Foto: Smaakvol NH
Deze pijlinktvis wordt kort gebakken en gegeten met curry zout, crème van curry, kokos en bloemkool met een chutney van ananas, geroosterde bloemkool, limoen en Goa cress
Dit recept van kort gebakken pijlinktvis met chutney en geroosterde bloemkool is van Roy Strijbos. Hij is chef-kok en eigenaar van Restaurant TOV in Schagen.
Hoe vaak koop jij een inktvis op de markt die je vervolgens tot een heerlijk gerecht bereidt? Vanaf nu heb je een heerlijk inktvis recept tot je beschikking.
Vraag de visboer om de pijlinktvis voor je schoon te maken. Inktvis bereiden is niet moeilijk, als je weet wat je doet.
Bereidingswijze
Chutney
-
Haal de schil van de ananas
-
Snij de ananas in fijne stukken
-
Ontpit de rode peper en snijd deze fijn
-
Zet een sauspan op medium vuur. Doe de ananas samen met het limoensap, custard suiker, kurkuma, het chili poeder, de rode peper in de pan
-
Verwarm en roer het geheel af en toe door
-
Kook het tot de chutney dik wordt en een pulp geworden is (ongeveer 40 – 45 minuten)
-
Voeg eventueel wat zout toe. Haal de pan van het vuur en laat de chutney afkoelen
-
Bewaar de chutney afgedekt in de koelkast, totdat je het gaat gebruiken
Curryzout
-
Doe de currypasta samen met het zout in een kom
-
Meng het goed, zodat je curry zout krijgt
-
Voeg de rasp van de limoen toe
-
Meng alles goed door elkaar
-
Bewaar het curry zout in een afgesloten bakje of buisje
Pijlinktvis
-
Leg de pijlinktvis op een schone snijplank en verwijder de tentakels
-
Haal de zijflappen weg en verwijder het inktzakje met de punt van een mes
-
Spoel de pijlinktvis af met koud water
-
Dep de pijlinktvis droog met keukenpapier
-
Snij de pijlinktvis in gelijke stukken
-
Pak een kom en doe daar het meel en het curryzout in en meng alles goed door elkaar
-
Haal de stukjes pijlinktvis door het mengsel heen
-
Giet de olie in een wok of sauspan en verhit de olie tot 180 graden
-
Frituur de stukjes pijlinktvis ongeveer 2 minuten totdat ze krokant en goudgeel zijn
-
Laat de stukjes pijlinktvis uitlekken op keukenpapier en strooi er nog een klein beetje curryzout overheen
Bloemkool
-
Rasp bloemkool voor de couscous
-
Snij 4 mm dunne plakken bloemkool
-
Rooster de plakken bloemkool met een Crème Brûlée brander
-
Druppel er wat olijfolie overheen en strooi wat zout erover
-
Kook de rest van de bloemkool in water met een beetje zout
-
Als de bloemkool gekookt is doe je deze in de keukenmachine en blender je het tot een crème
-
Zet een pannetje op het vuur en verwarm daarin wat olijfolie
-
Voeg wat curryzout toe en blus dit af met koksroom
-
Doe het in een kom en meng dit met de bloemkoolcrème
Serveren
-
Smeer op de borden wat bloemkoolcrème
-
Bestrooi dit met bloemkool couscous
-
Verdeel de pijlinktvis over de borden
-
Voeg wat ananas chutney, geroosterde bloemkool en Goa cress toe