De hele familie was bij elkaar. Er werd driftig geborreld en gepraat. Bij het rondkijken langs de tafel zag je de bekende gezichten die je lieten voelen echt thuis te zijn. Op de radio klonken zacht, tussen de kerstliedjes door, enkele Franse chansons; Edith Piaf, Charles Aznavour en Jacques Brel, hoewel die laatste dan weer een Belg is maar wel in het Frans zingt van: Ne me quitte pas.
Het hoofdgerecht bestond uit eendenfilet en onze dochter met haar gastronomische inslag kweet zich van die taak. Er was huisgemaakte soep als voorafje, er waren stoofpeertjes, witlofsalade en haricots verts. Iedereen had zijn best gedaan.
Al jaren doen we het zo, alleen wordt de groep kleiner en kleiner. We gedenken de afwezigen met een anekdote.
Bij de eend drinken we een Badiola Bideona de Laderas Tempranillo do Riojas, een soepele wijn waarvan we denken dat ze goed past bij eend. Het is een mooie rode wijn en de eerste op de Europese markt van dit huis. Indrukwekkend goed en van een Belgische onderneming. Onze ervaring is dat Frankrijk de naam heeft op culinair gebied, maar België daar zeker niet voor onderdoet.
Deze Rioja is een schoolvoorbeeld van een nieuwe stijl. Het grootste deel van de wijn wordt namelijk de eerste vijf maanden opgeslagen in roestvrijstalen tanks. Slechts een derde van de most gaat in eerder gebruikte vaten van Frans en Amerikaans eikenhout, wat de nodige structuur geeft aan de wijn in plaats van een stevige houttoets zoals bij de meeste Rioja’s.
In de neus ontdekken we primaire aroma’s van kersen en ander rood fruit, gevolgd door een vleugje vanille, tabak, chocolade en wat aardse tonen. Dit alles maakt haar rond met een gebalanceerde dosis tannines en zuren. In de mond voelt ze soepel en fris aan.
Aangeraden bij runderstoof en tamme eend. Ook gekruide kipgerechten zullen er goed bij passen.
De bodega Badiola ligt in het hart van La Rioja Alavesa, het mooiste wijngebied van Baskenland en produceert wijnen met een grote expressiviteit en elegantie.

Laat een reactie achter