
Heb ik in de eerste afleveringen de basisbegrippen van het wijndrinken duidelijk gemaakt , we vervolgen met het drinken van de juiste wijn bij het juiste moment.
Daar sta je dan voor het schap van de supermarkt. Vanavond komt er een wijnsnob bij je eten. Een fles met een schroefdop, ziet er wat goedkoop uit. Of toch die cava uit de aanbieding. Daarvan proef je niet dat-ie een aanbieding is. Vreest niet, want in deze aflevering geeft ik tips om het vinden vaneen geschikte fles bij deze gelegenheid.
WAAR KOOP JE EEN GOEDE FLES WIJN?
Wat mij betreft in de speciaalzaak Een beetje advies is niet weg Vervolgens doorlopen we een aantal klassieke stokpaardjes van wijnlanden en leg ik uit waarom sommige regels flauwekul zijn en andere juist niet
HOE HERKEN JE EEN GOEDE FLES WIJN
Lastig. Als op het etiket de naam, adres van de maker en het telefoonnummer staat. Hij of zij wil immers niet het risico lopen gebeld wordt door een ontevreden klant over zijn/haar geleverde inspanningen.
Geef ook voldoende geld uit. Goede wijn van € 5.00 bestaat niet. Geef een tientje uit of mogelijk iets meer.
Als een etentje een avond naar de film vervangt met je date, mag hij net zoveel kosten, toch? Maar als vrienden komen die er eigenlijk bierdrinkers zijn, zoek dan iets minder chics. Benoem meteen wat je wilt uitgeven. Ook wat er gegeten wordt is van belang. Bespreek dit met je wijnhandelaar. De kurk is geen indicatie. Er worden momenteel goede wijnen gemaakt met een schroefdop.
Nog een mythe is dat er een ziel (= de holte in de onderkant) in de fles moet zitten. Onzin, dan zouden alle flessen die ziel hebben.
Die holte dient vooral om de druk in de fles goed te verdelen en om te voorkomen dat het bezinksel wild gaat rond kolken bij het uitschenken.
Ook medailles zeggen niet veel, die worden er te kust en te keur uitgedeeld. Het is voorgekomen dat er in onze winkel een rolletje glimmende medaille stickers werd bij geleverd werd. Te lui om ze zelf op te plakken, hadden ze dus ook anders gebruikt kunnen worden.
TEROIR
Een term die voor veel verwarring zorgt. En verwijst naar een samenspel van factoren. Denk daarbij aan factoren die een wijn maken tot wat hij is; klimaat b.v., de bodem; leisteen of een vulkanische grond. En niet te vergeten de mens en zijn maakproces, een chadonnay uit California smaakt echt anders dan eentje uit de Bourgogne. Gelukkig zijn er tal van wijnapps die je daarbij kunnen helpen.
Het ruiken aan de kruk voor het inschenken door de bediening hoort bij de overbodige rituelen. Kurk ruikt naar kurk, punt uit. In een enkel geval kan de wijn kan ‘kurk’ hebben; een bakterie die vanuit de kurk de wijn bederft. Dan ruikt je wijnnaar een gebruikte dweil. Dit is Uutgesloten bij een schroefdop of plastic kurk. Een voordeel.
Een goed kelnermes is onontbeerlijk bij het openen van je vondst, het zou jammer zijn af te gaan bij je wijnsnob door te hannesen met de verkeerde opener.
WAT DOE IK MET EEN GOEDE FLES WIJN?
Hoewel wijn is om op te drinken kan het ook bewaard worden. Liefst op een koele plek met een tamelijk constante temperatuur; een kelder of een gangkast, een plek met een constante temperatuur. Dus zeker niet in dat geinige rekje naast bij haardhout.
Ook de serveertemperatuur is van belang, Over het algemeen wordt rode wijn te warm geschoken en de witte vaak te koud. Bij een te warme wijn kunnen de tannines en de alkohol de overhand krijgen, in een te koude wijn komen de aroma’s onvoldoende los. De 20/20 regel biedt uitkomst; haal de witte wijn 20 min. voor het serveren uit de koelkast en zet de rode daar in.
HET MOMENT IS DAAR
Het aanbreken van de fles. Zorg dat de capsule heel blijft en niet met de wijn in aanraking komt bij het schenken. Als je dat chic wilt doen, snijdt dan het omhulsel onder de verbreding in de hals af. Vroeger, nu minder, wat dit omhulsel van lood en dus giftig.
Tijd om te proosten. Kijk elkaar netjes aan.
En o ja, houd het glas vast bij de steel. Je handen zij meer dan dertig graden. Daar kan geen koeler tegenop. Bovendien zit zo’n glas dan vol vingervlekken en belemmert je bij het beoordelen. Ook ziet je glas er dan nogal smerig uit.
Gemiddeld genomen kun je de rest van de fles een dag of 2-3 bewaren, versterkte wijn, port en dergelijke wel een maand in zijn aangebroken fles in het donker en in de koeling.