Als je aan spaghetti met tomaat en paddenstoelen denkt, heb je misschien niet direct het wow gevoel. Maar als ik je vertel dat in dit pasta recept een geheim ingrediënt zit dat zorgt voor het UMAMI effect. Heb ik dan je aandacht? Dit geheime ingrediënt zorgt voor diepgang en tilt het gerecht naar een nog hoger niveau. Het zorgt voor een volle diepe smaak en brengt alle ingrediënten samen en zorgen dat jij bij elk hap zegt, wow!

Geheim ingrediënt

Ik beloof je dat je niet zult weten dat ze er zijn – totdat ze er niet zijn, tenminste. Als je ansjovis bakt, smaken ze niet visachtig. Recepten vragen vaak om ansjovis mee te bakken totdat ze “smelten”, d.w.z. in het vet verdwijnen: ze doordrenken het eindproduct met een flinke dosis umami – een waarom-is-dit-zo-ontzettend-lekker – die dus helemaal niet naar zee of vis smaakt.

Pasta

Iedereen houdt wel van pasta en mijn voorkeur gaat uit naar spaghetti dus maak ik deze paddenstoelen pasta met deze pastasoort. Het leuke van het eten van spaghetti is dat je niet meer nodig hebt dan een vork en een rond diep bord waarmee je de pasta om je vork krult in de ronding van je bord. Eenvoudig lekker en makkelijk!

Wil je meer weten over pasta lees 48 vragen over pasta dan weet je alles wat je van pasta weten wilt.

Wat je nodig hebt voor deze pasta

Volledige afmetingen vermeld in de afdrukbare recepten kaart onderaan de pagina.

 • Sjalot
 • Blikje ansjovis op olijfolie
 • Rode peper
 • Kapertjes
 • Paddenstoelen mix
 • Bospeen
 • Tomaten
 • Roomboter
 • Olijfolie
 • Knoflook
 • Zout en peper
 • Spaghetti
 • Pecorino kaas
Spaghetti met tomaat en paddenstoelen

Hoe maak je de Spaghetti met tomaat en paddenstoelen

Voorbereiding

Snij de sjalot of witte ui, rode peper, wortel en knoflook fijn. Zet de koekenpan op hoog vuur zodat de pan heel heet wordt. Voeg aan een hete koekenpan de roomboter en het blikje met ansjovis met olijfolie toe en zet het vuur op middelhoog totdat de roomboter gesmolten is roer alles goed door totdat de ansjovis opgelost is.

Spaghetti koken

Zet nu een grote pan met water en een snuf zout op het vuur en zorg dat het kookt. Voeg de spaghetti toe aan de pan met kokend water. Zorg dat alle spaghetti onder water komt te staan en zet de deksel op de pan. Draai het vuur wat lager maar laat het water koken. Kook de spaghetti naar wens, 10-11 minuten is meestal goed.

Saus bereiden

Voeg nu de sjalot, rode peper en wortel toe aan de koekenpan met boter en ansjovis en roer alles door. Voeg nu de kapertjes toe aan de pan en roer alles weer door en laat 10 min zachtjes koken. Snij in de tussentijd de verse tomaten in blokjes en voeg ze toe aan de pan met knoflook en olie en roer alles goed door. Schep twee soeplepels water uit de pan met kokende pasta en voeg dit toe aan de koekenpan met de tomatensaus. Voeg wat peper toe en roer door. Kook alles zolang als de pasta nog nodig heeft.

Paddenstoelen

In de tussentijd kun je de paddenstoelen van de paddenstoelen mix plukken of fijnsnijden. Voeg de paddenstoelen toe aan de tomatensaus en roer alles goed door. Kook 5 minuten op middelhoog vuur totdat de paddenstoelen gaar zijn en de spaghetti gekookt.

Spaghetti met tomaat en paddenstoelen serveren

Ik vind het altijd leuke en gezellig om de pasta mooi op te maken en aan tafel op te scheppen. Ik voeg de gekookte pasta toe aan een grote schaal waarna ik de saus over de pasta giet. Plaats de schaal met pasta en saus op tafel en schep daar de borden op.

Rasp wat Pecorino kaas over de pasta en geniet van een heerlijke pasta met diepe volle smaken.

Tips voor deze Spaghetti met tomaat en paddenstoelen

 • Voeg zout toe aan het water waarin je de pasta gaat koken. Zout brengt de pasta op smaak omdat deze wordt opgenomen in de spaghetti.
 • Bewaar altijd wat pastawater voor de saus. Kookt de saus te dik dan kun je altijd wat pasta water toevoegen om de saus te verdunnen maar zorgt ook dat de zetmeel van de spaghetti de saus bind.
 • Zorg dat het bereiden van de saus ongeveer zolang duurt als dat je pasta nodig heeft om gaar te koken.
 • Gebruik alle soorten paddenstoelen in dit gerecht. De herfst heeft de mooiste paddenstoelen van het jaar en maakt deze Spaghetti met tomaat en paddenstoelen dus een echt herfstrecept.

Bereidingswijze

 1. Snij de sjalot, rode peper, wortel en knoflook fijn
 2. Zet de koekenpan op hoog vuur zodat de pan heel heet wordt
 3. Voeg aan een hete koekenpan de roomboter en het blikje met ansjovis met olijfolie toe en zet het vuur op middelhoog totdat de roomboter gesmolten is roer alles goed door totdat de ansjovis opgelost is
 4. Zet nu een grote pan met water en zout op het vuur en zorg dat het kookt
 5. Voeg nu de sjalot, rode peper en wortel toe en roer alles door
 6. Voeg nu de kapertjes toe aan de pan en roer alles weer door en laat 10 min zachtjes koken
 7. Snij in de tussentijd de tomaten in blokjes
 8. Als het water kookt voeg je de spaghetti toe aan de grote pan met water en kook de spaghetti naar wens, 10-11 minuten is meestal goed
 9. Voeg nu de tomaten toe aan de pan met knoflook en olie en roer alles goed door
 10. In de tussentijd kun je de paddenstoelen van de paddenstoelen mix plukken of fijnsnijden
 11. Schep nu twee soeplepels water uit de pan met pasta en voeg dit toe aan de koekenpan met de tomatensaus. Voeg wat peper toe en roer door. Kook alles zolang als de pasta nog nodig heeft
 12. Giet de pasta af, voeg het toe aan een grote schaal
 13. Schep nu de pastasaus over de spaghetti en serveer op tafel waarna je de borden opschept
 14. Rasp wat Pecorino kaas over de pasta en geniet van een heerlijke pasta met diepe volle smaken

Laat een reactie achter