HOEVE RAVENSTEIN: EEN PUUR FAMILIEBEDRIJF
Hoeve Ravenstein is de eeuwenoude boerderij van de boerenfamilie Tupker. De hoeve staat bekend om zijn (h)eerlijke rundvlees en het verrassend grote assortiment van duurzame, glutenvrije en streekgebonden producten. De sympathieke, landelijke uitstraling heeft een enorme aantrekkingskracht op jong en oud uit de hele regio. Maar eerst eens even kennismaken. Aangenaam! Dit zijn boer Jan, boerin Gerda en hun kinderen Jeroen, Saskia, Esther en schoonzoon Arnold.
HOE HET BEGON…
Hoeve Ravenstein: idyllisch verscholen in de groene coulissen van Landgoed Groeneveld. Hier geen hectiek van alledag, het leven komt zoals het komt, al kent een duurzaam boerenbedrijf met eigen vleeshouderij zijn eigen dynamiek. ‘Bijna 40 jaar geleden zijn we als hobby begonnen met het houden van koeien van het Belgische Witblauwe ras, een exclusief vleesras’, vertelt boerin Gerda. Ze komt zelf van een boerderij in het Soesterveen. ‘Thuis hadden we twintig melkkoeien die met de hand werden gemolken. Toen Jan van de middelbare landbouwschool kwam, wilde hij ook graag boer worden. Van het één kwam het ander. Zo zijn we stap voor stap uitgegroeid tot wat we nu zijn: een volwaardig agrarisch bedrijf met tal van streekproducten en (h)eerlijk rundvlees uit eigen veehouderij.’
EERLIJK BOEREN MET RESPECT VOOR DE NATUUR
Boer Jan: ‘We mogen dan in de loop der jaren gegroeid zijn, we zijn altijd dicht bij onszelf gebleven met als uitgangspunt om koeien op een natuur- en diervriendelijke manier te houden. Met respect voor onze leefomgeving. Eerlijk boeren, dat kan hier op Hoeve Ravenstein. Onze koeien hebben een goed en lang leven. Zomers grazen ze heerlijk buiten in het zonnetje, ’s winters liggen ze languit op een bedje van stro in een comfortabele stal. Dat zie je, dat proef je.’
FAMILIEBEDRIJF
De hele familie, inclusief een deel van de aanhang, is inmiddels actief bij Hoeve Ravenstein. ‘Heel bijzonder om dit met z’n allen te doen’, zegt Saskia. ‘Hoewel we na de middelbare school eerst voor een andere richting kozen – ikzelf voor de detailhandel, Jeroen voor de techniek en Esther voor de hotelbranche – zijn we alle drie gezwicht voor de hoeve en alles wat daarbij komt kijken. Ik startte in 2011 met de Boerderijwinkel, waar je naast vlees, vis, wild en gevogelte, terecht kunt voor al je dagelijkse boodschappen. Jeroen zorgt voor de dieren, het reilen en zeilen van de boerderij, de stallen en het erf en doet het onderhoud aan machines en trekkers. Esther richt zich op de communicatie, PR en evenementen. Esther: ‘Nee, dit hadden we vooraf nooit kunnen bedenken, maar we vinden het geweldig. We hebben de baan van ons leven!’
MANIER VAN LEVEN
‘Het werk op de boerderij gaat 24 uur per dag door’, vertelt Jeroen. ‘We staan voor het krieken van de dag op en zijn regelmatig ’s avonds laat nog aan het werk op de boerderij. Soms wordt er midden in de nacht een kalfje geboren. Dan moet je er wel zijn. Maar voor ons voelt het niet als werk, het is een manier van leven.’