Restaurant WIJS: Culinaire verfijning in Anna Paulowna
Restaurant WIJS is een culinair ijkpunt in de Kop van Noord-Holland, gelegen in het mooie dorp Anna Paulowna. Hier staat de filosofie van ‘van boer tot bord’ centraal, met gerechten die met zorg en respect voor lokale ingrediënten worden bereid.

Kleine smaakvolle gerechten tijdens de lunch
Een droom geboren in eigen huis
Het verhaal van chef Duncan en gastvrouw en sommelier Marjo begint in hun eigen huis. Duncan die 11 jaar als chef-kok heeft gewerkt in Den Helder, voordat hij een omweg van 8 jaar maakte als controleur in de haven van Amsterdam. Hij voelde de vertrouwde aantrekkingskracht van de culinaire wereld, nadat hij thuis een nieuwe keuken heeft ontworpen.
‘De allereerste avond na de voltooiing van de keuken begon ik te koken, en Marjo keek me aan en zei: ‘Je wilt weer koken, hè?’ En dat was genoeg.’
Dat moment leidde tot een gesprek, onder het genot van een fles wijn, wat uiteindelijk zou leiden tot ‘WIJS bij jou thuis’.
De eerste onderneming samen.
Het concept: Marjo als gastvrouw en Duncan als chef-kok. Alles is geregeld van servies tot ingrediënten. Bij de gasten thuis wordt een diner met meerdere gangen bereidt.
‘Ons idee verspreidde zich snel via familie en vrienden, en zelfs de ‘lockdown’ kon ons niet afremmen – sterker nog, met de beperkingen op uit eten gaan, bloeide WIJS juist op.
Van pop-up naar restaurant
De overgang van naar het hebben van een eigen restaurant gebeurde toevallig. Tijdens een diner hier, wat toen ‘La Première’ was, kreeg Duncan een openbaring. ‘Dit is het. Dit is voor ons bedoeld.’ De locatie is perfect – klein genoeg voor hen om als duo te beheren en gunstig gelegen op slechts twee minuten van hun huis.
Ze benaderden de eigenaren en binnen zeven maanden hadden Duncan en Marjo het restaurant overgenomen, het interieur volledig gerenoveerd, en heropend als ‘Restaurant WIJS’.

Etagere met kleine lunchgerechtjes bij Restaurant WIJS
Lokale ingrediënten
De gerechten worden bereidt met de beste lokale en seizoens producten. De verbinding met lokale producenten strekt zich uit tot hun groenten van Dik Schaap in Purmerend, vlees van Meatstreet in Schagen, ijs uit Breezand, kaas bij Kaas & Jacob hier in het dorp en zelfs eetbare bloemen uit eigen tuin.
De zus van Marjo heeft een speciaal bloemenbed aangelegd in onze achtertuin,” lacht Dunken. “Dat deed ze nadat ik haar vertelde hoeveel ik uitgaf aan eetbare bloemen van commerciële leveranciers. ‘Nu pak ik ’s ochtends voor werk gewoon mijn schaar, pluk wat ik die dag nodig heb, en neem het mee naar het restaurant, fantastisch!’
Wildgerechten
Zelfs het wild is vers. ‘We zijn benaderd door een lokale jager. Hij vroeg ons of we wel eens met wild koken. Nu brengt hij ons verse wilde gans, eend en haas. Het is fantastisch om hiermee te mogen werken.’ Tijdens de wildavonden komt hij ook wel eens langs om te vertellen over de jacht en de dieren.
Van kookworkshop tot cocktailmiddag
‘We organiseren regelmatig cocktailmiddag, barbecue middag, wijn en spijs avonden en onze kookworkshops. Tijden de kookworkshops word je ontvangen met een bubbeltje. Meestal is het een groep rond de 12 personen. Samen nemen we het menu door, de vier gangen.
Elke gang maak ik met een aantal mensen. Zo staat iedereen een keer in de keuken. Dit zijn meestal twee of drietallen. Onder begeleiding van mij en mijn collega gaan ze aan de slag. Ook maken ze zelf de borden op, serveren uit en dan is het tijd om samen te eten. Dit soort avonden zijn altijd zo gezellig!’

In de keuken waar ook de kookworkshops gegeven worden
Een menu met een verhaal
‘We misten zelf een plek waar je even een goede bak koffie kan gaan drinken, terecht kan voor een lekkere lunch, maar waar je ook heerlijk kunt dineren. Dat alles bieden wij aan.’
De lunch kan a la carte zijn, maar je kunt ook kiezen voor een luxe lunch. Het diner is een verrassingsmenu dat maandelijks wisselt, bestaat uit 4, 5, 6 of 7 gangen, met een optionele kaas gang, dat geserveerd wordt op het 100 jaar oude kaaswagentje, die het totaal op 8 brengt.
De wijnselectie, voornamelijk gericht op de ‘Oude Wereld’-regio’s van Europa met bijzondere nadruk op Catalonië en Spanje, is zorgvuldig samengesteld om het eten te complementeren.
Een filosofie van openheid
Misschien wel het meest verfrissende aan Restaurant WIJS is hun benadering van gasten met dieetwensen of voorkeuren. In plaats van deze als obstakels te zien, worden ze als kansen voor creativiteit gezien.
‘Wanneer iemand ons vertelt dat geen vis te eten, vragen we naar eerdere ervaringen en stellen soms voor dat ze gewoon een kleine hap van onze bereiding proberen. Vaker wel dan niet zijn hun gasten aangenaam verrast als ze merken dat ze iets lekker vinden waarvan ze dachten dat ze het niet lustten.’
Restaurant WIJS in Anna Paulowna biedt een authentieke eetervaring met de smaken van veelal producten uit Noord-Holland. Twee gepassioneerde mensen delen hun liefde voor het lokale.
Geniet van een lunch of diner in een knusse eetkamer. Drink een glas wijn op het zonnige terras of doe mee aan een fantastische kookworkshop.