Ze krijgen een geweldige smaak wanneer ze worden gebakken en daarna direct gemengd met de balsamico en sojasaus.

Deze vegetarische champignonsalade met noedels wordt gegeten met lauw warme champignons. Ze krijgen een geweldige smaak wanneer ze worden gebakken en daarna direct gemengd met de balsamico en sojasaus. Warme champignonsalades zag je vroeger vaker voorbij komen in een restaurant dan tegenwoordig. Jammer want het is een smaakvolle vleesvervanger. 

Ingrediënten voor de vegetarische champignonsalade

Gemengde sla

Deze kun je kant en klaar kopen in de supermarkt of je koopt een aantal slasoorten die je lekker vindt.

Kleine tomaatjes 

Tomaten hebben net als champignons het umami-effect, kies smaakvolle tomaten en die niet teveel water hebben. Je verdunt dan de smaken van de dressing en de marinade.

Komkommer

Voeg je ook toe voor een bite, haal wel eerst de zaadlijst uit de komkommer met een lepel. 

Rijstnoedels

De rijstnoedels zorgen dat je de vegan champignonsalade kunt eten als hoofdgerecht.

Kastanjechampignons

Kastanjechampignons zijn de beste keus voor deze vegetarische champignonsalade als het gaat om smaak en ze zien er goed uit op het bord.

Balsamico siroop / crème

Door de balsamico krijgen de champignons een zoete toon die goed samengaat met de sojasaus en de vinaigrette in de sla. Balsamico, -siroop of crème di balsamico is een reductie van balsamicoazijn en te verkrijgen in de supermarkt of speciaalzaak.

Sojasaus

De sojasaus geeft weer de zoute toets, pas op voeg er niet te veel aan toe en kies voor de light versie met minder zout.

Olijfolie

Olijfolie geeft de salade zijn glans ook een heerlijke smaak en brengt het gerecht, mits goed olijfolie meer diepgang.  

Snuf zout en peper

Maak het af naar smaak met wat zout en peper. Pas op altijd eerst het gerecht proeven!

Gemarineerde champignons

Tips voor de vegetarische champignonsalade met noedels

  • Champignons kunnen nog wel eens als smakeloos of flauw worden beschouwd, maar als je ze marineert in bijvoorbeeld knoflook-, olijfolie- en sojamarinade, nemen ze juist die smaken op. 
  • Maak de paddenstoelen schoon met een keukenpapiertje, niet wassen met water, de champignon neemt dit water op en krijg je een waterige salade.
  • Je kunt balsamico vervangen door witte of rode wijnazijn als je de gemarineerde champignons minder zoet wilt hebben.
  • Deze champignons bereiding kun je ook maken als bijgerecht tijdens een borrelplank. Zonder de sla en noedels dus.

Bereiding van de vegetarische champignonsalade

Salade maken

Snij het rode uitje fijn en voeg de 2 eetlepels rode wijnazijn en olijfolie toe in het mengkommetje met de uitjes, snuf zout en peper en meng door.

Snij de komkommer en tomaten in partjes en voeg de komkommer en tomaten bij de sla in de kom en giet de dressing over de sla. Meng alles goed door en zet weg.

Noedels

Kook de noedels zoals op het pak staat aangegeven. Als de noedels klaar zijn giet het water af. 

Champignons bakken

Snij de champignons in vieren en bak ze in de koekenpan met 2 eetlepels olijfolie kort aan op hoog vuur .

Champignon marinade

Voeg de balsamico en sojasaus toe aan de tweede mengkom en roer alles goed door, proef! Plaats de champignons nu warm in de mengkom met balsamico en sojasaus en roer alles goed door.

Vegetarische champignonsalade met noedels

Salade opmaken

Leg wat noedels op een bord, voeg daar bovenop wat sla. Plaats de lauwwarme champignons bovenop de salade, eet smakelijk!

Meer informatie over: champignonsaus invriezen, champignons bewaren en opwarmen

Bereidingswijze

  1. Voeg de gemengde sla in een schaal
  2. Snij het rode uitje fijn
  3. Voeg de 2 eetlepels rode wijnazijn en olijfolie toe in het mengkommetje met de uitjes, snuf zout en peper en meng door
  4. Snij de komkommer en tomaten in partjes
  5. Voeg de komkommer en tomaten bij de sla in de kom en giet de dressing over de sla. Meng alles goed door en zet weg
  6. Kook de noedels zoals op het pak staat aangegeven
  7. Voeg de balsamico en sojasaus toe aan de tweede mengkom en roer alles goed door, proef
  8. Snij de champignons in vieren en bak ze in de koekenpan met 2 eetlepels olijfolie kort aan op hoog vuur
  9. Als de noedels klaar zijn giet het water af en plaats op een bord
  10. Voeg de salade bovenop de noedels
  11. Plaats de champignons nu warm in de mengkom met balsamico en sojasaus en roer alles goed door
  12. Voeg de lauwwarme champignons bovenop de salade, eet smakelijk

Laat een reactie achter