De flat white, wat is dat voor koffie? In dit artikel meer over wat een flat white is, hoe je hem maakt en wat het verschil is met een cappuccino.

Wat is een flat white koffie?

Een flat white koffie bestaat uit één of twee shots espresso met gestoomde melk, gekenmerkt door een dunne laag melkschuim bovenop. De flat white lijkt misschien op een latte, maar de textuur van de zijdezacht laagje microschuim maakt het speciaal. Gemaakt met een klein, sterk shot espresso en gestoomde melk zonder bubbeltjes.

Gaat jouw voorkeur uit naar een sterkere espressosmaak maar wel met melk, dan is de flat white koffie echt iets voor jou!

Hoe maak je een flat white?

Het maken van een flat white koffie is eigenlijk vrij eenvoudig en vereist slechts een paar ingrediënten. Hieronder volgt een stap-voor-stap uitleg over hoe je een heerlijke flat white kunt maken:

Benodigdheden:

 • Dubbele espresso
 • 120 ml gestoomde melk
 • Melkschuim

Stappen:

 1. Maak een dubbele espresso in een espressoapparaat. Zorg ervoor dat je kiest voor kwalitatief hoogwaardige koffiebonen voor de beste smaak.
 2. Verwarm 120 ml melk tot ongeveer 60-65 graden Celsius met een stoompijpje in je espressoapparaat.
 3. Giet de gestoomde melk in je espresso shot en roer voorzichtig door.
 4. Schep een laagje melkschuim bovenop de espresso en de melk.

Espresso kun je trouwens zowel in een volautomaat als in een piston koffiemachine maken

Belangrijke aandachtspunten

 • Het is belangrijk om de melk niet te heet te maken, anders kan de smaak veranderen en wordt de textuur van de melk aangetast. De ideale temperatuur voor de melk ligt tussen de 60-65 graden Celsius.
 • Kies voor koffiebonen van hoge kwaliteit om de beste smaak te garanderen.
 • Zorg ervoor dat je het melkschuim goed opschuimt en het niet te droog wordt.

Wat is het verschil tussen een flat white koffie en een cappuccino?

Het verschil tussen een Cappuccino en een Flat White koffie

Een flat white en een cappuccino lijken op het eerste gezicht misschien veel op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen tussen deze koffievarianten. Een cappuccino bestaat uit een derde espresso, een derde melkschuim en een derde warme melk. Bij een flat white koffie is de verhouding tussen espresso en melk anders. In een flat white wordt namelijk een dubbele espresso gecombineerd met een kleinere hoeveelheid gestoomde melk en melkschuim. Hierdoor heeft een flat white een sterker koffiearoma dan een cappuccino.

Een ander verschil tussen een flat white en een cappuccino is de hoeveelheid melkschuim. Bij een cappuccino zit er meer melkschuim bovenop dan bij een flat white. Daarnaast is de melkschuim bij een cappuccino vaak droger en steviger dan bij een flat white koffie. Bij een flat white is de melkschuim juist zachter en romiger van textuur.

Welke koffiesoort het beste past bij welk type persoon, hangt af van de individuele smaak en voorkeuren. Houd je van een sterkere koffiesmaak en een zachtere melkschuimlaag, dan is een flat white koffie misschien wel iets voor jou. Als je meer van een droge en stevige melkschuimlaag houdt, dan is een cappuccino wellicht meer jouw ding.

Waar komt de flat white vandaan?

De flat white vindt zijn oorsprong in Australië en Nieuw-Zeeland in de jaren tachtig. Destijds ontstond er in deze landen een koffiecultuur waarin de focus lag op het maken van koffie van hoge kwaliteit. Barista’s begonnen te experimenteren met verschillende manieren van koffie zetten en begonnen hun eigen unieke drankjes te creëren.

De flat white koffie ontstond als een reactie op de populariteit van de cappuccino. Barista’s wilden een drankje maken dat minder melkschuim had dan een cappuccino, maar meer dan een latte. Het idee was om de koffiesmaak sterker naar voren te laten komen, terwijl de melk het drankje nog steeds wat zachtheid en zoetheid gaf.

Inmiddels is de flat white koffie uitgegroeid tot een wereldwijd populaire koffievariant. Het is vooral populair in Australië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in andere landen wordt de flat white steeds vaker geserveerd in koffiebars en cafés.

De belangrijke rol van Australië en Nieuw-Zeeland in de popularisering van de flat white koffie kan worden verklaard door de bloeiende koffiecultuur die in deze landen is ontstaan. Hierdoor zijn barista’s in staat geweest om nieuwe koffievarianten te creëren en te experimenteren met verschillende manieren van koffiezetten. Vanuit Australië en Nieuw-Zeeland heeft de flat white zich verspreid over de hele wereld en is het uitgegroeid tot een populaire keuze onder koffieliefhebbers.

Meer over de geschiedenis van koffie

Tips voor de perfecte flat white

 • Experimenteer met verschillende soorten melk om te ontdekken welke het beste werkt voor jouw smaak.
 • Gebruik een thermometer om de temperatuur van de melk te meten.
 • Let op de textuur van het melkschuim. Het moet zijdezacht en glanzend zijn en niet te droog of te nat.
 • Zorg ervoor dat de verhoudingen tussen espresso, melk en melkschuim goed in balans zijn voor de perfecte smaak.

Koffie recepten

Conclusie

De flat white heeft zich ontwikkeld tot de populaire koffie. Met de juiste ingrediënten, techniek en aandacht voor detail, kun je thuis genieten van de perfecte flat white.

In de toekomst is het mogelijk dat de flat white nog populairder wordt, gezien de groeiende populariteit van specialty coffee en de toenemende belangstelling voor koffie van hoge kwaliteit. Het is ook mogelijk dat er meer varianten van de flat white ontstaan, afhankelijk van de creativiteit van barista’s en koffieliefhebbers.

Veel Gestelde Vragen over Flat White Koffie (3)

 • Wat is het verschil tussen een cappuccino en een flat white?
 • Wat is het verschil tussen latte macchiato en flat white?
 • Is flat white koffie verkeerd?

Laat een reactie achter