Voorheen was hij wijnwinkelier in Alkmaar, momenteel is hij de auteur van de romans Achterstraat en Koningshof. Het derde deel is in de maak. Het betreft hier namelijk een trilogie omtrent de buurt waarin hij zijn wijnwinkel had, namelijk de Achterstraat. ‘Onze’ winkel moet hij eigenlijk zeggen, want samen met zijn vrouw (vinoloog) dreef hij deze nering jarenlang.
In de Achterstraat werd, als het weer het toeliet, een wijnvat in de straat geplaatst waar omheen de vaste klandizie zich aan het einde van de week aan de wijn zette. Een soort happy hour, so to speak. In de laatst uitgebrachte roman ‘Koningshof’ (kijk op www.nul72.nl) komt dit ook ter sprake.
In die winkelperiode ging er regelmatig een mailing uit met de wijn van de maand; een wijn die met een korting werd aangeboden.
De keer die hem nu te binnen schiet, betrof het een carmenère uit Chili. Het Andesgebergte geeft, samen met de veelal heersende mist uit zee, de juiste temperatuur aan de wijngaarden op de berghellingen. Zeker in het noorden, in de streek Colchagua, worden wijnen gemaakt met een Bourgogne karakter, expressief met aroma’s van blauwe bes, kers, pruim, zoete specerijen en viooltjes in de neus. Het betreffende huis is Viu Manent uit Colchagua. Men maakt ook een malbec gran reserva, heerlijk bij een stoofgerecht of wild zoals ganzenborst en wild zwijn. Diverse druivensoorten kom je er tegen; voor ieder wat wils. Allemaal puur natuur ook nog, omdat smeltwater via irrigatie van onderaf komt en er dus nauwelijks met chemicaliën op de struiken gewerkt wordt.
En maar al te vaak komt de vraag langs: Is wijn eigenlijk wel gezond? Ook in het televisiespotje dat je van alcohol kanker kunt krijgen. Je kunt vandaag de dag overal kanker van krijgen, ook van geen alcohol, mind you.
Degenen die aan dry-januari doen moeten bedenken dat genieten ook gezond is, dus niet slempen maar bedachtzaam nippen van een goed glas wijn, zoals de bovengenoemde. En dan niet met de focus op alcohol, maar op het genieten van een goed glas. Liefst eentje van een druivensoort naar voorkeur.
Ondergetekende drinkt het liefst een pinot noir en dan graag uit het noorden van Chili of een rode wijn uit de Bourgogne mag ook. Pinot noir is vandaag de dag ook verkrijgbaar uit de Languedoc tegen een vaak aangenamer prijs. Ook wijnen uit Chili zijn heel betaalbaar en aangenaam drinkbaar vanwege hun lichte ‘zoetje’ in de afdronk. Echt iets voor het gros van de noordhollanders, denk je dan.

Laat een reactie achter