Dessertwijn is vaak een ondergeschoven kindje. De meest beroemde is een Sauterne 1er Grand Cru Classé van Château d’Yquem uit de Bordeaux, waarvan ondergetekende nog altijd vier flessen in voorraad heeft; het betreft de jaargang 1999 (75cl).
De flessen, nog in topconditie en altijd op voorgeschreven wijze bewaard, zijn inmiddels rijp voor de verkoop via een site die een bereik heeft tot in China.
Deze flessen zijn een restant uit een vorig leven, toen hij samen met zijn vrouw een wijnwinkel dreef; Het Depot in de Achterstraat in Alkmaar.
Daar werden ze soms bezocht door Chinese toeristen die om bekende wijnen verzochten. In Aziatische landen gaat het vaak om bekende namen, waarmee je goede sier kunt maken. Dat is in die contreien vaak de insteek: hoe kom ik over op anderen. Gezichtsverlies is rampzalig en dus moet er minstens een Moët et Chandon worden opengetrokken tijdens het bezoek. Voor minder kan het echt niet, waarbij het etiket goed zichtbaar moet blijven en de inhoud er minder toe doet. Althans voor de oosterse klandizie in de winkel.
De onderhavige 1999ers zijn van een tussenjaar; niet heel goed maar zeker niet slecht. Op het internet doen deze flessen toch al gauw zo’n driehonderd euro per fles. Indertijd is daarvoor rond de vijftig euro betaald en dat was ook de reden van de aankoop toentertijd; bewaren en weer verkopen. Château d’Yquem is dé beroemdste en meest exclusieve zoete witte wijn ter wereld. Een ware smaaksensatie die je als wijnliefhebber minstens één keer in je leven moet hebben geproefd.
Het château zegt over de 1999 vintage: “Een jaar van excessen: bovengemiddelde temperaturen, hevige regen in juli en september die de wijngaarden van Yquem op wonderbaarlijke wijze ontliepen, gevolgd door een tropische maand augustus. Deze situatie vergde veel geduld, maar dit werd in oktober beloond met droog weer en het gewas kon in twee keer worden geplukt. De druiven waren geconcentreerd en erg puur. 1999 is een geluksjaar dat dankzij vakkundig wijnmaken één van de betere van de jaren negentig is. Op z’n best tot zeker 2035.”

Laat een reactie achter