Wat is wijn? Vandaag trappen wij af met een stoomcursus ‘wijn drinken’.

WAT IS WIJN?

Het kortste antwoord op die vraag is: vergist druivensap. Uitgebreider zou je kunnen zeggen dat het vinificatie wordt genoemd; het persen van druif tot most. Die pulp kan spontaan gaan gisten door de gist op de schillen van de druiven. Maar meestal worden gisten toegevoegd om het vinificatieproces beter te kunnen controleren. Gist is een micro-organisme (een schimmel) dat leeft van suikers en die omzet in alcohol en koolstofdioxine. Waar de alcohol in de wijn blijft zitten, bubbelt de koolzuur in de meeste gevallen weg, behalve bij champagne. Het is maar waarvoor gekozen wordt. Hieronder de belangrijkste keuzes.

RODE WIJN

Rode wijn wordt gemaakt van een blauwe druif, dus naast de most van de schil en soms zelfs van de takjes. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat de suiker in die pulp wordt omgezet in alcohol. Dit duurt gemiddeld twee weken. Na vergisting wordt de wijn uit de most geperst, gerijpt en vervolgens gebotteld. Voilà, rode wijn.

WITTE WIJN

Witte wijn wordt gemaakt van witte of blauwe druiven. Het verschil met rode wijn zijn de schillen die meteen na het persen worden gescheiden van de most. Ook bij blauwe druiven blijft er dan een witte of goudgele vloeistof achter. Verder is het proces van wijnmaken ongeveer hetzelfde als bij rode wijn.

ROSE

Een gangbare manier om rosé te maken is om na persing van blauwe druiven de schillen enkele uren mee te weken in de gisttank. Daarna doorloopt hij of zij, er zijn steeds meer vrouwelijke wijnmakers bij dit proces betrokken, dezelfde procedure als bij de witte wijn. In een enkel geval is er een mengvorm en wordt er een beetje rode wijn aan de witte simpelweg toegevoegd.

VEGAN

Vegan wijn wordt toch van druiven gemaakt? Klopt, maar toch is niet iedere wijn vegan. In het filteren van de droesem -de vaste stoffen die achterblijven na de fermentatie- worden vooral in Frankrijk nog wel dierlijke producten zoals gelatine, eiwit of vislijm gebruikt, het zogenaamde ‘klaren’ van de wijn. Uiteindelijk blijft daar trouwens weinig van over. Maar als je echt niets dierlijks wilt binnen krijgen, ga je achterop de fles zoeken naar het keurmerk met een ‘v’.

MOUSSERENDE WIJN

Ook wel ‘bubbels’ genaamd, zoals champagne, cava of prosecco en lambrusco. Bij de méthode traditionelle bijvoorbeeld wordt ze toegepast bij de productie van champagne, dan wordt het sap van de witte en blauwe druiven los van elkaar vergist en gemixt tot een cuvée, een specifiek mengsel van bepaalde persingen ondergaat de wijn in afgesloten fles een tweede fermentatie.
Bij het bottelen van die cuvée wordt een zogeheten liqueur de tirage toegevoegd. Door dat mengsel van gist en suiker ondergaat de wijn in afgesloten fles een tweede fermentatie. Waarbij koolzuur ontstaat dat -in tegenstelling tot de eerste fermentatie- nergens heen kan en dus in de fles achterblijft.

NATUURWIJN

In de conventionele wijn, die je bij de supermarkt koopt kunnen wel tot zestig additieven zitten die niet op de fles vermeld zijn en dan hebben we het nog niet eens over bestrijdingsmiddelen in de wijngaard. Dat is een probleem vinden de natuurwijnmakers. Ze kiezen ervoor om wijn te maken met minimale interventie zowel in de wijngaard als in de fles. Veelal met de hand geplukt. Biologisch en biodynamisch zijn beschermde keurmerken.

Tot zover dit eerst deel van Wijn drinken voor beginners.

Laat een reactie achter