Foto: Yolanda Djajakesukma
Maak van deze ramen soep eenvoudig een vegetarische variant door de eendenborst weg te laten.
Ramen (spreek uit ‘RAA-men’) is een Japanse noedelsoep.
De Japanse ramen soep bestaat uit vier elementen: bouillon, tare, ramennoedels en toppings.
Tare is een sterke, zoutige smaakbasis waarmee de bouillon op smaak wordt gebracht. Dat kan garnalenpasta zijn.
In het gerecht komen de hartige smaken van vlees, kip en/of vis en zoutige tare samen. De noedels en toppings – van gegrild varkensvlees tot zeewiervlokken – brengen variatie en vulling.
Bereidingswijze
-
Pak de broccoli en haal de rozen los zodat je de stengel in de bouillon kunt koken. Leg de broccoliroosjes opzij in een kommetje tot we beginnen met het bereiden van de groenten voor de soepvulling
-
Zet de grote soeppan op het vuur en giet er minstens 3,5 l water in, het kookt veel en verliest een deel van het vocht. Voeg dan de broccolistengel toe aan het water en start op het hoogste vuur om het water aan de kook te brengen
-
Neem alle bouillonblokjes in een kommetje en meng ze zodat je meer poeder krijgt, doe dit mengsel dan in de soeppan zodra het water kookt. Roer goed door met een grote lepel. Laat dit 10 minuten op hoog vuur koken
-
Na 10 minuten afkoelen tot laag vuur zodat de soep alleen rustig op het fornuis suddert
-
Voeg dit punt toe we voegen de sojasaus, vissaus, sesamolie en het snufje garnalenpasta toe. Dit is puur voor de smaak, je moet het voorzichtig doseren en als je er geen fan van bent, laat het dan weg
-
Maak eventueel de sugar snaps schoon, was ze en doe een zeef in de soeppan. Laat de sugar snaps daar 2-3 minuten sudderen en gooi ze dan in het ijswater tot ze verder koken,voeg ze dan toe aan een aparte kom en zet apart
-
Herhaal hetzelfde met de broccoli. Laat ze ongeveer 5 minuten in de soep sudderen, dan in het ijswater en zet ze weer opzij in een aparte kom voor verder gebruik
-
Snijd de Shiitake in kleinere stukjes, niet te klein of te dun en laat ze ook in de soep ongeveer 5 minuten sudderen in de zeef. Belangrijk is hier dat wanneer je ze eruit haalt, je ze moet haasten om ze in de ijswater en dan direct eruit, omdat ze anders te veel water opnemen. Evtl. neem wat keukenpapier om ze te drogen
-
Herhaal deze procedure met de tauge, laat ze max. 2 minuten, ijsbad en opzij zetten
-
Snijd de lente-uitjes, deze worden niet gaar dus zet ze apart in een kommetje
-
Haal de broccolisteel uit het water en zet even opzij, hier hebben we in dit recept eigenlijk geen nut meer voor
-
Neem de rode paprika en snijd hem met 4 sneden open zodat de groene kop hem goed bij elkaar houdt, voeg dit toe aan de soep en laat het hierin sudderen
-
Droog de eendenborst af met wat keukenpapier en maak 4-5 sneden in de huid zonder het vlees te bereiken
-
Kruid ze van beide kanten, ik gebruik altijd een mix van zeezout, zwarte peper, een snufje 5 Kruiden en een snufje Szechuan peper
-
Bak de borst eerst 2-3 minuten op de huidkant, draai ze dan om en laat ze ongeveer 10 minuten op de vleeskant bakken, daarna weer 2-3 minuten op de huid om knapperig te worden. Haal ze daarna uit de pan en laat ze even rusten tot we ze nodig hebben
-
Kook wat water in een apart pannetje voor de noedels, voeg een snufje zout toe en breng het water aan de kook. Voeg dan de noedels toe en kook volgens de instructies
-
Ik koop de mijne altijd bij de Amazing Oriental, ze hebben een grote verscheidenheid aan rechte en gekrulde noedels gemaakt van verschillende bases
-
Eenmaal gekookt zeef ze en sprenkel er wat ijskoud water overheen zodat het koken stopt, zet ze even opzij
-
Kook 4 zacht gekookte eieren
Het opmaken van het bord
-
Snijd de eendenborst in dunne plakjes en laat ze even apart staan. Neem hiervoor 4 diepe diepe borden of kommen. Ik heb ook grote Ramen-kommen gekocht bij de Amazing Oriental, inclusief de slurplepels en eetstokjes?
-
Breng de soep weer op hoog vuur aan de kook zodat hij licht begint te borrelen
-
Leg de noedels in het midden van elk bord / kom en monteer dan de andere vullingen eromheen. Wat broccoliroosjes, Sugar snaps, wat champignons, een beetje van de Tauge en het vlees. Strooi er de gehakte lente-uitjes overheen
-
Zet het vuur van de soep weer lager
-
Vervolgens voorzichtig met een hittebestendige kan (ik neem gewoon een glazen maatbeker die in de magnetron kan) wat soep uit de grote pan halen en over je bord / kom schenken zodat alles onder de heerlijke soep valt
-
Je zult zien dat de noedels een beetje vastzitten maar pak je eetstokjes en los ze weer los in de soep, het gaat heel gemakkelijk
-
Snijd de eieren door en verdeel over de borden