Heb je ooit nagedacht over het gebruik van een braadpan in de keuken? Het is eigenlijk een onmisbaar gereedschap bij het koken!

Een braadpan is speciaal ontworpen om langzaam te koken en te braden, waardoor de smaken van het gerecht goed ontwikkelen en het vlees heerlijk mals wordt.

Het is ook een handige pan om op het fornuis en in de oven te gebruiken. Bovendien gaat een braadpan vaak jarenlang mee vanwege de duurzame materialen waarvan het gemaakt is.

In deze gids ga ik je stap voor stap begeleiden bij het gebruik van een braadpan, zodat jij optimaal kunt genieten van je culinaire creaties!

1. Wat is een braadpan?

Een braadpan is een pan die speciaal is ontworpen om te braden en langzaam te koken. Het is een zware, diepe pan met een strakke fitting van het deksel. Braadpannen worden meestal gemaakt van materialen zoals gietijzer, koper of roestvrij staal om warmte goed vast te houden en te verdelen tijdens het kookproces.

Geschiedenis van de braadpan

De braadpan heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. Toen werden deze pannen gemaakt van klei en werden ze gebruikt om voedsel te bereiden op open vuur. Later werden ze gemaakt van gietijzer en werden ze populair in de 19e eeuw in Europa. Braadpannen ook wel Dutch oven genoemd, werden toen ook veel gebruikt in Amerikaanse huishoudens.

Verschillende soorten braadpannen

Er zijn verschillende soorten Braadpannen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hieronder vind je een korte beschrijving van de meest voorkomende soorten:

Gietijzer

Dit is de meest voorkomende en populaire Braadpan. Het is gemaakt van gietijzer en is zeer duurzaam. Het heeft uitstekende warmte behoudende eigenschappen en is zeer geschikt voor het bereiden van stoofschotels en andere langzaam gekookte gerechten.

Braadpan van koper

Koper

Koperen Braadpannen zijn duur, maar zeer effectief bij het koken. Koper geleidt warmte snel en gelijkmatig, waardoor het een uitstekende keuze is voor het bereiden van gerechten die snel moeten worden gekookt.

Roestvrijstaal

Roestvrijstalen Braadpannen zijn lichtgewicht en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn ook duurzaam en kunnen in de oven worden gebruikt. Het nadeel is dat ze niet zo goed warmte vasthouden als gietijzer of koper.

Geëmailleerd

Geëmailleerde Braadpannen hebben een laag emaille aan de binnen- en buitenkant van de pan. Dit maakt ze duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen.

Keramisch

Keramische Braadpannen zijn niet zo populair als andere soorten Braadpannen, maar ze hebben hun eigen voordelen. Ze zijn gemaakt van keramiek en zijn geschikt voor het bereiden van gerechten die langzaam moeten worden gekookt. Ze zijn ook lichtgewicht en gemakkelijk schoon te maken.

Gietijzer of geëmailleerd?

Een geëmailleerde braadpan heeft minder onderhoud nodig dan een onbewerkte gietijzeren braadpan.

Puur gietijzeren pannen moeten na elke kookbeurt grondig worden gereinigd en onderhouden.

Daar tegen over zorgt de gladde afwerking van de emaille braadpan dat vastgeplakte voedsel gemakkelijk loslaten, waardoor de pan eenvoudig kan worden schoongemaakt.

Bovendien zorgt de witte of gekleurde emaille laag aan de binnenkant ervoor dat je goed kunt zien wanneer de ingrediënten gaar zijn of aanbranden. Dit maakt het koken met een geëmailleerde braadpan niet alleen gemakkelijker, maar ook nog eens veiliger.

Kortom, een geëmailleerde braadpan is een duurzame en praktische investering die de moeite waard is voor elke thuiskok.

Stoofgerechten maken

2. Het kopen van een braadpan

Bij het kopen van een Braadpan moet je rekening houden met de verschillende soorten die beschikbaar zijn en welke het beste bij jouw kook behoeften past. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten pannen die eerder zijn besproken.

Gietijzer

 • Zeer duurzaam
 • Uitstekende warmte behoudende eigenschappen
 • Geschikt voor het bereiden van stoofschotels en langzaam gekookte gerechten.

Koperen braadpan

 • Duur
 • Uitstekend in het snel en gelijkmatig geleiden van warmte
 • Geschikt voor het bereiden van gerechten die snel moeten worden gekookt.

Roestvrijstaal

 • Lichtgewicht
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Geschikt voor de oven.

Geëmailleerde braadpan

 • Duurzaam
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren en ontwerpen.

