Havermelk is een notenvrij veganistisch alternatief en een prima vervanger voor mensen met lactose-, soja- of notenallergie.
Havermelk maken is niet alleen makkelijk maar ook zuivelvrij en lekker in koffie, pap of ontbijt.
Havermelk is ook een notenvrij veganistisch alternatief. Het kan een goede vervanger zijn voor mensen met lactose-, soja- of notenallergie.
Het bevat veel voedingstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.
Omdat haver beter oplost, neemt het meer water op. Als het mengsel wordt gezeefd, blijven er meer voedingsstoffen uit de haver in de melk dan zelfgemaakte amandelmelk.
Hoe meer havermout je gebruikt hoe romiger je havermelk zal zijn en hoe beter je de melk moet schudden voordat je het gebruikt.
De pulp dat overblijft hoef je niet weg te gooien. Deze kun je toevoegen aan je smoothie voor wat extra vezels, aan je apple crumble of maak er koekjes mee.
Zo maak je havermelk:
Bereidingswijze
-
Week 120 gram havermout een nacht in water en 1 el citroensap
-
Zeef de havermout en spoel goed af
-
Doe de havermout, 1 liter water, eventueel een snufje zout en dadels in een blender en blend tot het helemaal glad is
-
Zeef de melk eventueel met een kaasdoek
-
Met de trechter in de fles giet je de havermelk erin en sluit af
-
Bewaar tot 5 dagen in de koelkast