Caponata is een Siciliaanse salade van gekookte groenten met als belangrijkste ingrediënt aubergine.

Siciliaanse Caponata is een groentegerecht. Het bevat de ingrediënten die in de regio te vinden zijn. Dan moet je denken aan tomaat, aubergine, olijven en kappertjes.

Caponata is een voorgerecht en wordt op kamertemperatuur gegeten. Men noemt dat antipasto. Ik raad je aan dit als een avondmaaltijd te eten. Ik combineer het met polenta en een verse tomatensaus.

Wil je er vlees bij eten serveer het dan met een stukje vis of vlees van de grill.

Bereidingswijze

Tomatensaus
  1. Ontvel de tomaten door ze aan de bovenkant in te kruisen en een halve minuut in kokend water te leggen
  2. Trek de velletjes van de tomaten, bewaar het zaad, en snijd de tomaten in blokjes. Snipper de ui en knoflook. Fruit deze in een pan met dikke bodem op laag vuur glazig
  3. Voeg er de tomatenblokjes aan toe met het zaad en smoor deze mee
  4. Voeg er de tomatenpuree, de groentefond en de witte wijn bij en laat in twintig minuten inkoken
  5. Doe er op het laatste moment de gesneden basilicumblaadjes bij
  6. Pureer de tomatensaus in een mengbeker of met staafmixer tot gebonden tomatensaus
  7. Zet koel weg tot gebruik
Caponata
  1. Bak de blokjes aubergine in de olie
  2. Neem ze daarna uit de pan en houd het apart
  3. Bak de rode ui
  4. Voeg vervolgens de paprika en courgette toe
  5. Voeg naar ongeveer 4 minuten de overige ingrediënten (kappertjes, rozijnen, pijnboompitten, pistaches, azijn en aubergines) toe
  6. Kruid met zout en peper
  7. Zet koel weg tot gebruik
Aubergines
  1. Verwarm de oven (open lucht) voor op 225 graden
  2. Snijd de aubergines overdwars door en snijd met een klein mes kruislings in, maar snijd niet te ver door
  3. Wrijf de snijvlakken in met het mengsel van olijfolie, oregano, knoflook, peper en zout
  4. Leg de aubergine-helften met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster de aubergines gaar en bruin in 35 minuten
  5. Kijk regelmatig of het niet te hard gaat en ze te bruin worden. Dek desnoods af met wat aluminium-folie
  6. Intussen maak je de polenta
Polenta
  1. Breng het water samen met de polenta aan de kook en roer al zacht kokend door gedurende 20 minuten
  2. Voeg er daarna zout en peper naar smaak aan toe, en doe er de roomboter bij
  3. Doe er de geraspte oude kaas bij en roer goed door
  4. Proef of de polenta goed op smaak is
  5. Het moet vrij fik zijn maar ook weer niet te
Serveren
  1. Verwarm twee mooie platte borden in de gootsteen in heet water
  2. Verwarm de tomatensaus en de Caponata
  3. Droog de borden
  4. Maak een spiegeltje van de tomatensaus op ieder bord
  5. Spoel de bakring af met heet water (zo plakt de polenta er niet aan vast
  6. Zet er de bakring in en vul op met de helft van de polenta, en daarop een deel van de Caponata
  7. Garneer met wat rucola en zet er een halve geroosterde aubergine tegenaan

Laat een reactie achter