Keramisch

 • Geschikt voor het bereiden van langzaam gekookte gerechten
 • Lichtgewicht
 • Gemakkelijk schoon te maken.

Rekening houden bij de aanschaf van een braadpan

Wanneer je een braadpan koopt, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Hieronder staan enkele belangrijke factoren:

Grootte: Kies de grootte van de braadpan op basis van de hoeveelheid voedsel die je ermee wilt bereiden. Een pan van 3-4 liter is geschikt voor het bereiden van maaltijden voor één of twee personen, terwijl een Braadpan van 5-6 liter geschikt is voor een grotere groep. Qua formaat komt de laatste overeen met 24 tot 30 centimeter en het meest gekozen formaat.

Materiaal: Kies het materiaal van de braadpan op basis van uw kook behoeften. Als je van plan bent om langzaam gekookte gerechten te bereiden, is een gietijzeren pan de beste keuze vanwege de uitstekende warmte behoudende eigenschappen. Als je snel wilt koken, is een koperen pan de beste keuze vanwege de uitstekende warmtegeleiding. Roestvrijstalen pannen zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een lichtgewicht optie die geschikt is voor de oven.

Inductie kookplaat: Inductiekookplaten vereisen pannen met een dikke metalen bodem, zoals roestvrij staal en gietijzer, om effectief te functioneren.

Kosten: Braadpannen variëren in prijs, afhankelijk van het materiaal en de grootte. Bedenk welk budget je hebt bij het kiezen van een braadpan.

Door rekening te houden met de bovenstaande factoren, kun je de beste pan kiezen die past bij jouw kookwensen én budget.

Gietijzeren braadpan

3. Het voorbereiden van de braadpan voor gebruik

Reinigen van de braadpan

Voordat je jouw nieuwe braadpan gaat gebruiken, reinig hem dan eerst even om eventuele resten van de productie te verwijderen. Afhankelijk van het materiaal van de pan, was je de hem gewoon met warm water en een zachte spons en droog deze vervolgens af met een theedoek of keukenpapier. Heb je een gietijzeren pan zoals een Dutch Oven, zorg ervoor dat je alle delen van de pan goed afdroogt, omdat vocht kan leiden tot roestvorming.

Inbranden van de braadpan

Voordat je jouw pan voor de eerste keer gebruikt, moet je deze inbranden. Dit zorgt voor een natuurlijke antiaanbaklaag en verlengt de levensduur van de Braadpan. Volg deze stappen voor het inbranden:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Verdeel een dunne laag olijfolie op de binnenkant van de pan.
 3. Plaats de pan in de oven en laat deze 45-60 minuten in de oven staan.
 4. Haal de pan uit de oven en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur.
 5. Veeg de overtollige olie af met een zachte doek.

De braadpan is nu klaar voor gebruik.

Tips voor het onderhoud van de braadpan

Om ervoor te zorgen dat jouw braadpan lang meegaat, zijn er enkele tips die je kunt volgen voor het onderhoud:

 • Gebruik geen scherpe voorwerpen om te roeren of te scheppen in de pan, omdat dit de antiaanbaklaag en de emaille kan beschadigen.
 • Gebruik geen schuurmiddelen of agressieve reinigingsmiddelen om de braadpan schoon te maken, omdat dit ook weer de antiaanbaklaag kan beschadigen.
 • Was de pan na elk gebruik met de hand, warm water en een zachte spons. Als er voedselresten zijn vastgekoekt, laat de braadpan dan weken in warm water voordat je deze schoonmaakt.
 • Droog de pan volledig af met een zachte doek.
 • Breng na het afdrogen van de pan een druppeltje olijfolie aan op je vinger of keukenpapier en wrijf de binnenkant van de pan in. Door de emaille of gietijzeren pan na elk gebruik goed te blijven oliën, verleng je zijn levensduur.

Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw braadpan in goede staat blijft en lang meegaat.

Dutch oven verwarmen in de oven

4. Het gebruik van de braadpan

Het kiezen van het juiste gerecht om te bereiden

Een braadpan is ideaal voor het bereiden van gerechten die langzaam en op lage temperaturen moeten worden gekookt, zoals stoofschotels, soepen en sauzen. Het is ook perfect voor het bruin bakken van vlees of het bereiden van gevogelte.

A. Verwarmen van de Braadpan

Voordat je begint met koken, verwarmen je de pan op een laag vuur. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de hitte. Gebruik je een gasfornuis, zet de vlam dan niet te hoog om te voorkomen dat de pan oververhit raakt. Bij een elektrisch fornuis verwarm je de pan voor op een laag of middelhoog vuur.

