Ravioli is een populaire Italiaanse pasta die bestaat uit twee plakjes deeg met daartussen een vulling naar keuze.

Je kunt de ravioli zelf maken of online kopen bij een Italiaanse traiteur.

In dit artikel meer over wat ravioli is, pasta maken, ravioli recepten en bewaar tips.

Wat is ravioli?

Ravioli is een klassiek gerecht uit de Italiaanse keuken, bestaande uit pasta gevuld met een vulling naar keuze.

De vulling kan bestaan uit verschillende ingrediënten, zoals vlees, kaas of groente.

De pasta wordt gemaakt van twee plakjes deeg die worden samengeperst rondom de vulling, meestal met behulp van eiwit of water.

Het deeg kan ook gekleurd worden met bijvoorbeeld spinazie of tomaat om de ravioli een unieke kleur te geven. Er zijn talloze manieren om ze te serveren en te kruiden.

Het is een gerecht dat zowel voor beginners als ervaren koks erg leuk is om te maken.

Leer verschillende pastasoorten kennen.

Hoe maak je ravioli?

Verse ravioli maken
Verse ravioli maken

Om zelf ravioli te maken, heb je tarwebloem, eieren en zout nodig om het deeg te maken.

  1. Laat het deeg na het kneden, verpakt in vershoudfolie, tenminste een halfuur rusten in de koelkast.
  2. Vervolgens maak je een stevige vulling van de ingrediënten naar keuze. Dit kan bijvoorbeeld vlees, kaas of groente zijn.
  3. Lepel met behulp van twee lepels kleine “hoopjes” vulling op een vel uitgerold pastadeeg, met ongeveer 4 cm ruimte tussen de hoopjes.
  4. Bestrijk de randen rondom de vulling met een beetje eiwit of water.
  5. Leg een tweede vel pastadeeg over het vel met de vulling en duw de pastavellen goed op elkaar rondom de vulling.
  6. Steek de ze uit in de gewenste vorm met een ravioli- of koekjes-uitsteker.
  7. In 3 tot 4 minuten kook je ze beetgaar.

Ravioli vulling, variëren met ingrediënten

Er zijn talloze mogelijkheden voor de vullingen en het hangt er vaak van af wat je lekker vindt. Sommige van de meest voorkomende vullingen zijn:

  • Vlees, zoals rundvlees, kip of worstKaas, zoals ricotta, gorgonzola of parmezaanse kaas
  • Groenten, zoals spinazie, tomaat of artisjok
  • Een combinatie van verschillende ingrediënten, zoals vlees en kaas of kaas en groenten

Maar laat je niet tegenhouden, je kunt eigenlijk alles gebruiken wat je lekker vindt.

Meer informatie over: Pasta

Ravioli tips: bewaren, invriezen en opwarmen

Er zijn een aantal manieren om ravioli te bewaren:

Koelkast: Gekookt en eenmaal afgekoeld, zijn ze twee dagen in de koelkast te bewaren. Zorg ervoor dat ze goed is afgesloten, bijvoorbeeld in een afgesloten bak of container.

Vriezer: Je kunt ze ook invriezen, waardoor het tot wel drie maanden houdbaar is. Zorg ervoor dat de ze goed verpakt is voordat je het in de vriezer doet, zodat het niet uitdroogt of beschadigd raakt.

Ontdooien: Als je de ravioli uit de vriezer wilt gebruiken, haal het dan een dag van tevoren uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien. Dit kan soms een paar uur duren, afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte ervan. Als je haast hebt, kun je ze ook in de magnetron ontdooien.

Warm maken: Gebruik voor het opwarmen van bevroren of gekoelde ravioli een pan op het fornuis of de magnetron. Voeg een saus naar keuze toe en warm ze samen met de saus langzaam op. Zo kun je altijd genieten van vers gekookte pasta.

Hoe kun je ravioli eten?

Ravioli met boter salie saus en parmezaanse kaas
Ravioli in roomboter met salie en Parmezaanse kaas

Met een saus: Ravioli kan worden geserveerd met een saus naar keuze, zoals een pittige tomaatsaus, een romige kaassaus of een kruidige boter salie saus.

In een salade: afgekoeld kun je ze toevoegen aan een salade. Dit is bijvoorbeeld lekker met een spinazie salade of een caprese-salade.

In een ovenschotel: Ravioli kan worden gebakken in de oven met andere ingrediënten, zoals groenten en kaas, om een ovenschotel te maken. Wel eerst even de ravioli koken!

Als hapje: Je kunt ze ook gebruiken als hapje voor bijvoorbeeld een feestje of een borrel. Kook en serveer met een saus naar keuze.

Is ravioli hetzelfde als tortellini?

Tortellini
Tortellini

Ravioli en tortellini zijn beide soorten Italiaanse pasta, maar ze hebben een aantal belangrijke verschillen.

Vorm: Ravioli zijn grotere stukken pasta in de vorm van een vierkant of rechthoek, terwijl tortellini ronde, knoopvormige stukken pasta zijn.

Deeg: Beide pastasoorten hebben een deeg van tarwebloem en eieren, maar ravioli-deeg is meestal dikker en steviger dan tortellini-deeg.

Vulling: Beide pastasoorten kunnen gevuld zijn met allerlei verschillende ingrediënten, zoals vlees, kaas of groenten. Het verschil zit hem meestal in de hoeveelheid vulling: ravioli heeft vaak een grotere hoeveelheid vulling dan tortellini.

Bereiding: Ravioli wordt gemaakt door twee plakjes deeg met een vulling ertussen samen te persen, terwijl tortellini wordt gemaakt door het deeg rondom een vulling te vouwen en vervolgens ’te knopen’.

Verse ravioli kopen (online)

Handgemaakte pasta zoals koop je online bij Mama’s Ravioli in Haarlem.

Recepten

Gevuld met Italiaanse kazen

  • Parmezaanravioli met spinazie en gorgonzola
  • Gorgonzolravioli met spinazie en walnoten

Gevuld met rundvlees

  • Rundvleesravioli met paprika en tomaat
  • Rundvleesravioli met spinazie en kaas

Laat een reactie achter