Foto: Aangeleverd
Linzen zijn veelzijdig, voedzaam, duurzaam en een mooie vleesvervanger in dit vegetarische recept.
In deze vegetarische stoofpot wordt linzen gebruikt wat een dankbaar product is. Ze laten zich makkelijk combineren met zowel Oosterse -, als Mediterrane gerechten. Ook als bijgerecht met wat gehakte peterselie en schijf citroen erg lekker.
De groenten in deze stoofpot heb ik op Oosterse manier gekruid.
Voor een nog intensere smaakbeleving serveer ik dit gerecht met Griekse yoghurt en een dressing van Harissa en mangochutney. Maar je kunt ook bijvoorbeeld een pruimenchutney gebruiken.
Ik ben een liefhebber van groenten, dus, gaan er veel groenten door. Daarentegen gebruik ik minder linzen in het gerecht dan ik anders zou doen.
Bereidingswijze
-
Snipper de ui, rasp de gember op een fijne rasp, zo ook de knoflook. Dat vind ik persoonlijk altijd een fijne manier
-
Doe de kruiderijen bij elkaar in een klein kommetje en zet vast klaar
-
Schil de wortel en snijd in halve maantjes, maar laat wel grof, snijd de courgette op dezelfde manier, evenals de aubergine en de komkommer
Groentestoof
-
Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui, knoflook, gember, en de kruiden op laag vuur aan gedurende tien minuten. Doe er nu de groenten bij en zet het vuur hoog, bak de groenten totdat ze iets kleuren
-
Doe er dan de tomatenpuree bij en voeg er vier blikjes water aan toe. Zet de pan op een spaarbrander en laat 45 minuten zachtjes stoven met deksel op de pan
-
Snijd eventueel de perzik in stukjes, en voeg deze er de laatst vijf minuten van de stooftijd aan toe
-
Doe er de goed uitgelekte en afgespoelde linzen bij en warm deze mee
Serveren
-
Verdeel de Oosterse groentestoof met de linzen over twee mooie kommen of diepe borden die je hebt voorverwarmd door er eerst kokend water in te gieten
-
Klop een dressing van de Harissa, de mangochutney, de olijfolie en het water
-
Garneer met de Griekse yoghurt en de dressing van Harissa en mangochutney, verse munt en koriander