Op de bbq gegaarde ribeye met gepofte aardappel en een salade van maïs, groene asperges, honingtomaatjes en meibloem geitenkaas

In dit recept nemen we je stap voor stap mee door een van onze favoriete barbecuegerecht. Het is de dry aged ribeye met gepofte aardappel. Daarbij een salade van maïs, groene asperges, honingtomaatjes en meibloem geitenkaas.

Wat betekend dry aged?

Dry aged, betekend droogrijpen en is het proces waarbij grote stukken rundvlees enkele weken tot enkele maanden rijpen voordat ze worden bijgesneden en in steaks worden gesneden. Het is een proces dat de biefstuk niet alleen helpt om smaak te ontwikkelen, maar het ook veel malser maakt dan dat het helemaal vers zou zijn.

Wat is ribeye steak?

Rib-eye steaks, een van de meest voorkomende en beste soorten biefstuk, zijn afkomstig van de oersnede runderrib; het bijbehorende gebraad is de prime rib. Rib-eye steaks, ook wel beauty steaks genoemd, zijn mals, sappig en erg smaakvol, met precies de juiste hoeveelheid vet. Snelle kookmethodes met hoog vuur produceren de beste resultaten.

Wil jij eens wat anders? Probeer dan eens om riblap te bakken als biefstuk, dit is echt een aanrader als je een meathead bent.

Bereidingswijze

BBQ
  1. Verdeel de kolen over de barbecue. Zorg dat de ene helft meer kolen bevat dan de andere helft en steek de barbecue aan. Haal het vlees uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen
Asperges
  1. Zet een bak met water en ijsklontjes klaar
  2. Vul een middelgrote pan met water, voeg wat zout toe en breng aan de kook
  3. Als het water kookt, blancheer je de asperges beetgaar
  4. Haal de asperges uit de pan en laat de asperges afkoelen in het ijswater
Aardappelen
  1. Maak de aardappelen schoon en verpak ze in aluminiumfolie
  2. Wanneer de barbecue op temperatuur is, leg je de verpakte aardappels aan de kant met de minste kooltjes
  3. Ondertussen snipper je het sjalotje, snijd je de bieslook fijn en rasp je de knoflook
  4. Meng het sjalotje, de bieslook en de helft van de knoflook met de crème fraîche
  5. Voeg peper en zout naar smaak toe
  6. Zet de crème fraîche afgedekt in de koelkast totdat de aardappels gepoft zijn
Vinaigrette
  1. Rasp de schil van de limoen
  2. Pers de limoen uit en giet het sap erbij
  3. Voeg een eetlepel honing, blaadjes tijm en de andere helft van de knoflook toe
  4. Meng alles goed met een garde en schenk er nog wat olijfolie bij
  5. Zet de vinaigrette afgedekt in de koelkast
Vlees grillen
  1. Strooi peper en zout over beide zijden van het vlees en smeer het vlees daarna in met olijfolie
  2. Als de aardappels 20 minuten op de barbecue liggen, leg dan het vlees ook op de barbecue, aan de kant met de meeste kolen
  3. Schroei het vlees aan beide kanten dicht en laat langzaam garen tot een kerntemperatuur van 55 tot 58 graden
  4. Wanneer het vlees gaar is, verpak je het in aluminiumfolie en laat je het zeker nog 5 minuten rusten op een warme plek
  5. Haal de asperges uit het ijswater en leg ze samen met de maïskolven op de barbecue
  6. Grill rondom tot ze mooi gekleurd zijn
Salade
  1. Snijd de maïs van de kolven. Doe de afgesneden maïs in een kom
  2. Haal daarna de asperges van de barbecue
  3. Snijd ze in drieën en doe ze ook in de kom
  4. Halveer de honingtomaatjes en voeg ze samen met veldsla bij de maïs en asperges
  5. Pak de vinaigrette uit de koelkast en schep het geheel nog een keer goed door
  6. Meng de vinaigrette met de andere ingrediënten in de kom en verkruimel de bollen geitenkaas over de salade. Zet de salade op tafel
  7. Haal de aardappels van de barbecue, snijd ze open en vul ze met de crème fraîche
  8. Leg het vlees op een houten snijplank en snijd in plakken
  9. Serveer alles mooi op een bord

Laat een reactie achter