Dit keer komt het wijnbericht uit Duitsland. Dat zat zo…
Zijn favoriete rode wijn komt van de Pinot Noir druif. In Duitsland kennen ze een druivensoort onder de naam Dornfelder met dezelfde aardse kenmerken als de Pinot Noir. En dus op naar Duitsland voor een glas onvolprezen Dornfelder.

Duitse wijnen zijn in ons land lange tijd zwaar onderschat gebleven. Dit komt door de pakken ‘Liebfraumilch’ die wij voorheen in grote hoeveelheden wegklokten; een saaie, lichtzoete wijn die veelal niet eens uit Duitsland komt en zijn populariteit vooral dankt aan zijn uiterst lage prijs. Oorspronkelijk mocht deze wijn alleen uit Liebfrauenstifft-Kirchenstück komen. “Zover als de toren van de kerk zijn schaduw kon werpen”.

De huidige Duitse wijnen, bijvoorbeeld Rieslings en Weissburgunders zijn van een schoonheid om je glas bij uit te likken als je tong lang genoeg is.
Denk er om, ook Dornfelders kunnen lieblich=zoetig zijn. Ga voor de droge variant en dan op een warme dag lichtgekoeld drinken. Rode wijn koelen?
Jazeker, dat doen ze in warme landen al veel langer. En met de huidige klimaatverandering moeten wij dat ook gaan leren. Een kleine opsteker bij al die nare berichten over de opwarming van onze goeie ouwe trouwe planeet.

De wortels van bovengenoemde druif, een van de meest succesvolle kruisingen bij onze anständige oosterburen, liggen in Württemberg, in de plaats Weinsberg. Daar gaf Immanuel Dornfeld de aanzet tot het stichten van de plaatselijke wijnbouwschool. Enfin, we moeten Imanuel eeuwig dankbaar zijn voor zijn inspanningen.

Ze dronken de Dornfelder, hij en zijn vrouw, bij restaurant ‘Däle’ naast de watermolen aan het riviertje de Aa (bekend van de kruiswoordraadsels), vlakbij het Duitse plaatsje Altstätte. Het restaurant staat bekend om zijn ‘goed burgerlijke gerechten’. Hier geen moderniteiten als slow food, sushi en frivole wokgerechten, Nee, hier staat een degelijke schnitzel op de kaart en is er een speciale opgang voor rollators. Ook is er een wijnkaart met daarop een Dornfelder. Als die fles leeg is kun je de rollator laten staan.

Laat een reactie achter