Vanaf Eindhoven vertrok hij naar Cluj-Napoca in Roemenië; land van weidse vergezichten, mooie wijnen en Vlad Dracula, wie kent hem niet…?

De wijnen kwamen dit keer zijdelings op zijn pad omdat hij naar Transsylvanië ging om daar het orthodoxe paasfeest mee te maken. Dit vergeten deel van Roemenië staat bekend om zijn tradities en mystieke legendes waarvan het door Bram Stoker verzonnen horrorverhaal over Dracula er een van is.

Pasen is in deze contreien zo mogelijk nog belangrijker dan Kerstmis en verweven met allerlei vruchtbaarheidsrituelen; een nieuwe lente, een nieuw geluid.

Bestaat de traditionele Roemeense maaltijd het hele jaar door hoofdzakelijk uit varkensvlees, met pasen wordt er een lammetje geslacht. In het dorp waar hij bivakkeerde doen ze dat gewoon zichtbaar in de achtertuin. Stadse weekhartigheid is hen vreemd; de boerenbevolking daar leeft dicht bij een overweldigend mooie natuur en gewoontes zijn er om in ere te houden.

Hij was uitgenodigd voor de paasmaaltijd bij mensen thuis; te beginnen met een klein glaasje Palinka. Deze in de bijkeuken gestookte pruimenjenever moet de spijsvertering bevorderen. Zelden is hij zo’n zacht en zuiver ‘voorafje’ tegengekomen. Het glaasje was wel erg klein.

Daarna werd de soep opgediend, een soep getrokken van een lamskop. Dit feit werd meegedeeld nadat zijn bord leeg was, zodat er geen nuffe reactie kon volgen. Vrijwel alles van het lam wordt verwerkt in een gerecht. Advies: laat je niet alles uitleggen.

Het hoofdgerecht bestond uit een schotel koud lamsvlees met polenta. Buiten een koolsla is groente er een ondergeschoven ingrediënt. Niet getreurd; eten wat de pot schaft.

Bij elkaar is het allemaal weinig verfijnd, maar het eten wordt opgediend met een hartverwarmende gastvrijheid die je ‘inpakt’. Ook de wijn maakt veel goed, geperst uit een honderd procent inheems druivenras; de Feteasca Neagra (zwart meisje), een druivenras dat in de ziel van de Roemenen gebakken zit.

Deze rafelrand van Europa behoort tot een van de meest interessante wijngebieden, produceert wijnen met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en heeft de potentie voor wereldklasse. En dat is nu eens geen sprookje.

Laat een reactie achter