Denk je dat jouw schone keuken helemaal schoon is?
Nou, dat is waarschijnlijk niet zo.
De combinatie van vochtigheid en overgebleven etensresten zorgen eigenlijk voor de perfecte omgeving waarin bacteriën kunnen groeien.
En die bacteriën kunnen je behoorlijk ziek maken.
Als je ze niet bestrijdt, kunnen 10 microben binnen slechts 24 uur 10 miljoen worden.
Hoe meer van die bacteriën er zijn, hoe groter de kans dat je ziek wordt door één daarvan.
Gebruik daarom deze ’10 essentiële keuken schoonmaken checklist’ om alle bacteriën in jouw keuken te verwijderen.
1. Je keukenafvoer
In je keukenafvoer kunnen zich talloze ziekteverwekkende kiemen ophopen, waaronder bijvoorbeeld salmonella van kippenvlees. Deze kiemen blijven achter, zelfs nadat je het voedsel hebt afgespoeld. Je moet je afvoer direct keuken schoonmaken na het afspoelen van rauw vlees, groenten en kommen van huisdieren, en minstens dagelijks, zelfs als je geen voedsel of kommen hebt afgewassen. Je moet ook mieren bestrijden als deze afkomen op broodkruimels en andere etensresten om de schone keuken te behouden.
2. Je spons, afdroogdoek en afwasborstel
Je spons, afdroogdoek en afwasborstel kunnen gevaarlijke bacteriën bevatten. Als je steeds dezelfde doek gebruikt, verspreid je die bacteriën en kunnen ze op oppervlakken en zelfs op voedsel terechtkomen, wat je ziek kan maken. Het is slim om afwasdoeken dagelijks te vervangen en sponzen regelmatig te vernieuwen voor een schone keuken. Je kunt een spons ook in de magnetron doen (wel eerst vochtig maken) om bacteriën te doden. Zorg ervoor dat je de afwasborstel dagelijks desinfecteert met een spray of door hem in de vaatwasser te stoppen.
3. Je handen
Na het aanraken van bijvoorbeeld een ei, ongewassen producten, rauw vlees, gevogelte of kommen van huisdieren, kunnen je handen ziekteverwekkende kiemen verspreiden naar andere oppervlakken. Het is slim om vooraf alles wat je nodig hebt klaar te leggen, zodat je niet telkens lades hoeft te openen na het aanraken van voedsel. Na dergelijke taken is het belangrijk om je handen grondig te wassen, ook tussen je vingers en onder je nagels, gedurende 20 seconden.
4. Je koffiezetapparaat
In je koffiezetapparaat kunnen niet alleen koffieresten zitten. Onderzoek heeft gist en schimmel ontdekt in ongeveer de helft van de onderzochte koffiereservoirs. Deze micro-organismen kunnen allergische reacties veroorzaken en ook invloed hebben op de smaak van je koffie. Je kunt daarom eens per maand azijn in het reservoir doen en dit 30 minuten laten staan. Spoel daarna met azijn en voer enkele spoelbeurten met schoon water uit voor een schone keuken. Maar ook als je een koffiemachine hebt waarmee je bijvoorbeeld melk kunt opschuimen voor een flat white, zal je het melkreservoir goed schoon moeten houden.
5. Je handtas, rugzak, aktetas of laptoptas
Je handtas, rugzak, aktetas of laptoptas komen vaak op vieze plekken, zoals winkelwagentjes, wat ziektekiemen kan veroorzaken. Als je deze tassen vervolgens op het keukenaanrecht legt, kunnen die kiemen zich verspreiden. Ongeveer de helft van de handtassen van vrouwen bevat zelfs bacteriën afkomstig van ontlasting. Om dit te voorkomen, is het slim om dagelijks gebruikte tassen weg te houden van plekken waar je eten bereidt. Dus dames zet daarom je handtas dus ook niet op tafel, maar naast je stoel.
6. Handgrepen, knoppen van het fornuis en lichtschakelaars
De handgrepen, knoppen van het fornuis en lichtschakelaars worden vaak vergeten omdat ze er niet per se vuil uitzien, maar omdat we ze dagelijks veel aanraken, kunnen ze waarschijnlijk besmet zijn. Het is belangrijk om deze plekken regelmatig schoon te maken. Gebruik desinfecterende doekjes om deze oppervlakken minstens één keer per maand schoon te maken, vooral nadat je ze hebt aangeraakt na het hanteren van ongewassen producten, rauw gevogelte of vlees.
7. Vuilnisbak
Je vuilnisbak kan ongemerkt voedselresten, vleessappen en andere viezigheid verzamelen, waardoor de nare geur ontstaat door schimmel en bacteriën. Als je de deksel aanraakt en daarna andere oppervlakken aanraakt, kunnen kiemen zich verspreiden. Je moet je vuilnisbak wekelijks buiten zetten of in de douche keuken schoonmaken. Gebruik een desinfecterend middel binnen en buiten, volg de aanwijzingen op het etiket, spoel af en laat het drogen.
8. Het aanrecht
Zelfs als je dagelijks je aanrecht schoonmaakt, betekent dat niet automatisch dat het echt schoon is. Alles wat je op het aanrecht plaatst – zoals ongewassen producten, boodschappentassen, lunchtrommels en rugzakken – kan bacteriën verspreiden. Ontsmet je aanrecht voor én na het bereiden van rauw en gekookt voedsel. En zorg ervoor dat items die je de hele dag bij je draagt, zoals je tas, niet op het aanrecht terechtkomen.
9. Je magnetron
Hoewel je misschien denkt dat hitte alle kiemen in je magnetron doodt, is dat niet helemaal waar. Bacteriën kunnen zich nog steeds ophouden, vooral als je de oppervlakken niet regelmatig schoonmaakt. Maak daarom minstens één keer per week zowel de binnenkant als de buitenkant van je magnetron schoon met desinfecterend middel.
10. Herbruikbare boodschappentassen
Herbruikbare boodschappentassen kunnen bedrieglijk zijn: een recente studie van de Universiteit van Arizona en Loma Linda University ontdekte dat de helft van deze tassen ziekteverwekkende bacteriën zoals E. coli bevat. Wat opvallend is, is dat deze bacteriën niet van nature in de tassen voorkomen – geen van de ongebruikte tassen had kiemen. Je kunt dus zoeken naar tassen die wasbaar zijn (vaak gemaakt van katoen, niet het veelvoorkomende geweven polypropyleen). Was ze na gebruik in heet water en droog ze op hoge temperatuur, bij voorkeur minstens één keer per week. Met deze tips behoud jij een schone keuken!
Veelgestelde vragen over keuken schoonmaken (4)
- Wat zijn de meest voorkomende bacteriën die in keukens worden aangetroffen?
- Hoe vaak moet ik mijn keuken grondig reinigen om bacteriën te bestrijden?
- Zijn natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn en zuiveringszout effectief voor een schone keuken?
- Hoe voorkom ik kruisbesmetting in mijn keuken?