Net overgestapt op inductie of staat er een gloednieuwe kookplaat te schitteren in de keuken? Dan komt al snel de vraag op welke pannen je wel of niet kunt gebruiken. Het zou zonde zijn als je favoriete pannenset opeens werkloos in de kast blijft staan. Misschien zit er wel een oude koekenpan bij waar je al jaren je beste pannenkoeken in bakt, of een stoofpan waar je heerlijke gerechten mee maakt.

Toch is het belangrijk om even te checken of ze nog wel bruikbaar zijn op inductie. Want hoe mooi en strak zo’n inductieplaat er ook uitziet, zonder de juiste pannen doet ‘ie helemaal niks. Eerlijk is eerlijk, wie heeft er nou zin om halsoverkop een hele nieuwe pannenset te moeten kopen als dat misschien helemaal niet nodig is?

Welke pannen werken wel en niet op inductie

Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Vooral pannen van aluminium, koper of RVS zonder magnetische bodem vallen vaak af. De inductieplaat werkt alleen als de pan een magnetische bodem heeft. Dus gietijzer, RVS met een magnetische laag of pannen met een dikke metalen bodem doen het wél goed. Of je nu een grote soeppan nodig hebt of juist een inductie koekenpan zoekt, het draait allemaal om dat magnetische contact. Geen magnetisch materiaal, geen warmte, zo simpel is het.

Hoe test je of je pan geschikt is

Even checken of jouw pan geschikt is? Pak een magneetje en hou die tegen de onderkant van de pan. Blijft het plakken, dan zit je goed. Het is ook handig om even te kijken of de bodem nog mooi recht is. Een kromgetrokken pan maakt slecht contact met de kookplaat en dan wordt het niks met dat perfecte eitje.

Wat gebeurt er met een verkeerde pan

Zet je toch een pan zonder magnetische bodem op de plaat, dan gebeurt er eigenlijk niet veel. De pan blijft koud en je eten dus ook. Daarbij kunnen pannen met een scheve of holle bodem ook nog eens lelijke krasjes achterlaten op het glas van de kookplaat. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Waar let je op bij het kopen van nieuwe pannen

Nieuwe pannen nodig? Let dan op twee dingen. Kijk eerst naar het symbool aan de onderkant van de pan. Daar staat meestal duidelijk op of ‘ie geschikt is voor inductie. Controleer ook de maat. De kookzones passen zich deels aan, maar een pan die veel te groot of te klein is werkt gewoon minder goed. Als vuistregel, een pan van 18 cm diameter is perfect voor een kookzone van 12 cm.

Overstappen van gas naar inductie

Als je van gas naar inductie overstapt, zul je merken dat niet al je oude pannen mee kunnen verhuizen. Alleen pannen met een platte, magnetische bodem mogen blijven. De rest? Tijd om afscheid te nemen of ze een tweede leven te geven in iemand anders’ gaskeuken.

Even goed checken voorkomt een hoop gedoe

Dus, wil je lekker en zonder frustratie koken op inductie, dan is het slim om je pannen even onder de loep te nemen. Een kleine check voorkomt veel gedoe en een hoop koude borden.

Lees ook het artikel over; Wat is een braadpan, soorten, kopen, inbranden en gebruik

Laat een reactie achter