Streekproducten, je kent ze vast wel, die bijzondere en unieke producten in de winkel, waarvan je denkt ‘dat zie er leuk uit en lekker dat het is!’ ‘wie zou dit hebben bedacht?’.

Benieuwd naar de verhalen achter de producten. Hier vertellen, in dit artikel een aantal enthousiaste ondernemers het verhaal achter hun streekproduct.

De Brownie hemel

“Al jaren bak ik brownies en ik kreeg achter elkaar te horen van vrienden en familie; ‘Paula, hier moet je echt wat mee doen, hoor!’.”
Paula Paternostre heeft toen de stap genomen en is een kleine hoeveelheid brownies gaan bakken en de boer opgegaan. Dat lukte. De brownies verkochten, er kwamen zelfs klanten speciaal voor terug. “De brownies zijn een beetje verslavend, want als je er eenmaal één hebt geproefd, wil je meer. Het is toch een beetje een mysterieus product… mensen proeven het en willen weten wat erin zit. Het recept blijft geheim, het enige wat ik kan verklappen, is dat ik ervan houd om alles rijkelijk te laten smaken.

De brownies zijn met liefde en zorg bereid, daardoor blijft het een mooi en goed product. Naast de originele fairtrade en biologische hemelse brownie, heb ik nu de glutenvrije hemelse brownie. Deze is ook fairtrade en biologisch. De brownies worden verkocht via diverse koffiebars, lunch- en delicatessenzaken in Noord-Holland. De adressen vind je via mijn website.”

De Browniehemel
www.debrowniehemel.nl

Wijndomein de Koen

Wie wil dat nou niet, aan het einde van je werkzame leven een wijngaard beginnen en daar de mooiste wijnen maken. Pieter de Boer heeft zijn droom waargemaakt. Niet in Frankrijk of een ander wijnland, maar in het voormalig Duizend Eilandenrijk in Zuid-Scharwoude. “We maken op De Koen rode wijn, witte wijn, rosé en bubbels en werken hier natuurlijk duurzaam”, vertelt Pieter. “Dit betekent dat we zoveel mogelijk rekening houden met natuur en milieu.

In binnen- en buitenland worden de wijnen goed gewaardeerd en afgelopen jaar voor de eerste keer bekroond met een gouden medaille.” Pieter en Guja doen dat natuurlijk niet allemaal zelf. Naast hulp van familie wordt De Koen ook geadviseerd door oenoloog Stan Beurskens. Deze wijnmaker werkt internationaal en adviseert bij het gehele proces van wijn maken. De wijnwinkel is elke vrijdag en zaterdag open. ‘s Middags ben je welkom om de verschillende wijnen te proeven tijdens de high wine.

Wijndomein De Koen
www.wijndomeindekoen.nl

Pure Milk

Wij hebben zes jaar geleden besloten om van ons bedrijf een volledig biologisch melkveebedrijf te maken en te werken volgens de principes van de energetische landbouw. Ons motto is dan ook ‘Als wij goed zijn voor de natuur, dan is de natuur goed voor ons’, vertellen Jeroen en Jacqueline Bruin. “Als de koeien het goed hebben, dan vertaalt zich dat in kwalitatief hoogwaardige melk: Pure Milk. Dit is rauwe verse en onbehandelde melk van onze koeien die buiten grazen op natuurlijk beheerde weilanden, of tijdens de winter in de stal worden gevoerd met kruidenrijk gras.

Een variant van de Pure Milk is de Pure Milk Kefir. Kefir is een vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank, die oorspronkelijk afkomstig is uit de Kaukasus en Tibet.De kefirkorrels worden toegevoegd aan onze Pure Milk waardoor fermentatie optreedt. Naast deze traditionele kefir maken we kefir met een cultuur, die milder en constanter van smaak is.”

Pure Milk
www.puremilk.nl

Looping Good

“Tijdens onze reis door het verre Oosten ontdekten wij een unieke manier van ijs maken. Deze verrassende manier van ijs bereiden is nieuw in Nederland”, vertellen Tim Gilles en Mark Kamerman.

“Op een grote ronde plaat van min 30 graden gieten we onze vloeibare ijsmix. Met twee spatels wordt de mix bereid tot eetbare kunst.” “Wanneer de mix goed bevroren is, wordt het ijs letterlijk in mooie banen geleid, opgerold en sierlijk gepresenteerd in een bio-vriendelijk bakje, gemaakt van suikerrietpulp. Het roomijs heeft heerlijke smaken van chocola, aardbei en oreo tot avocado.

Wij zorgen met onze delicious ice rolls voor top entertainment op ieder event. Van braderie tot bruiloft en van feest tot festival. We reizen samen allerlei evenementen af, omdat we zoveel mogelijk mensen kennis willen laten maken met dit bijzonder lekkere ijs.”

Looping Good
www.loopinggood.nl

Natural Nature

“Ik maak verschillende soorten chutneys en grove en fijne mosterd, zogenoemde ‘Naturals’. Ik maak gebruik van zoveel mogelijk pure en eerlijke ingrediënten, maar ook van groenten en fruit van het seizoen, die ik koop bij de lokale biologische telers. De smaken van de chutneys wisselen met de seizoenen mee.

Voor deze winter heb ik onder andere pompoenchutney en uienchutney. Het hele jaar door verkoop ik de gewilde mosterd-knoflook. Doordat ik met pure ingrediënten werk, bevatten de mosterd en chutneys geen geur-, kleur- en smaakstoffen en geen conserveringsmiddelen. De ‘Naturals’ maak ik samen met de cliënten van zorgbakkerij De Molenwiek in Bovenkarspel. Ik vind het belangrijk om ook maatschappelijk op een goede manier bezig te zijn. Mijn motto is ‘Go Natural’.”

Natural Nature Food
www.naturalnaturefood.nl

Laat een reactie achter