Evenals Almelo is er ook in Appingedam weinig te beleven.

Een stoplicht spingt op rood,
een ander weer op groen
In Almelo is altijd wat te doen
Rijmde Herman Finkers ooit.

Met dit verschil, dat er in Appingedam zelfs geen verkeerslichten zijn. Lopend over de Vrouwenbrug, die binnenkort door toedoen van een militante #metoo beweging uit de Randstad een andere naam zal moeten krijgen (vrouwen laten niet langer over zich lopen) hadden ze vanaf het bruggetje zicht op de befaamde hangende-keukens boven het Damsterdiep.

Loop je weg van de hoofdstraat met zijn gebruikelijke winkelketens dan kom je uit op de Solwerstraat waar de meest befaamde keuken van het stadje is te vinden, die van De Basiliek.

Niks ‘hangend’, maar onderdeel van een toprestaurant in een voormalig Katholiek kerkgebouw, waar een culinaire hoogmis op je wacht, opgedragen door de chefkok Willem Bos. Via hun site is een herhaling te zien van het RTL4 programma Opdienen of Afserveren.

Wat ons tijdens deze ‘kerkgang’ vooral opviel was de uitstekende wijn voor een begrijpelijke prijs. Nu eens geen matig wijn(tje) dat vijf keer over de kop gaat.

Bij het hoofdgerecht, een boerderij-eend en een tournedos, dronken we een houtgelagerde Rioja van Bodegas Roda (roda.es) uit de klimaatkast en dus perfect op temperatuur.

Eind jaren tachtig richtten Mario Rotllant en Carmen Daurella samen Bodega Roda op en vestigden zich in de legendarische wijnstad Haro in de Rioja Alta. Hun filosofie was revolutionair vanwege het moderne concept in combinatie met nadruk op oude wijngaarden.

Snel werd duidelijk dat het bijzondere klimaat, de nabijheid van de Ebro rivier en de arme(!) grond alle potentie bezat om een bijzondere wijn te produceren.

Feitelijk is dit een adresje in Appingedam dat je het liefst voor jezelf wilt houden zodat het daar niet te druk wordt en de kwaliteit gaat lijden onder het succes. Toch gun je zo’n fraaie uitspanning het beste, vandaar.

Laat een reactie achter