Het begint met voorpret: het bezoeken van hun website voor het menu. Daar is moeilijk uit te komen en ze besluiten met z’n vieren gewoon op de avond zelf te beslissen wat ze zullen gaan eten en welke wijn ze erbij drinken. Die beslissing had weinig zin, omdat Le Bon niet aan à la carte doet, maar slechts een 5-, 6- of 7- gangen menu aanbiedt. Voor de keuken begrijpelijk, niet altijd voor de gasten. Ze kiezen uiteindelijk voor het 5-gangen menu, waardoor er dezelfde gerechten op de vier borden verschijnen.
Tijdens die voorpret zegt hun website ook: (H)eerlijke gerechten voor de pure liefhebber.
Dit klopt, want het gebodene ziet er spannend uit en smaakt voortreffelijk.
Dan vervolgt de tekst op de website met: In december 2011 openden wij ons restaurant aan de rand van de Alkmaarse binnenstad, Ridderstraat 17 te Alkmaar. Le Bon is een romantisch, rustig en intiem restaurant, geïnspireerd op de Frans-Nederlandse keuken. U kunt er genieten van een geheel verzorgde avond.
Ook dit klopt; het is een plek met een uitgebreide wijncollectie, met begeleiding van een gastheer/wijnliefhebber met verstand van zaken.
Tussen de gangen zit voldoende tijd om bij te schenken. De helft van het kwartet moet nog rijden en matigt zich met drinken.
Bij de eerste drie gerechtjes, waaronder eentje met zeebaars, dronken ze een passende witte wijn uit de Minervois.
Bij de overige, waarvan de wilde eend met een plukje zuurkool en huisgemaakte frietjes het sluitstuk is, werd een Château Mignan 2020 gedronken, cuvee les Trois Cloches; 60% syrah, 20% grenache en 20% carignan.
Dit smaakvolle wildgerecht vraagt om een krachtige en gecorseerde wijn. Ze komt uit het zuiden van Frankrijk, ook uit de Minervois om precies te zijn. Daar heeft ondergetekende ooit gewoond en de ‘druivenpluk’ gedaan, dus dat schept een band.
De neus van de inhoud in hun glazen onthult aroma’s van zwart fruit gecombineerd met tonen van kruidnagel, komijn en met een toets van hout.
Het plukken van die druiven gebeurt mechanisch, waarna de druiven op een sorteertafel geheel worden ontsteeld. De gisting vindt plaats op houten vaten van 2 jaar oud. Voorwaar, een voortreffelijk glas, waar je snel te veel van drinkt. Hik….

Laat een reactie achter