B. Het bereiden van het gerecht

Braad het vlees of de groenten aan in de braadpan op een hoog vuur om de smaak en textuur te verbeteren. Doe dit in kleine porties om te voorkomen dat de pan te vol raakt en je ingrediënten niet goed worden gekookt.

Voeg de vloeistoffen en andere ingrediënten toe aan de braadpan. Breng de inhoud van de pan aan de kook en zet het vuur vervolgens laag.

Plaats de deksel op de braadpan en laat het gerecht sudderen op een laag vuur tot het gaar is.

De Antwerpse stoofpot van Harold is een mooi gerecht om eens te proberen.

D. Het controleren van de temperatuur van de braadpan

Controleer regelmatig de temperatuur van de braadpan tijdens het koken om te voorkomen dat deze oververhit raakt. Heb je nog geen ervaring met het verwarmen van een braadpan, dan is het gebruiken van een thermometer aan te raden.

E. Het omgaan met overtollig vet en vloeistof

Bij het bereiden van vlees en gevogelte kan er overtollig vet en vloeistof in de braadpan overblijven. Om dit te verminderen, kun je het vlees of de gevogelte van tevoren droogdeppen met keukenpapier of een magere stuk vlees kiezen.

Als er toch overtollig vet of vloeistof in de braadpan terechtkomt, kun je dit het beste verwijderen met een siliconen lepel. Dit zorgt ervoor dat het gerecht minder vet wordt.

Braadpan van emaille en gietijzer

5. Het serveren van het gerecht

Met een braadpan kun je veel verschillende gerechten bereiden, waaronder stoofschotels, soepen, sauzen en gebakken vlees of gevogelte. Een van de meest populaire gerechten die met een braadpan worden bereid, is Boeuf Bourguignon, een Frans gerecht van gestoofd rundvlees.

Tips voor het serveren van het gerecht

 • Laat het gerecht enkele minuten rusten voordat je het serveert. Hierdoor kunnen de smaken beter ontwikkelen en zal het gerecht sappiger zijn.
 • Ik vind een zelfgemaakt stoofgerecht een dag later meestal lekkerder doordat de smaken nog meer in het gerecht zijn getrokken.
 • Serveer het gerecht in een diep bord om te voorkomen dat de sappen en sauzen over de rand stromen.
 • Garneer het gerecht met verse kruiden, zoals peterselie, tijm of rozemarijn. Dit voegt niet alleen smaak toe, maar ziet er ook mooi uit.
 • Serveer het gerecht met bijgerechten zoals aardappelen, rijst, groenten of een stuk brood.
 • Gebruik de braadpan als serveerschaal om het gerecht warm te houden tijdens het serveren.

Met deze tips kun je jouw gerechten op een professionele manier serveren en ervoor zorgen dat jouw gasten onder de indruk zijn van je kookkunsten.

Gerechten bereid in een braadpan

De beste merken voor een braadpan

De beste merken voor een braadpan zijn wat mij betreft Staub en Le Creuset. Beide merken staan bekend om hun expertise op het gebied van gietijzeren pannen, ook wel bekend als Dutch Ovens. Deze pannen van topkwaliteit zijn beschikbaar bij beide merken.

Er is weinig verschil tussen de bouwkwaliteit van de merken. Beide merken produceren de beste pannen van hun soort. Staub is over het algemeen goedkoper dan Le Creuset. De ronde stoofpan van Staub is dan ook de beste koop voor een high-end braadpan. Staub produceert enkel braadpannen van puur gietijzer.

Le Creuset daarentegen produceert stoofpannen met een emaille laag, zoals de populaire Le Creuset Faitout. Dit biedt extra voordelen zoals gemakkelijk schoonmaken en meer kleuropties. Kies het merk dat het beste past bij je behoeften en budget en geniet van de voordelen van een hoogwaardige braadpan bij het bereiden van heerlijke gerechten.

Merkloze gietijzeren pannen worden online ook aangeboden en zijn een stuk betaalbaarder.

Conclusie

In deze gids hebben we uitgebreid besproken wat een braadpan is, welke verschillende soorten pannen er beschikbaar zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een braadpan. Ook hebben we de voorbereiding, het gebruik en het serveren van het gerecht met de pan besproken.

Het gebruik van een braadpan heeft vele voordelen, zoals het behouden van de voedingsstoffen en het verbeteren van de smaak van het gerecht. Het is een duurzaam keukengerei dat jarenlang meegaat en ideaal is voor het bereiden van gezonde en smaakvolle gerechten.

Laat een reactie achter