Intensiveer de smaak van dille en citroen door het gerecht een dag van te voren klaar te maken.

Gravad Lax, gravlax of gravlaks is een gerecht uit de Scandinavische keuken. De rauwe zalm wordt gemarineerd in dille, citroen, mosterd, wijnazijn, zout en suiker. Je hebt het vast wel eens in een restaurant gegeten, maar zelf maken is zoveel lekkerder.

Dit zalm recept is echt mooi tijdens de kerstdagen of andere feestdagen waarbij je een prachtig gedekte tafel mooie gerechten presenteert.

Gravad lax betekent “in de grond begraven zalm”. Hierdoor droogt de zalm wat uit. Het vocht dat hierbij vrijkomt gebruik je voor de marinade of saus. Het is dus een soort conserveringstechniek. Wij gaan niets begraven in dit recept maar we verzwaren de zalm wel waardoor het zelfde idee ontstaat.

Dille gaat bijondergoed samen met vis. In dit recept zalm met mosterd-dillesaus maken we de smaak nog intenser doordat je het een dag van te voren klaar maakt.

Dille komt uit de zelfde plantenfamilie als kervel en venkel. Dille heeft een verfijnde smaak en speelt een belangrijke rol in de Scandinavische keuken, maar ook in Duitsland, Polen en Rusland weten ze er raad mee. Deze dillesaus is koud en zonder room.

Opmerking: Gravad lax betekent “in de grond begraven zalm”. Hierdoor droogt de zalm wat uit. Het vocht dat hierbij vrijkomt gebruik je voor de marinade of saus. Het is dus een soort conserveringstechniek.

Bereidingswijze

  1. Pak een ovenschaal (niet te groot, hij moet in de koelkast passen) en leg hier vershoudfolie overheen. Leg hier vervolgens het zalmhaasje in en zet apart
  2. Pak een snijplank en hak 3 eetlepels verse dille
  3. Pak een mengschaaltje en meng hier de gehakte dille met een snuf zeezout, peper, sap van 1 el citroensap en een tl suiker
  4. Breng dit mengsel aan op de bovenkant van de zalm en zorg dat de vis een voorzien word van een kruidenkorst. Pak dit vervolgens in met de vershoudfolie
  5. Zorg dat de zalm verzwaard wordt door bijvoorbeeld 3 pakken melk of kleine kookboeken. Zet de schaal in de koelkast en laat het hier marineren voor 24 tot 48 uur. Hierdoor loopt het vocht uit de zalm en wordt de smaak intenser
  6. Haal de zalm na het gewenst aantal uren uit de koelkast en pak het pakketje uit. Ontdoe de zalm van een deel van de dille korst (deze is nu helemaal nat geworden). Hou een beetje over voor de smaak
  7. Maak ondertussen de dressing door de mosterd, de azijn, de suiker en de citroensap in een mengschaal te mixen met een garde. Voeg daarna steeds druppelsgewijs de olijfolie toe en mix tot een gladde massa. Maak op smaak met peper en zout en voeg als laatste 1 tl gehakte dille toe
  8. Zodra de zalm op kamertemperatuur is, snij je er dunne plakjes van en druppel je de dressing erover heen. Eventueel nog afmaken met een schijfje citroen

2 reacties

  1. Volgens mij mist erietsin het recept. Waar wordt de zalm warm va, waardoor hij moet afkoelen volgens de laatste stap in het recept?
    Moet je hem zelf roken?
    Of is het ingredient 2 personen zalmhaasjes wel goed omschreven? Moeten dat wellicht gerookte zalmhaasjes zijn? Graag opheldering.

    Moi did not rate this post.
    1. Hallo Moi, bedankt voor je oplettendheid. Ik heb een opmerking over de garing van de vis bijgevoegd. In dit recept met zalmhaasjes passen we de gravad lax stijl van visgaring toe. Fijne dag!

      Gideon ratings for this post: Gideon geeft een waardering van 3Gideon geeft een waardering van 3Gideon geeft een waardering van 3Gideon geeft een waardering van 3Gideon geeft een waardering van 3

Laat een reactie achter