervissers.
Van hun vangst worden onder andere snoekbaars, harderfilet en scholfilet in de gerechten gebruikt. De groenten komen van Dick Schaap in Purmerend, en in de zomer worden er eetbare bloemen gebruikt van lokale tuinders.
‘Producten uit ‘de streek’, Noord-Holland, dat is echt een heel belangrijk ding voor ons. Je hebt hier zoveel prachtige producten, waarom zouden we dezelfde producten ergens ver weg kopen en hier naar toe laten komen? Van dichtbij weet je zeker dat het vers is, en zelfs nog lekkerder. Je kunt het zo niet bedenken of we maken het: van bonbons en ijs tot brood. Bonbons hebben we leren maken van Menno Spataro, het brood maken we zelf, net welk gerecht we serveren. Het ijs in het dessert maken we ook zelf.
Het voordeel van alles zelf maken is dat je exact weet wat er in je gerechten zit. Ik vind het ontzettend leuk om een bijzonder gerecht te maken voor iemand met een allergie, evenals vegan.’
Het is heel bevredigend om lokale ondernemers te kunnen steunen door elkaars producten te gebruiken. En zo lang je het anders doet dan anderen, blijf je je onderscheiden. En dat is precies waar J&T Mos voor staat.
Passie voor gastronomie
Met zijn team deelt Jeroen zijn passie door regelmatig culinaire uitstapjes te organiseren. ‘We sparen een deel van de fooienpot op en gaan elke drie maanden met het hele team naar Amsterdam voor een lunch in een sterrenrestaurant. Het is een mooie manier om samen nieuwe ervaringen op te doen en geïnspireerd te raken.’