Zeewieren worden al lange tijd gegeten in Japan, China en Korea. Tegenwoordig wint dit voedingsmiddel steeds meer aan populariteit. Zeewieren kunnen zowel gekweekt worden als in het wild geoogst worden, zoals gebeurt op sommige plekken in Noorwegen, Frankrijk, Portugal, Ierland en Schotland. Afhankelijk van de soort groeien zeewieren tot een diepte van 5 meter, drijven ze in zee of komen ze bij eb droog te staan. Ook in Nederland wordt zeewier gekweekt, in de Oosterschelde en in de Noordzee.
Waarom is zeewier zo gezond?
Zeewieren en algen zijn een goede bron voor ijzer en eiwitten. Algen bevatten daarnaast ook visvetzuren en vitamine B1, terwijl zeewieren een uitstekende bron zijn van fosfor, calcium, jodium, magnesium, vitamine B, natrium en kalium.
Wist je dat alle soorten zeewier meer ijzer dan vlees bevatten? Het eten van zeewier is echter een stuk duurzamer en diervriendelijker.
Er zijn gigantisch veel redenen om zeewier en algen toe te voegen aan je dieet:
- Zeewier zit vol met vezels
- Zeewier is rijk aan goed opneembare jodium
- Zeewier is rijk aan omega 3
- Zeewier bevat veel ijzer
- Zeewier houdt hart en bloedvaten gezond
- Zeewier is erg lekker
Meer informatie over: Hoeveel calorieën per dag nodig?
Algen in droge vorm
Algen hebben celwanden die moeilijk te verteren zijn door mensen. Wanneer algen gedroogd zijn, zijn ze wel te verteren. Om deze reden zijn algen voornamelijk in droge vorm te koop, als bijvoorbeeld voedingstablet of poeder.
Ook kunnen algen verwerkt zijn in een vegetarische burger. Algenpoeder kun je bijvoorbeeld toevoegen aan verse pasta, soep of saus. Dit geeft het gerecht smaak en kleur en zorgt ervoor dat je extra vitamine B1 en visvetzuren binnenkrijgt.
Vele bereidingsmogelijkheden zeewier
Wanneer algen groter worden en meer cellen hebben, noemen we ze zeewieren. Zeewier lijkt meer op een plant. Deze wieren hebben bladeren, wortels en stengels en er zijn maar liefst 500 eetbare soorten.
Zeewier kan zowel vers als gedroogd gegeten worden. Wakame, kelp, zeesla, nori, arame en zeespaghetti zijn populaire zeewieren die gebruikt worden in diverse gerechten. Steeds meer mensen eten vega of vegan.
Zeewier is ook een uitstekende vleesvervanger.
Zeewier verwerken in soep
Een makkelijke manier om zeewier toe te voegen aan het dieet is door dit toe te voegen aan een soep. Wakame smaakt bijvoorbeeld erg goed in misosoep, terwijl je van knotswier of blaaswier eenvoudig en snel een Zeeuwse zeewiersoep maakt.
Deze soepen bevatten weinig calorieën en vet, maar zijn rijk aan ijzer, calcium en proteïne. De licht verteerbare en gezonde soep kan op ieder moment van de dag gegeten worden.
Zeewier als snack
Door te snacken met zeewier voeg je niet alleen veel gezonde mineralen toe aan je dieet, maar blijf je ook goed op gewicht of kun je makkelijker afvallen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon snacken met kleine stukjes geroosterd zeewier, of zelf nori chips maken.
Snij de nori in kleine stukjes, leg deze op een stukje deeg, voeg een snufje zout toe en bak de chips in de olie of in de oven voor een gezonde en knapperige snack. Voor vegetariërs is dit een uitstekende manier om de dagelijkse benodigde plantaardige eiwitten binnen te krijgen. Bekijk hier ook de complete lijst met eiwittijk voedsel.
Zeewier pasta
Ben jij gek op pasta maar ben je op zoek naar een variant met veel minder koolhydraten en calorieën? Zeewier pasta smaakt als pasta, ziet eruit als pasta en is gemaakt van 100 procent zeewier.
Eet de zeewier pasta bijvoorbeeld met een saus van broccoli, doperwten, rode peper en sesam voor een unieke variatie op dit bekende gerecht.
Ook kun je een klein beetje zeewier toevoegen aan een Italiaans pastarecept, zoals versnipperde nori die je over een pasta aglio olio verspreidt als extra smaakmaker.
Zeewier in een Poke Bowl
Je ziet dat zeewier veel gebruikt wordt in Aziatische gerechten of Aziatisch beïnvloede gerechten zoals de van origine Hawaïaanse poke bowl en de Japanse sushi. Omdat de poke bowl veelal gegeten wordt met rauwe vis, is de combinatie met zeewier snel gemaakt.