De klant van Winkelman, een culinaire hobbyist, stond peinzend voor het grote schoolbord in de winkel waarop een recept van ‘Merluza al Horno’ was geschreven, Merluza is eigenlijk heek,’ merkte de Culinaire Hobbyist op.

‘Dat kopt,’ reageerde Winkelman, ‘maar dat is tamelijk moeilijk verkrijgbaar en dus kunt u ook kabeljauw gebruiken.’

‘Het leest wel lekker,’ watertandde de Culinaire Hobbyist.
Tis uitgeprint, dus neem maar mee,’ bood Winkelman aan.

De Culinaire Hobbyist reageerde niet meteen. ‘Wat een traject op eetgebied hebben we met z’n allen afgelegd de laatste jaren,’ mijmerde hij hardop, terwijl hij naar het bord bleef kijken.

Winkelman keek van opzij naar zijn klant en wachtte gespannen op het vervolg.
‘Vroeger liet ik m’n Franse stokbrood door een vrachtwagenchauffeur meebrengen uit Frankrijk.

Dat was natuurlijk niet helemaal hetzelfde als het nuttigen van een stokbroodje daar, maar enfin… Er was hier niets op dat gebied…’

‘Een lekker Frans stokbroodje met een kwartje smeerkaas van ‘La Vache Qui Rit,’ zwijmelde Winkelman mee met zijn klant.

‘En artisjokken lieten we ook meebrengen,’ vervolgde de Culinaire Hobbyist zijn mijmeringen. ‘Daar hadden ze hier ook nog nooit van gehoord.’

‘Gelukkig is er veel ten goede gekeerd in de Laaglandse Keuken’, verzuchtte Winkelman uit de grond van zijn hart, denkend aan de kleffe dotten die zijn moeder indertijd voor spruitjes liet doorgaan.

‘Stukgekookte andijvie met een scheut melk,’ deed hij er nog een schepje bovenop.

‘De eerste keer dat wij in Alkmaar om artisjokken vroegen, keek de groenteman ons aan alsof we zojuist uit een UFO gestapt waren,’vervolgde de Culinaire Hobbyist droog. ‘Vraag het eens aan de bloemist,’ stelde hij voor toen hij bekomen was van de schrik.

Winkelman keek geamuseerd naar zijn klant, die nog steeds tegen het menubord bord stond te praten. ‘Ooit werden bloeiende artisjokken in boeketten verwerkt. Die vindt mijn vrouw zo mooi,’ ging hij door.

‘En dus ging mijn vrouw naar de bloemist voor artisjokken. En weet je wat hij zei..’ Hij keek Winkelman nu aan.

‘Nou?’
‘Hij zei: probeert u het eens bij de groenteman…’

Laat een reactie achter