Smaakvol lunchen dichtbij huis. Dat deden ze door naar ‘t Fnidsen te lopen, door de gelijknamige straat.

In de wijnlounge daar kregen ze een tafeltje aan het raam waardoor ze af en toe getrakteerd werden op passerende bekenden in de smalle straat. Een thuiswedstrijd derhalve.

Ze begonnen met een witte wijn, gemaakt van de xarello -en chardonnaydruif naast de amuse van een crème van geitenkaas en cremeux van rode biet.

De wijn, waarvan de xarello ook gebruikt wordt voor cava, begeleidde ook het voorgerecht van langzaam gegaarde zalm met o.a. een dressing van sojasaus.

Ook ontdekten ze een toefje miso-mayo tussen de rondjes rammenas. Een feestje. De wijn was lekker maar eenvoudig, kwamen ze overeen.

Het hoofdgerecht bestond uit op de huid gebakken parelhoen in een eekhoorntjesbroodjus.

Allemaal helemaal top en professioneel opgediend met uitleg bij de wijn, want bij de parelhoen lieten ze de witte wijn voor wat het was en werd hen een Esporao wijn aangeraden, zacht en zwoel.

Een rode Portugees, zowel in geur als in smaak; zwarte bessen, aardse tonen. Soepel en met een aantrekkelijke kruidigheid. Echt een toppertje voor bij dit gerecht.

Als extra verrassing kwam naar voren, dat ze juist dit wijngoed hadden bezocht in een vorig leven; een leven van wijnwinkeliers.

Ze waren toen in Portugal terechtgekomen en bezochten daar het wijngoed Esporao in de Alentejo.

Een belevenis om nooit te vergeten.

Er bevond zich een restaurant op het domein en na de rondgang per terreinwagen langs de wijngaarden kregen ze een tafeltje toegewezen op het terras naast de druivenstruiken.

Hen is van dat avontuur bij gebleven, dat het er al jaren niet had geregend en elke druppel water werd gekoesterd.

Daarvoor hadden ze een eigen bekken dat vrijwel droog stond. In een nat landje als het onze een onvoorstelbaar gebeuren.

Elke regenwolkje daar werd met uiterste aandacht bekeken. Zou het wel.., zou het niet… Niet dus…

Op nog geen meter van hun zitplaats begon een lange rij trossen waarvan de heerlijke Esporao wijn wordt gemaakt. De oorsprong onder handbereik, zeg maar!

Direct naast hun tafel bloeide een rozenstruik aan het begin van die rij.

Waarom rozen, zult u vragen?

Omdat die alarm slaan zodra de druiven worden bezocht door schimmels.

Die schimmels zijn zo microscopisch klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. Als een soort ‘wachters’ reageren de rozen op die plaag en houden zo de druiven gezond.

Hieruit spreekt een jarenlange ervaring.

Ook de ervaring in het restaurant was adequaat. Alles bij elkaar een dikke plus.

Laat een reactie achter